Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Σαρακοστή: Μελιτζάνες παπουτσάκια νηστίσιμα

Image
Μελιτζάνες παπουτσάκια νηστίσιμα
 clock 11:15 | 12/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Μελιτζάνες παπουτσάκια στη νηστίσιμη εκδοχή τους,με κιμά μανιταριών και θεϊκή vegan μπεσαμέλ.

Υλικά:

Για τις μελιτζάνες

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες μετρίου μεγέθους
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Για το νηστίσιμο κιμά

  • 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες και σπασμένες
  • 3 - 4 κ.σ. κονιάκ
  • 2 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλ. καρύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη νηστίσιμη κρέμα

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. αλεύρι
  • 2 1/2 ζωμό λαχανικών ή φυτικό γάλα
  • 2/3 φλ. νιφάδες πατάτας (πουρές εμπορίου)
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τις μελιτζάνες

  • Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.
  • Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
  • Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.

Για το νηστίσιμο κιμά

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να στεγνώσουν για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαραθεί για 2-3 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Ρίχνουμε και τις ντομάτες και λίγο νερό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
  • Προς το τέλος του μαγειρέματος αρωματίζουμε με την κανέλα για λίγα λεπτά.
  • Την αφαιρούμε.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα μανιτάρια σε μπολ και αδειάζουμε όλη τη σάλτσα στο ταψί με τις μελιτζάνες.
  • Προσθέτουμε στα μανιτάρια, το καρύδι και το τυρί.
  • Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις μελιτζάνες.
  • Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά νηστίσιμη μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
  • Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ή φυτικό γάλα και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας.
  • Ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.
  • Αδειάζουμε σιγά σιγά τον πουρέ και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

 

Για τα νηστίσιμα παπουτσάκια

  • Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

via

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρμπονάρα της Σαρακοστής: Η αγαπημένη σας μακαρονάδα σε νηστίσιμη εκδοχή

Τα κεφτεδάκια της Σαρακοστής: Η νηστίσιμη λιχουδιά της Μεγάλης Εβδομάδας

Σαρακοστή: Νηστίσιμο Προφιτερόλ με 5 μόνο υλικά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis