Κόσμος

Στα χνάρια της Ουάσινγκτον προσπαθούν να κινηθούν οι Βρυξέλλες στον διάλογο για το Κόσοβο

ευρωπαϊκή ένωση

Νέος γύρος διαλόγου για το Κόσοβο διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι θα εξετάσουν στην σημερινή συνάντηση το ζήτημα των αγνοουμένων και θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Τη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών θα συντονίζουν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κόσοβο Μίροσλαβ Λάιτσακ. Το περασμένο σαββατοκύριακο, στην τέταρτη συνάντηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, επετεύχθη πρόοδος στα ζητήματα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων και σήμερα αναμένεται οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Σερβίας και του Κοσόβου, αφού συμφωνήσουν ως προς το περιεχόμενο, να υπογράψουν σχετική συμφωνία. Στα θέματα οικονομικής συνεργασίας θα ληφθεί ως βάση η συμφωνία της Ουάσιγκτον με δεδομένο ότι η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται τρεις μέρες μετά την υπογραφή, στον Λευκό Οίκο, του Συμφώνου οικονομικής συνεργασίας Σερβίας - Κοσόβου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) από τις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν δείχνει ευτυχισμένη για την επιτυχία της συνάντησης στον Λευκό Οίκο διότι επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικασία του διαλόγου. «Αναμφίβολα η ΕΕ θέλει να έχει τον βασικό ρόλο και να είναι ο κύριος φορέας αυτής της διαδικασίας. Αναλύουν τι έχει γίνει στην Ουάσινγκτον και νομίζω ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτού που έχει επιτευχθεί, ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα. Τώρα, αν είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο; Όποιος σας πει κάτι τέτοιο δεν θα λέει την αλήθεια.» δήλωσε ο στην RTS ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κόσμος

Εμπρηστική τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ κάνει λόγο για ελληνική προκλητικότητα

Φωτό αρχείου

Σε προκλητικό ύφος κινήθηκε η επιστολή που έστειλε ο Μόνιμος Αντιπροσώπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Χ. Σινιρλιόγλου, στις 14 Οκτωβρίου, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε αυτήν την επιστολή, την οποία δημοσιεύει το liberal.gr, καταγράγονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία προκειμένου να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα.

Με εμπρηστικό τόνο θίγεται το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών και της επέκτασης των ναυτικών μιλίων, ενώ προβάλλονται οι εξής αξιώσεις από τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας:

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είναι κυρίως τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας κατά παράβαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει τεθεί με τις Ειρηνευτικές Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα, αν και έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, διεκδικεί έναν εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και ως η μοναδική χώρα στον κόσμο με μια τέτοια αξίωση. Ομοίως, ο πλέον διαβόητος ''χάρτης της Σεβίλλης'' τον οποίο επικαλείται η Ελλάδα όχι μόνο αντιβαίνει στη βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δίκαιη οριοθέτηση, αλλά προκαλεί και τη λογική. Για να συνεχιστεί κάθε πραγματική προσπάθεια διαλόγου, η Ελλάδα πρέπει πρώτα να αφήσει κατά μέρος αυτές τις αναφορές».

«Το τελευταίο παράδειγμα της απροθυμίας της Ελλάδας παρατηρήθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν η Τουρκία έδειξε την καλή της θέληση και ανέστειλε τις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας του σκάφους Oruc Reis, για να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στις επίπονες προσπάθειες τρίτων, Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να επαναλάβουν τη διαδικασία διμερούς διαλόγου, η οποία είναι γνωστή ως "διερευνητικές συνομιλίες"», αναφέρεται, ακόμη, στην επιστολή.

Μάλιστα, γίνεται λόγος από την Άγκυρα για παραβιάσεις δικαιωμάτων. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας, καθώς και των Τουρκοκυπρίων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.