Ηράκλειο

Δέκα χρόνια χωρίς τον Μάρκο Καραναστάση

γιάννης κουράκης

Γράφει ο Γιάννης Κουράκης - Πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που ο Μάρκος Καραναστάσης, ένας σπουδαίος άνθρωπος, στενός συνεργάτης, και αγαπημένος φίλος, έφυγε ,πρόωρα και απρόοπτα από κοντά μας. 
Ο Μάρκος Καραναστάσης, ένας άνθρωπος με ρίζες από τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό και τα Δωδεκάνησα, ήταν μια ξεχωριστή παρουσία,   που συγκέντρωνε με ιδανικό τρόπο τα χαρακτηριστικά και τις αρετές των δυο αυτών ξεχωριστών φίλων του Ελληνισμού.

Ευγενής, χαμογελαστός, εργατικός, πολυπράγμων, κοσμοπολίτης, είχε μέσα του την ορμή της δημιουργίας, το ασίγαστο πάθος για ζωή και για διάκριση.
Άριστος εκπαιδευτικός, φωτισμένο πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΤΕΙ για πάνω από δέκα χρόνια, αφοσιωμένος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, διαπνεόταν από την τάση της συνεχούς προσφοράς στην επιστήμη του, στην πόλη, στον συνάνθρωπο.

Το ΤΕΙ Κρήτης στο οποίο αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού επιστημονικού του βίου, ευτύχησε ,εκτός από δάσκαλο, να τον έχει στο τιμόνι του ,ως αντιπρόεδρο στην αρχή και ως Πρόεδρο στη συνέχεια. 
Θέσεις από τις οποίες ο Μάρκος είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις διοικητικές του ικανότητες ,τις πρωτοβουλίες και το  δημιουργικό του ταλέντο.

Θεωρώ ότι δεν υπερβάλλω ούτε στο ελάχιστο, αν πω ότι επί των ημέρων της διοίκησης του, το ΤΕΙ Κρήτης γνώρισε μια περίοδο ακμής και εξωστρέφειας, που το έκανε γνωστό όχι μόνο στην πανελλήνια εκπαιδευτική κοινότητα ,αλλά και στη διεθνή. Η καθιέρωση βραβείου του ΤΕΙ, που απονεμόταν σε κορυφαίες προσωπικότητες του Ελληνισμού, εντός και εκτός Ελλάδος, με βραβευθέντα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και άλλες προσωπικότητες τεράστιας εμβέλειας στη συνέχεια, ήταν μια πρωτοβουλία του, που έδωσε ώθηση στο κύρος του Ιδρύματος και το έκανε γνωστό σε όλη την Ευρώπη.

Αξιοθαύμαστη ήταν, επίσης, η προσπάθειά του να ολοκληρωθεί το αθλητικό κέντρο του ΤΕΙ, που σήμερα φέρνει το όνομα του και  που, επί σειρά ετών, παρέμενε ατέλειωτο και εγκαταλειμμένο. 
Είχα την ευκαιρία, όταν είχα την ευθύνη του Aθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, να ζήσω από πρώτο χέρι την αγωνία και το πάθος του για το έργο, που  το στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, και ολοκληρώθηκε, ώστε να μπορούν σήμερα να το απολαμβάνουν οι χιλιάδες νέοι του ΤΕΙ αλλά και σύλλογοι του  Ηρακλείου .

Αλλά και όταν ολοκλήρωσε τον εκπαιδευτικό του κύκλο ο αείμνηστος Μάρκος, δεν έμεινε αργός. 
Στράφηκε στη δεύτερη αγάπη του, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Ηρακλείου συγκεκριμένα, όπου αφιέρωσε- κυριολεκτικά - τον εαυτό του και αναδείχτηκε σε στενό και πολύτιμο συνεργάτη.
Ένα αξιόλογο στέλεχος, που δεν περιορίστηκε μόνο στα καθήκοντα του Προέδρου -που τα ασκούσε με υποδειγματικό τρόπο-,  αλλά είχε ενεργό συμμετοχή στο ''Δημοτικό μας όραμα''. 
Την προσπάθεια για μια καλύτερη, αναβαθμισμένη αισθητικά και λειτουργικά πόλη, αντάξια της ιστορίας  της παράδοσης και του πολιτισμού της. 
Σε αυτή την ιδέα ''στρατεύτηκε'' με ενθουσιασμό σε σημείο, που  κατέστησε το Δήμο δεύτερο σπίτι του.

Παρών σε όλες τις εκδηλώσεις, σε όλες τις συναντήσεις με Έλληνες και ξένους αξιωματούχους εδώ στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. 
Παρών και στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αποκτήσει τον πίνακα '' Η βάπτιση'', του μεγάλου μας συμπατριώτη Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, από τον οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου.   
Μαζί ζήσαμε την ανείπωτη αγωνία της δημοπρασίας και της συγκέντρωσης του τιμήματος, καθώς και τη χαρά της επιτυχίας με την απόκτηση του πίνακα…

Ο Μάρκος Καραναστάσης ήταν ένας άνθρωπος προικισμένος, γενναιόδωρος, ανήσυχος και αποτελεσματικός. Ένας άνθρωπος της δημιουργίας και της προσφοράς στην εκπαίδευση, στην πόλη του, στην κοινωνία, της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος.

Λέγεται ότι ο άνθρωπος πεθαίνει, μόνο όταν τον αφήσουμε να λησμονηθεί. Εμείς οι φίλοι και συνεργάτες του ,αυτό δεν θα το αφήσουμε  ποτέ να συμβεί. Θα κρατήσουμε ζωντανή στην καρδιά και το μυαλό μας τη μνήμη του χαμογελαστού και πάντα με τον καλό λόγο στα χείλη, Μάρκου. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε, ως  αντίδωρο, για όσα εκείνος με περίσσια απλοχεριά μας έδωσε στο γήινο πέρασμά του.

Συγχαίρω τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, αλλά και το ΤΕΙ Κρήτης για τη πρωτοβουλία τους για τη λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής, για έναν άνθρωπο που μπορεί να έφυγε από κοντά μας νωρίς, άφησε όμως πίσω του σημαντικό έργο.

Κρήτη

Ηράκλειο

Πέτσας σε Λαμπρινό: Εξαιρείται η αντικατάσταση του δικτύου ΔΕΥΑΗ από το πλαφόν του "Α.Τρίτσης"

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Για την εξαίρεση του κόστους του μεγάλου έργου της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου του Δήμου Ηρακλείου, από το χρηματοδοτικό πλαφόν του «Αντώνης Τρίτσης» δεσμεύτηκε στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής 23 Απριλίου, στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη. Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το έργο της αντικατάστασης περίπου 150 χιλιομέτρων δικτύου υδρεύσεως, το οποίο έχει προϋπολογισμό 15,2 εκατομμύρια ευρώ και είναι ενταγμένο στον «Φιλόδημο Ι», ως εμβληματικό, θα εξαιρεθεί από το πλαφόν των 25 εκατομμυρίων που προβλέπεται για τον Δήμο Ηρακλείου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Με δεδομένη την ένταξη εμβληματικών έργων του Δήμου Ηρακλείου στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δείξει την απαιτούμενη ευελιξία προς τον 4ο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, για την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» και πρόσθετων εμβληματικών έργων, όπως αυτό της Αστικής Αναζωογόνησης.

Στην εν λόγω πρόταση περιλαμβάνεται η βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Ερυθραίας, και η διαμόρφωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων στο Ηράκλειο, Παρεμβάσεις προϋπολογισμού 12,4 εκ. ευρώ, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του Δήμου Ηρακλείου και αποτελούν την αναπτυξιακή του στρατηγική για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Υπουργό, κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι τα 15,2 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από τον “Φιλόδημο Ι” για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου, δεν θα συνυπολογιστούν στο “Αντώνης Τρίτσης”. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε στο νέο πρόγραμμα πρόσθετα έργα, όπως το εμβληματικό της Αστικής Αναζωογόνησης, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Πάρκο Ερυθραίας. Ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει έτσι κι αλλιώς την ετοιμότητα και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να εκμεταλλευτεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στην διάθεσή του, πάντα προς όφελος της πόλης και των δημοτών».

Οι συναντήσεις του Δημάρχου την Πέμπτη 22 Απριλίου

Την Πέμπτη 22 Απριλίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας και επί σειρά ετών αρμόδια για θέματα Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη, είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου Στέφανο Βλαστό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το αίτημα παραχώρησης στο Δήμο Ηρακλείου των εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων στο κέντρο της πόλης (πρώην Τροχαίας και πρώην Αστυνομικού Τμήματος Α΄ και Β΄) καθώς και δυο οικοπέδων στην περιοχή του Μασταμπά, που προορίζονται για την ανέγερση νηπιαγωγείου .

Ο κ. Βλαστός τόνισε ότι κάτι τέτοιο (η απευθείας παραχώρησή των κτιρίων στον Δήμο δηλαδή) δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία που διέπει την ΕΤΑΔ ενώ ο στόχος της Εταιρείας είναι να προχωρήσει στην άμεση αξιοποίησή τους με διαγωνιστική διαδικασία. Για τα οικόπεδα, επιφυλάχτηκε να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια να απαντήσει.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι αξιολογεί ιδιαίτερα την παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων στον Δήμο και ότι δεν θεωρεί το θέμα λήξαν.

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Τουρισμού, Παύλο Κουρή και τους έθεσε το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών αποχαρακτηρισμού του Κόλπου του Δερματά από «τουριστικό λιμένα».

Ο κ. Κουρής και η κα Λοϊζου δεσμεύτηκαν ότι το Υπουργείο θα αποστείλει άμεσα μια σχετική βεβαίωση, με την οποία ο Δήμος Ηρακλείου θα μπορέσει να προχωρήσει στον σχεδιασμό του ακόμα και πριν την τυπική ολοκλήρωση του αποχαρακτηρισμού, πράγμα το οποίο και συνέβη, αφού την Παρασκευή 23 Απριλίου η βεβαίωση παρελήφθη από τον Δήμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Κλειστή η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη λόγω κρουσμάτων

Ο πρύτανης του Π.Κ στο Ράδιο Κρήτη για το κορωνοπάρτι

Έμποροι Κρήτης: Ανεβαίνουν τον Γολγοθά και περιμένουν... την Ανάσταση