Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ιστορική συμφωνία για συνάντηση Βρετανίας - Ελλάδας

Image
Γλυπτά Παρθενώνα
 clock 12:36 | 19/05/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ελλάδα και Βρετανία συμφώνησαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες πιέσεων, να συναντηθούν σε ανώτατο επίπεδο για να υπάρξουν συνομιλίες πάνω στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα που ανακοίνωσε η Unesco στις 17 Μαΐου.

Τα Γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου από το 1816, μετά την κλοπή και μεταφορά τους από τον Λόρδο Έλγιν στη Βρετανία όπου και πουλήθηκαν στη βρετανική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η UNESCO κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο «να επανεξετάσει την αρνητική στάση του και να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα» γεγονός που οδήγησε στις 29 Απριλίου, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου, Stephen Parkinson, να στείλει αίτημα συνάντησης στην Λίνα Μενδώνη.

Η ανακοίνωση της UNESCO

Σύμφωνα με την UNESCO έχει συμφωνηθεί με πρωτοβουλία της βρετανικής πλευράς να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Πολιτισμού Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τη Γραμματεία της UNESCO για την πρότασή του να οργανωθεί συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του Υπουργού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδου Πάρκινσον, για την οποία (οι Βρετανοί) ελπίζουν ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από τις ελληνικές Αρχές, Η Ελλάδα ενημέρωσε τη Γραμματεία ότι η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου εστάλη στην Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού στις 29 Απριλίου 2022, έγινε αμέσως αποδεκτή και πρόκειται να οργανωθεί συνάντηση μεταξύ των μερών σε εύθετο χρόνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η Ελληνική κυβέρνηση αξίωσε για πρώτη φορά την επιστροφή τους το 1983, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη.

Εκτοτε, όλες οι προσπάθειες έβρισκαν την σθεναρή άρνηση του βρετανικού Μουσείου το  οποίο σε ανακοίνωσή του τον Απρίλιο του 2007 ανέφερε ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που χρονολογούνται μεταξύ του 447 και 432 π.Χ. απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος. 

Τα αποκτήματα του Έλγιν περιλαμβάνουν ακόμη αντικείμενα από άλλα κτήρια της Αθηναϊκής Ακρόπολης, όπως το Ερέχθειο, που μεταβλήθηκε σε ερείπιο κατά τον ελληνικό αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-33), τα Προπύλαια και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης.

Ο Έλγιν απέσπασε τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα και από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν εκμαγεία σε γύψο.

Το τμήμα των Γλυπτών που επέστρεψε μέσω Ιταλίας 

Ενα από τα μάρμαρα του Παρθενώνα που επεστράφησαν, είναι το Τμήμα του Παλέρμο. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό 2.500 ετών του ποδιού και του φορέματος της θεάς Αρτέμιδος.

Το συγκεκριμένο τμήμα αφαιρέθηκε από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και παραδόθηκε στον Βρετανό Πρόξενο της Σικελίας το 1816.

Κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, το τμήμα αυτό κρατούνταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλίνας στο Παλέρμο. Η 13ετής προσπάθεια της Ελλάδας για την επιστροφή του τμήματος ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2008, όταν ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μετέφερε το μάρμαρο αυτό στην Αθήνα.

Θεωρήθηκε πως αυτή η κίνηση θα ενδυνάμωνε την θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια της να φέρει πίσω τα υπόλοιπα μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Με "χειρόφρενο" λόγω καυσίμων απειλούνται ταξί, μεταφορείς και άλλοι επαγγελματίες

Άδωνις Γεωργιάδης: Απάντησε για την πρόσληψη της κόρης του στο “Ελληνικό”

Βουλή: Ζητούνται απαντήσεις για τον αποκλεισμό της Κρήτης από την πρόγνωση καιρού

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis