Κοινωνία

Αποζημιώθηκε οικογένεια 7χρονου που τραυματίστηκε σε δημόσιο σχολείο

Μετανάστης ζητά αποζημίωση €100.000 από το ελληνικό Δημόσιο.jpg

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση 5.000 ευρώ στους γονείς 7χρονου μαθητή δημοτικού σχολείου, ο οποίος τραυματίστηκε στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του σχολικού διαλείμματος στο προαύλιο του σχολείου. 

Οι γονείς υποστήριξαν ότι ο επίδικος τραυματισμός συνέβη κατά την διάρκεια του διαλείμματος, όταν το αγοράκι, μαθητής της Α' τάξης του Δημοτικού, την ώρα που έπαιζε με τα άλλα παιδιά στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τραυματίστηκε από ένα κομμάτι λεπτής σιδερόβεργας στο πρόσωπο (βαθύ θλαστικό τραύμα αριστεράς παρειάς) η οποία εξείχε από το διαχωριστικό συρματόπλεγμα μεταξύ του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου.

Συγκεκριμένα, οι γονείς ισχυρίσθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι συντρέχει ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου, λόγω παράλειψης των οργάνων του και συγκεκριμένα των δασκάλων -οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία και τη φύλαξη των μαθητών κατά το χρόνο παραμονής τους στο σχολείο- να λάβουν τα προσήκοντα για το σκοπό αυτό μέτρα.

Οι διοικητικοί δικαστές αναγνώρισαν ότι υπάρχει αστική ευθύνη του Δημοσίου, εξαιτίας ανεπαρκούς και αναποτελεσματικής επιτήρησης από την πλευρά των εκπαιδευτικών, καθώς, πέραν του μικρού αριθμού των εφημερευόντων δασκάλων, δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα, παρ' όλο που ήταν γνωστό το πρόβλημα στο διαχωριστικό πλέγμα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ΄ αριθμ. 7091/2020 απόφαση του 18ου Τμήματος έκρινε ότι ο διευθυντής του σχολείου είναι υπεύθυνος, μαζί με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή των γονέων που ζητούσαν να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει στους γονείς του μαθητή το ποσό των 5.000 ευρώ, για ηθική βλάβη νομιμοτόκως, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.

Η επίμαχη δικαστική απόφαση επισημαίνει ότι για τον τραυματισμό του«υιού των εναγόντων ευθύνονται τα όργανα του Δημοσίου, τα οποία άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους κατά παράβαση των νομίμων υποχρεώσεων τους. Επομένως, στοιχειοθετείται εν προκειμένω ευθύνη προς αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου».

Επίσης, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η ευθύνη λόγω παράλειψης να ληφθεί εγκαίρως κάθε προσήκον μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί ο επίδικος τραυματισμός, δεν αναιρείται από το γεγονός ότι η αναγκαιότητα αλλαγής του πλέγματος είχε ήδη επισημανθεί πριν από το επίδικο συμβάν.

Κοινωνία

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Συνέργεια με το Cambridge Centre for Alternative Finance

euc.jpg

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (EUC) και το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) που εδρεύει στο Cambridge Judge Business School ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας ερευνητικής συνεργασίας για την επιτάχυνση της τεχνολογικής χρηματοοικονομικής καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσης  στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεργαστεί με το CCAF για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την προώθηση της χρηματοοικονομικής ένταξης σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ομάδας για να διευκολύνει τη έρευνα σε τρεις άκρως ολοκληρωμένους πυλώνες που θα συμβάλουν στη δημιουργία και τη μεταφορά γνώσεων σχετικά με FinTech και τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (DFS).

Υπό αυτούς τους πυλώνες, το CCAF και το EUC θα αναλάβουν διεξοδικά ερευνητικά προγράμματα αγοράς και ρύθμισης στην περιοχή – τα αποτελέσματα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που θα ενημερώνουν τόσο για την για ρύθμιση κανονισμών  όσο και τη λήψη αποφάσεων στην αγορά. Επιπλέον, το CCAF και το EUC θα δημιουργήσουν και θα παράσχουν προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και εκπαίδευσης για ρυθμιστικές αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής που βασίζονται σε δεδομένα και τεκμήρια. Αυτό θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που κυμαίνονται από διαδικτυακά προγράμματα έως επιτόπια, εκτός διαδικτύου, εκπαίδευση στην περιοχή.

«Συνεργαζόμενοι στενά με κορυφαίους εμπειρογνώμονες του τομέα στην Κύπρου, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, και μέσω της συνεργασίας με θεσμικούς και εταιρικούς ενδιαφερόμενους καθώς και με ακαδημαϊκούς, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα νέο τρόπο σκέψης και θα προσφέρει καλύτερη κατανόηση μιας παγκόσμιας μεταβολής που ήδη έχει ισχυρές επιδράσεις για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική χρηματοδότηση», λέει ο Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Με έναν αναπτυσσόμενο τομέα FinTech και ισχυρή κυβερνητική ηγεσία στον τομέα της καινοτομίας, πιστεύουμε ότι η Κύπρος θα είναι ένας σημαντικός στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ των περιοχών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, συμπληρώνοντας την υπάρχουσα συνεργασία μας με την Ακαδημία Παγκόσμιας Αγοράς του Αμπού Ντάμπι», υπογραμμίζει, ο Δρ. Robert Wardrop, Διευθυντής και Συνιδρυτής του CCAF. «Λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα του EUC για ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα βασισμένα στην τεχνολογία, καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς του με τις επιχειρήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε για την προώθηση του αντίκτυπου της FinTech στην περιοχή».

Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του EUC, τονίζει τη σημασία μιας τέτοιας συνεργασίας: «Συνεργαζόμενοι με εταίρους όπως το CCAF, μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε στο κράτος, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, καινοτόμες λύσεις σε προκλήσεις, καθώς και να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε νέα γνώση. Οι κοινωνίες μας θα ωφεληθούν σημαντικά στην τρέχουσα αναταραχή και το τρέχον δύσκολο περιβάλλον».

Ως διεπιστημονικό ακαδημαϊκό ερευνητικό ινστιτούτο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το CCAF είναι αφιερωμένο στη μελέτη της εναλλακτικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογικών χρηματοοικονομικών μέσων, και συστήματα που εκτείνονται πέρα ​​από το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Διεξάγει πρωτοποριακή, διεπιστημονική,  ενδελεχή και κριτική έρευνα στον τομέα και στοχεύει να έχει δυνατό αντίκτυπο όχι μόνο στην ηγεσία ακαδημαϊκής σκέψης, αλλά και στη πολιτική λήψης αποφάσεων και στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων «Ιωάννης Γρηγορίου» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με την ευρεία εμβέλεια στη βιομηχανία και την υψηλού επιπέδου έρευνα θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για το έργο του CCAF, καθώς και για τον αναπτυσσόμενο τομέα της εναλλακτικής χρηματοδότησης και τα αναδυόμενα νέα εργαλεία της.