Κόσμος

Αυστρία: Καθυσηχαστικός ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών για το κλείσιμο των συνόρων

Αυστρία πανδημία

Μία ημέρα προτού η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορά της λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη Βιέννη.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία, νωρίτερα, με τον Ούγγρο ομόλογό του Σάντορ Πίντερ, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως η διαχείριση των συνόρων "θα λειτουργήσει όπως την άνοιξη - με κανονισμούς εξαίρεσης και στενού συντονισμού".

Ιδιαίτερα, η μετάβαση στον τόπο εργασίας και η διακίνηση εμπορευμάτων πέρα από τα σύνορα θα πρέπει να διεκπεραιώνονται γρήγορα και χωρίς περιπλοκές, ανέφερε ο Καρλ Νέχαμερ διευκρινίζοντας πως "εάν υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ή δυσκολίες, αυτά θα αντιμετωπίζονται γρήγορα από τους υπουργούς ή τους αρχηγούς της αστυνομίας".

Νωρίτερα, η Αυστριακή Ένωση Βιομηχάνων είχε ασκήσει κριτική στο μέτρο που έλαβε η γειτονική χώρα, με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Κρίστοφ Νόιμαγιερ να καταγγέλει ότι "είμαστε αντιμέτωποι με μία εν δυνάμει επιβάρυνση για τις εγχώριες εταιρείες - και αυτό σε οικονομικά, ούτως ή άλλως, πολύ δύσκολες στιγμές".

Ο ίδιος ζήτησε να εντατικοποιηθεί ο κανονισμός για τους μετακινούμενους εργαζόμενους, ο οποίος προβλέπει ότι μόνον οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι από μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων μπορούν να εισέλθουν στην Ουγγαρία και να παραμείνουν εκεί το πολύ για 24 ώρες.

Από το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία επηρεάζεται περισσότερο, και σε διαφορετικά επίπεδα, το αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ που συνορεύει με τη χώρα αυτή.

Κόσμος

Εμπρηστική τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ κάνει λόγο για ελληνική προκλητικότητα

Φωτό αρχείου

Σε προκλητικό ύφος κινήθηκε η επιστολή που έστειλε ο Μόνιμος Αντιπροσώπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Χ. Σινιρλιόγλου, στις 14 Οκτωβρίου, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε αυτήν την επιστολή, την οποία δημοσιεύει το liberal.gr, καταγράγονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία προκειμένου να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα.

Με εμπρηστικό τόνο θίγεται το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών και της επέκτασης των ναυτικών μιλίων, ενώ προβάλλονται οι εξής αξιώσεις από τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας:

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είναι κυρίως τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας κατά παράβαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει τεθεί με τις Ειρηνευτικές Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα, αν και έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, διεκδικεί έναν εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και ως η μοναδική χώρα στον κόσμο με μια τέτοια αξίωση. Ομοίως, ο πλέον διαβόητος ''χάρτης της Σεβίλλης'' τον οποίο επικαλείται η Ελλάδα όχι μόνο αντιβαίνει στη βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δίκαιη οριοθέτηση, αλλά προκαλεί και τη λογική. Για να συνεχιστεί κάθε πραγματική προσπάθεια διαλόγου, η Ελλάδα πρέπει πρώτα να αφήσει κατά μέρος αυτές τις αναφορές».

«Το τελευταίο παράδειγμα της απροθυμίας της Ελλάδας παρατηρήθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν η Τουρκία έδειξε την καλή της θέληση και ανέστειλε τις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας του σκάφους Oruc Reis, για να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στις επίπονες προσπάθειες τρίτων, Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να επαναλάβουν τη διαδικασία διμερούς διαλόγου, η οποία είναι γνωστή ως "διερευνητικές συνομιλίες"», αναφέρεται, ακόμη, στην επιστολή.

Μάλιστα, γίνεται λόγος από την Άγκυρα για παραβιάσεις δικαιωμάτων. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας, καθώς και των Τουρκοκυπρίων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.