Κοινωνία

250 ενήλικες κάτω των 60, επέστρεψαν στην οικογένειά τους, τα τελευταία 6 χρόνια

silver_alert

Μέχρι το Μάρτιο του 2011 ο μόνος τρόπος για την αναζήτηση των αγνοούμενων ανθρώπων στη χώρα μας, εκτός βέβαια από τη σημαντική συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν οι προσπάθειες των συγγενών και φίλων που, εκτός από εξουθενωτικές και ψυχοφθόρες, ήταν και πολύ δύσκολο να έχουν σύντομα θετικό αποτέλεσμα.

Η υπηρεσία SILVER ALERT, με τη συνδρομή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της ΕΛ.ΑΣ., ήρθε να καλύψει αυτό το κενό για τους ηλικιωμένους (60+) που δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Η κοινωνία ενεργοποιήθηκε, οι εθελοντές κινητοποιήθηκαν, ο συντονισμός των ερευνών απέδωσε, ώστε το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό  των αναζητήσεων να καταλήγει θετικά.

Η διαπίστωση όμως ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονταν και τα περιστατικά εξαφάνισης ενηλίκων ατόμων κάτω των 60 (19-59) ετών, αποκάλυψε ακόμη ένα κενό που υπήρχε για αυτές τις ηλικίες  σε επίπεδο ενεργοποίησης των αντανακλαστικών της κοινωνίας και συντονισμού καθώς επίσης και συνεργασίας όλων των μέσων και φορέων αναζήτησης.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, έθεσε και πάλι στην διάθεση της κοινωνίας την τεχνογνωσία, τις ξειδικευμένες γνώσεις και το δίκτυο των εθελοντών και συνεργατών της υπηρεσίας SILVER ALERT  και από το 2013 ξεκίνησε να καλύπτει  και αυτή την ανάγκη, και συνεχίζει μέχρι και σήμερα αποτελεσματικά και εξαιρετικά δυναμικά όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία:

SILVER ALERT

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ 19 ΕΩΣ 59 ΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 01/2013 ΕΩΣ 12/2019

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ: 275**

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ: 151

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΙ: 126 (84%)

ΣΩΟΙ: 94 (75% επί των εντοπισθέντων))

ΝΕΚΡΟΙ: 32 (25% επί των εντοπισθέντων)

ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ: 25

Οι Κοινωνικοί Συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν:

 

38 με εισαγγελική εντολή

84 με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

1 με εντολή του Λιμενικού Σώματος

9 με αίτημα ξένων πρεσβειών

19 με αίτημα συγγενών

Τα αίτια των εξαφανίσεων:

 

87 εξαιτίας ψυχιατρικών ή διανοητικών ασθενειών

37 αυτόβουλες εξαφανίσεις, λόγω οικογενειακών και οικονομικών προβλημάτων

1 εγκληματική ενέργεια

3 ατυχήματα

23 εξαφανίσεις για αδιευκρίνιστους λόγους

 

*10 εξαφανισθέντες είχαν δείξει αυτοκτονικές τάσεις ή είχαν αφήσει σημείωμα αυτοκτονίας.

Ο 1 (ένας) εντοπίσθηκε σώος.

** 124 αναζητήσεις, έληξαν αίσια, πριν τη δημοσιοποίηση του Κοινωνικού Συναγερμού στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, χάρη στην κινητοποίηση των Αρχών, των πολιτών και του δικτύου των εθελοντών της υπηρεσίας SILVER ALERT.

ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΩΝ

19 -30 ετών: 40

31 - 40 ετών: 47

41 - 50 ετών: 30

51 - 59 ετών: 34

Για 9 στους 10 αναζητούμενους που βρέθηκαν σώοι, τα οικεία τους πρόσωπα είχαν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Συναγερμού SILVER ALERT μέσα στο πρώτο τριήμερο από την εξαφάνισή τους, ενώ για 5 στους 10 που εντοπίστηκαν νεκροί η κατάθεση των δικαιολογητικών έγινε μετά το τριήμερο.

Η άμεση ανταπόκριση και η αρμονική συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες, τους Συλλόγους, τα ΜΜΕ, τους φορείς και τους πολίτες είναι τα σημαντικά εργαλεία για την επιτυχία του Κοινωνικού Συναγερμού SILVER ALERT και της ομώνυμης υπηρεσίας.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΜΝΗΜΟΝΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

 

Λαμβάνοντας υπόψη: 

το μεγάλο αριθμό κλήσεων που δέχεται η Εθνική Γραμμή SOS 1065 για τον εντοπισμό ηλικιωμένων, που αδυνατούν να θυμηθούν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τα στοιχεία των οικείων τους, από πολίτες και δημόσιους φορείς,  

την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για περιπτώσεις ηλικιωμένων που δεν έχει δηλώσει το συγγενικό περιβάλλον την εξαφάνισή τους, είναι αγνώστων στοιχείων, πάσχουν από Alzheimer, γεροντική άνοια και συναφείς διαταραχές και έχουν εντοπισθεί από πολίτες ή δημόσιες υπηρεσίες, 

την ανάγκη οργανωμένης διαχείρισης των σχετικών αναφορών με την εύρυθμη συνέργεια των ελληνικών Αρχών, η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, σχεδίασε και ενεργοποίησε την επέκταση της λειτουργίας του Κοινωνικού Συναγερμού SILVER ALERT και για τις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να προστατευθούν ανοϊκοί ηλικιωμένοι που εντοπίζονται συμπτωματικά από κρατικούς φορείς ή διερχόμενους πολίτες και οι οποίοι ελλείψει θεσμικού πλαισίου και κατάλληλων δομών πρόνοιας καταλήγουν σε ψυχιατρικά ιδρύματα, σε κρατητήρια ή στη φυλακή ή αφήνονται ξανά ελεύθεροι να περιπλανώνται άστεγοι.

Η διαπίστωση ότι το φαινόμενο, και λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι έντονο και στους ενήλικες κάτω των 60 ετών (19-59), οδήγησε τη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ να θέσει και το μηχανισμό του SILVER ALERT ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι και εδώ, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά:

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ: 6

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: 4 (66,7%)

ΕΝΕΡΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ: 2

Οι Κοινωνικοί Συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν:

3 με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

3 με αίτημα διοικήσεων Νοσοκομείων

Η υπηρεσία SILVER ALERTμε το εξειδικευμένο προσωπικό, την τεχνογνωσία και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει, βρίσκεται δίπλα σε κάθε άτομο που έχει εξαφανιστεί και στην οικογένειά του.

Η υπηρεσία SILVER ALERTμε την βοήθεια των 25 ομάδων διάσωσης, των 28.000 εθελοντών σε όλη τη χώρα, των Εισαγγελικών και Αστυνομικών Αρχών, των συνεργαζόμενων ΜΜΕ, φορέων και απλών πολιτών έχει κατορθώσει από το 2011 να κινητοποιήσει όλη την ελληνική κοινωνία ώστε να βρεθούν πολλά άτομα τα οποία αναζητούνται και να επανέλθουν στο οικείο περιβάλλον συνάνθρωποί μας που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στην προσπάθεια αυτή, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας, πολιτών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετέχουν και συνεργάζονται με την υπηρεσία SILVER ALERT του εθελοντικού οργανισμού ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, ιδιαίτερα τους εθελοντές μας που με ευαισθησία και συνέπεια στηρίζουν την προσπάθειά μας.

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Εξιτήριο για το νεογέννητο και την 15χρονη από το Νοσοκομείο της Πάτρας

μωρό βρέφος νοσοκομείο

Τα καλύτερα νέα μας έρχονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και συγκεκριμένα από την παδιατρική κλινική Covid-19, αφού το μόλις 22 ημερών βρέφος που νοσηλευόταν εκεί προ ημερών με κορωνοϊό, είναι πλέον σε πολύ καλή κατάσταση και μεταφέρθηκε ήδη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, από όπου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tempo24, θα λάβει εξιτήριο μέσα στο διήμερο.

Καλά τα νέα και για την 15χρονη που νοσηλευόταν στο ΠΠΝΠ με κορωνοϊό. Και εκείνη αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο ημέρες να λάβει εξιτήριο από την κλινική covid-19.

Συνολικά στην Παιδιατρική κλινική covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, έχουν νοσηλευτεί μέχρι σήμερα από τα μέσα Οκτώβρη, 20 παιδιά με κορωνοϊό. Όλα τους επανήλθαν και είναι καλά στην υγεία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Αυγενάκης: "Γυαλιά καρφιά" το γραφείο του Υφυπουργού (φώτο)

Ηράκλειο - κορωνοϊός: "Έσβησαν" με διαφορά λίγων λεπτών...

Έρευνα: Ο κορωνοϊός «ζει» και στα υφάσματα έως και 3 ημέρες