Κόσμος

Αυστρία: Αυξημένη η ανεργία στα τέλη Ιουλίου

Βιέννη

Στα τέλη Ιουλίου, ο αριθμός των ανέργων και των ευρισκόμενων σε κατάρτιση στην Αυστρία ήταν κατά 33% υψηλότερος από εκείνον πριν από ένα χρόνο, με συνολικά 432.539 ανθρώπους να καταγράφονται ως άνεργοι ή σε κατάρτιση, δηλαδή κατά 107.333 περισσότεροι από τον Ιούλιο του 2019, σε μία χώρα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων στη χώρα, με πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους, ως συνέπεια και της επιδημίας του κορωνοϊού, είχε καταγραφεί στα μέσα του περασμένου Απριλίου, και ανερχόταν σε 588.000.

Η χαλάρωση των μέτρων και η επανεκκίνηση της οικονομίας οδήγησαν εν μέρει σε εκτόνωση της αγοράς εργασίας, και σε σύγκριση με τα τέλη Ιουνίου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 30.815 πρόσωπα (μείον 7,4%), ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο αριθμός των συμμετεχόντων σε προγράμματα κατάρτισης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας στη Βιέννη.

"Οι επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας θα είναι αισθητές για πολύ καιρό ακόμη", δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Εργασίας Χριστίνα 'Ασμπαχερ, ωστόσο τα μέτρα θα "δείξουν αποτελέσματα", και ήδη τον Ιούλιο υπήρχαν κατά 274.000 λιγότεροι εργαζόμενοι μερικής εργασίας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το ποσοστό ανεργίας στην Αυστρία ανήλθε τον Ιούλιο στο 9,2%, και ήταν υψηλότερο κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβλέψεις, ο αριθμός των απασχολούμενων με εξαρτημένη εργασία τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 2,3% σε 3,79 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ ο αριθμός των άμεσα διαθέσιμων θέσεων μειώθηκε κατά 22% σε περίπου 65.000.

Για αρκετά χρόνια υπήρχε στην Αυστρία μεγάλη ζήτηση σε μαγείρους και σερβιτόρους και η λέξη-κλειδί ήταν "έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων", αλλά με το ξέσπασμα της κρίσης της CoV, τμήματα της εστίασης σχεδόν κατέρρευσαν φέροντας ανατροπές και στην αγορά εργασίας.

Από τις 16 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε το "κλείδωμα", τμήματα της εστίασης αγωνίζονται να επιβιώσουν, και μόνον τον Ιούνιο σχεδόν 4.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν, για παράδειγμα στη γαστρονομία του ομόσπονδου κρατιδίου της 'Ανω Αυστρίας, με μία τέτοια μείωση των θέσεων εργασίας να μην έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν, όπως δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εκεί Υπηρεσίας Αγοράς Εργασίας Γκέρχαρντ Στράσερ.

Όμως, ο ίδιος θεωρεί αυτό ως απόλυτα λογικό καθώς, όπως σημειώνει, στις 16 Μαρτίου οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και να "ξεκλειδωθούν" σταδιακά πολύ αργότερα.

Στα τέλη Ιουνίου, στην 'Ανω Αυστρία ήταν άνεργοι σχεδόν 1.000 μάγειροι και περισσότεροι από 1.700 σερβιτόροι και το πρόβλημα που προέκυπτε ήταν ότι εάν η εστίαση ανακάμψει αργότερα, αυτό το εργατικό δυναμικό μπορεί να μην υπάρχει πλέον.

Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, "πιθανότατα ένας μεγάλος αριθμός εκείνων που προέρχονται τώρα από τον τουρισμό δεν θα επιστρέψουν πλέον στον τουρισμό, αλλά θα προσανατολιστούν διαφορετικά μέσω της επανεκπαίδευσης ή της περαιτέρω κατάρτισης και δεν θα βρουν πλέον τον δρόμο τους στον τουρισμό".

Όπως επισήμανε στις δηλώσεις του ο Γκέρχαρντ Στράσερ, παρά την τεταμένη κατάσταση στην αγορά εργασίας, υπάρχουν ακόμη σχεδόν 500 ανοιχτές θέσεις μαθητείας στη γαστρονομία στην 'Ανω Αυστρία και πολύ περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναζητούν μαθητευόμενους από ό, τι είναι οι ενδιαφερόμενοι για μαθητεία, και ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να αφυπνιστεί και πάλι το ενδιαφέρον των νέων για την εστίαση.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δημοτικό Σχολείο έκλεισε για απολύμανση λόγω κρούσματος σε εκπαιδευτικό

μαθητής, σχολείο, επιστροφή στα θρανία

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε εκπαιδευτικός που υπηρετεί στο Δημοτικό Σχολείο Τυλίσου. Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να απολυμανθεί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διευθυντή του Σχολείου, ο εκπαιδευτικός πήγε να αναλάβει υπηρεσία και παρέμεινε στο γραφείο του συλλόγου διδασκόντων μιάμιση ώρα, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, και χωρίς να έρθει σε καμιά επαφή με παιδιά και ενημερώθηκε ότι το τεστ ήταν θετικό, αφού έφυγε από το σχολείο. 

Με έγγραφό του ο δ/ντής δημόσιας υγείας ενημέρωσε ότι το κρούσμα χαρακτηρίζεται χαμηλής νοσηρότητας και πολύ χαμηλής μεταδοτικότητας και συνέστησε την κανονική λειτουργία του σχολείου μετά από ενδελεχή καθαρισμό και απολύμανση.

Η ανακοίνωση του Διευθυντή:

"Σας ενημερώνουμε ότι (αύριο) Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου το σχολείο θα παραμείνει κλειστό, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δήμου Μαλεβιζίου.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε για να γίνει απολύμανση του σχολείου για προληπτικούς λόγους, καθώς (σήμερα) είχαμε θετικό κρούσμα covid-19 σε εκπαιδευτικό.
Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός ήρθε να αναλάβει υπηρεσία και παρέμεινε στο γραφείο του συλλόγου διδασκόντων μιάμιση ώρα, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, και χωρίς να έρθει σε καμιά επαφή με παιδιά.
Παρόλο που δεν έχει καθόλου συμπτώματα, επειδή κατοικεί σε τουριστική περιοχή, έκανε προληπτικά τεστ το αποτέλεσμα του οποίου του το γνωστοποίησαν μετά την αποχώρησή του από το σχολείο και ήταν θετικό.
Το σχολείο ακολούθησε το πρωτόκολλο, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και έγινε ιχνηλάτηση.
Με έγγραφό του ο δ/ντής δημόσιας υγείας μας ενημέρωσε ότι το κρούσμα χαρακτηρίζεται χαμηλής νοσηρότητας και πολύ χαμηλής μεταδοτικότητας και συστήνει την κανονική λειτουργία του σχολείου μετά από ενδελεχή καθαρισμό και απολύμανση.
Το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά από την Παρασκευή.
Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερωθείτε.
Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!
Ο Διευθυντής του σχολείου