Κόσμος

Αυστρία - lockdown: Κλείσιμο του λιανικού εμπορίου και όλων των σχολείων.

Αυστρία  πανδημία

Λόγω του συνεχιζόμενου πολύ μεγάλου αριθμού νέων μολύνσεων Covid-19 στην Αυστρία, που μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο έφθασαν το μέχρι τώρα απόλυτο ρεκόρ των 9.586, θεωρείται πλέον δεδομένη μία επέκταση του από την 3η Νοεμβρίου ισχύοντος «μερικού lockdown», η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κλείσιμο του λιανικού εμπορίου και όλων των σχολείων.

Όπως και χθες, Πέμπτη, έτσι και σήμερα, Παρασκευή, την κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, περιέβαλε πλήρης σιωπή σε σχέση με τα νέα μέτρα, ωστόσο πύκνωναν οι ενδείξεις για την πιθανότητα κλεισίματος, από την ερχόμενη εβδομάδα, μεγάλου μέρους του λιανικού εμπορίου και πολλών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, κατά το πρότυπο της περασμένης άνοιξης.

Μόνο καταστήματα για καθημερινές ανάγκες και τροφοδοσία, όπως καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών και τράπεζες, θα παραμείνουν ανοιχτά. Αυτό το κλείσιμο θα μπορούσε να διαρκέσει δύο ή τρεις εβδομάδες - προκειμένου να σωθεί το εμπόριο τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, και θα μπορούσε επίσης να συμβαδίζει με την επέκταση των περιορισμών της νυχτερινής εξόδου σε ολόκληρη την ημέρα, όπως φέρεται να επιβεβαιώθηκε απόψε σχετική πληροφορία της εφημερίδας Kurier.

Σημαντικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να γίνουν και σε έναν άλλο τομέα, ο οποίος, μέχρι τώρα συζητείται έντονα στην κυβέρνηση, δηλαδή η επέκταση της τηλεμάθησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, όπως και το κλείσιμο των νηπιαγωγείων, σύμφωνα με αποψινή είδηση της εφημερίδας Der Standard, που ωστόσο σημειώνει τη δυνατότητα οι εγκαταστάσεις να παραμένουν ανοικτές για παιδιά που χρειάζονται φροντίδα.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχει επικρατήσει μέσα στην κυβέρνηση η άποψη του ομοσπονδιακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος τις τελευταίες ημέρες φέρεται ότι υποστήριζε το πέρασμα στο κατ΄ οίκον μάθημα και για τους μαθητές μικρότερων ηλικιών και όχι μόνον για εκείνους της δεύτερης βαθμίδας της μέσης εκπαίδευσης (λύκειο) και τους φοιτητές ανώτερων και ανώτατων σχολών, που ίσχυε έως τώρα.

Όμως, τόσο ο υπουργός Παιδείας Χάιντς Φάσμαν όσο και ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ, ήταν πολύ προσεκτικοί για το κλείσιμο των σχολείων γενικά, όπως επίσης και η επιτροπή του αποκαλούμενου «φωτεινού σηματοδότη» που προσδιορίζει την επικινδυνότητα της πανδημίας κατά περιοχή, και η οποία τονίζει ότι τα μαθήματα πρέπει να συνεχίσουν να διεξάγονται στα σχολεία.

Η ίδια, σε χθεσινή της απόφαση, επαναλαμβάνει την σύσταση της να διατηρούνται ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και το πρώτο δευτεροβάθμιο επίπεδο (10 έως 14 ετών).

Στη δημόσια συζήτηση, οι φωνές υπέρ των ανοιχτών σχολείων ήταν πιο δυνατές ημέρα με την ημέρα, καθώς, έπειτα από παιδιάτρους, από το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, από μία σειρά ΜΚΟ, και την αντιπολίτευση, υπέρ της διδασκαλίας στο σχολείο έχουν επίσης ταχθεί από χθες, Πέμπτη, μεταξύ άλλων, εμπειρογνώμονες της εκπαίδευσης, η Ένωση Βιομηχάνων, το Εργατικό Επιμελητήριο και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Νεολαίας.

Σήμερα, Παρασκευή, η Ιατρική Ένωση Βιέννης προειδοποίησε για πιθανό κλείσιμο των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το διπλό βάρος της φροντίδας των παιδιών και της καταπολέμησης της πανδημίας.

Οι δυνατότητες του προσωπικού μας για ασθένειες Covid στα δημοτικά νοσοκομεία της Βιέννης είναι ήδη στα όριά τους, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου των νοσοκομείων Βόλφγκανγκ Βάισμιουλερ. «Μπορούμε να αλλάξουμε την χρήση για τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αλλά δεν μπορούμε να παρέχουμε το απαραίτητο προσωπικό - ειδικά όχι εάν πρέπει κανείς να αναλάβει την φροντίδα των παιδιών στο σπίτι», σημειώνει.

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός - Έμποροι Κρήτης: Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων

συνωστισμος ηρακλειο αγορα

Με επιστολή της, προς τις  Αστυνομικές Διευθύνσεις Κρήτης και τις Δημοτικές Αστυνομίες Κρήτης, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή και συνωστισμός έξω από τα καταστήματα, προκειμένου να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Η επιστολή κοινοποιείται προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, τους Αντιπεριφερειάρχες Κρήτηςκαι τους Εμπορικούς Συλλόγους  Κρήτης.

Η επιστολή: 

"Κύριοι,

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια προς την Κυβέρνηση ζητούσε μήνες τώρα να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα στη Κρήτη από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στο νησί μας ήταν πολύ χαμηλό.

Το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά, πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη.

Σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές, όπου και στην περιφέρεια της Κρήτης δυστυχώς παρατηρείται πολύ μεγάλος συνωστισμός και ατελείωτες ουρές έξω από αυτά τα καταστήματα, με εικόνες που να μη θυμίζουν σε τίποτα ότι διανύουμε περίοδο περιοριστικών μέτρων και πανδημίας.

Οι εικόνες αυτές δεν παύουν να είναι εξόχως ανησυχητικές και να προβληματίζουν και εμάς, ότι εάν κάτι πάει στραβά και το επιδημιολογικό φορτίο αρχίζει να αυξάνεται, ένα νέο lockdown θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει σε αμέτρητα λουκέτα πολλές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Προτρέπομε τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που συνωστίζονται σε αυτά τα καταστήματα, επιλέγοντας αυτά και όχι τις ντόπιες επιχειρήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τηρώντας αυστηρά τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας.

Ζητάμε επίσης από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και τις Δημοτικές Αστυνομίες της Κρήτης, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή και συνωστισμός, ούτως ώστε να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας, προς αποφυγή ενός νέου lockdown, που θα είναι και η καταστροφή μας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ            ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ"

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Πιερρακάκης: Δεν εξετάζεται «κόφτης» στα SMS

Αστυνομικοί Ηρακλείου: Αντίθετοι στη φύλαξη των Πανεπιστημίων

Σχολεία - κορωνοϊός: Αύξηση των «λουκέτων» σε δημοτικά και νηπιαγωγεία