Κοινωνία

Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά των συντάξεων

Αναδρομικά οι εισφορές

Αναδρομικά 12 μηνών θα λάβουν τελικά τον Νοέμβριο οι δικαιούχοι κύριων συντάξεων, με 30 και άνω συντάξιμα έτη, αφού το υπουργείο Εργασίας μετέθεσε την ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών. 

Επίσης τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η καταβολή των κύριων συντάξεων αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον Ν. 4670/2020. Θα αφορά όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει από τις 28/2/2020). Η αύξηση κινείται από 12 ως 252 ευρώ.

Θα αφορούν τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους νέους συνταξιούχους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος, τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει.

Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις. Η μέγιστη αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου - Ν. 4387/2016) θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση πάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση με δύο τρόπους, ήτοι μ ε μεγαλύτερη σύνταξη και χωρίς προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι πραγματική, καθώς θα ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς και θα φανεί στην τσέπη, αλλά και με μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα αυξηθεί μεν, αλλά αν η αύξηση δεν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο στην τσέπη, πλην όμως ένα τμήμα της προσωπικής διαφοράς που ήταν επικίνδυνο για περικοπές θα έχει μετατραπεί σε σύνταξη.

Την ίδια ώρα σε αναμονή βρίσκονται οι παλιοί συνταξιούχοι (πριν από το 2016) αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ (εντός του Ιουλίου). Όπως έγραψε η εφημερίδα «Τα Νέα», το βασικό σενάριο για την επικείμενη απόφαση προβλέπει να δοθούν τα αναδρομικά 11μήνου, από τον Ιούνιο του 2015 ως και τον Μάιο του 2016.

Το θέμα είναι αν αυτά τα αναδρομικά θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλει αγωγές, με τη λύση να καλείται να δώσει η κυβέρνηση.

 

Οικονομία

Συνταξιούχοι: Έφτασε η ώρα των αναδρομικών - Οι ημερομηνίες

Συντάξεις

Από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το εντεκάμηνο, Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016.

Το συνολικό ποσό των αναδρομικών ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ και δικαιούχοι είναι περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Να σημειωθεί πως τα αναδρομικά θα πιστωθούν σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια ύψος των αναδρομικών ποσών θα λάβει.

Συγκεκριμένα οι συντάξεις και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν βάσει του ΑΜΚΑ στις ακόλουθες ημερομηνίες:

-Στις 23 Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

- Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-Στις 27 Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

-Στις 29 Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Σε ό,τι αφορά στους 172.222 κληρονόμους δικαιούχους αναδρομικών, δηλαδή χήρες και παιδιά, το ποσό των περίπου 145 εκατ. είναι έτοιμο για καταβολή, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απλώς θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείται στις κληρονομιές.

Θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ, το efka.gov.gr για μηδενική γραφειοκρατία, ενώ η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους θα γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

Θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και για όσους κληρονόμους προκύψει πως είναι δικαιούχοι, τα ποσά που τους αναλογούν θα τους καταβληθούν στο ακέραιο.

Στις περιπτώσεις που η σύνταξη δεν έχει μεταβιβαστεί σε σύζυγο ή τέκνα του θανόντος, τότε τα αναδρομικά τα δικαιούται οι νόμιμοι κληρονόμοι, δηλαδή συγγενείς δεύτερου, τρίτου βαθμού ή άλλα πρόσωπα που αναφέρονται στη διαθήκη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς στα περιουσιακά στοιχεία που άφησε ο εκλιπών.

Η αποδοχή κληρονομιάς είναι απαραίτητη για να εισπράξουν οι κληρονόμοι τα αναδρομικά