Επιστήμη

Σοκαριστική έρευνα: Ο κορωνοϊός θα μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μας

κορωνοϊός

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη αποκαλύπτει πως τα χρόνια ζωής που θα χαθούν εξαρτώνται από το πόσο θα εξαπλωθεί ο κορωνοϊός και πόσο είναι το νυν προσδόκιμο ζωής στη χώρα. Και αυτό, διότι όσο περισσότεροι ηλικιωμένοι υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Το προσδόκιμο ζωής είναι ένας δείκτης που υπολογίζει πόσα χρόνια αναμένεται να επιζήσει ο μέσος άνθρωπος. Ο δείκτης αυτός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η φροντίδα της Υγείας στον τόπο όπου ζει το άτομο
  • Οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν
  • Το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών του

Οι ειδικοί λένε ότι η Ευρώπη χρειάσθηκε δεκαετίες για να αυξήσει κατά μόλις 6 χρόνια το προσδόκιμο ζωής. Στην πραγματικότητα, μόλις το 2019 έφτασε τα 78,6 έτη, από 72,8 έτη που ήταν το 1990. Ωστόσο μέχρι να τελειώσει η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός, οι Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν χάσει έως και 9 χρόνια από το μέσο προσδόκιμο ζωής τους!

Μαθηματικά μοντέλα

Οι προβλέψεις αυτές έγιναν με ειδικά μαθηματικά μοντέλα που ανέπτυξαν επιστήμονες από την Αυστρία. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι το προσδόκιμο ζωής θα αρχίσει να μειώνεται όταν ο κορωνοϊός μολύνει το 2% του πληθυσμού. Και όσο θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση.

Την μεγαλύτερη μείωση εκτιμάται ότι θα έχουν η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, που έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Στις περιοχές αυτές, η απώλεια στο προσδόκιμο ζωής θα υπερβεί το 1 έτος, όταν ο κορωνοϊός μολύνει το 10% του πληθυσμού. Αν, όμως, μολυνθεί το 50% του πληθυσμού, τότε θα χαθούν 3 έως 9 χρόνια από την αναμενόμενη διάρκεια της ζωής μας.

«Στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου η επίπτωση θα είναι μικρότερη, αφού ήδη είναι χαμηλή η επιβίωση στην τρίτη ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Guillaume Marois, από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφηρμοσμένων Συστημάτων, στο Λάξενμπουργκ της Αυστρίας.

Στην πραγματικότητα, με μόλυνση του 50% του πληθυσμού η μείωση στο προσδόκιμο ζωής θα φτάσει:

  • Τα 3-8 χρόνια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική
  • Τα 2-7 χρόνια στη Νοτιοανατολική Ασία
  • Τα 1-4 χρόνια στην υποσαχάριο Αφρική

Πρέπει να ανακοπεί η διασπορά

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις τελειώσει η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, το προσδόκιμο ζωής θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να ανακοπεί άμεσα η διασπορά του. Και αυτό για να μην υπάρξει ούτε παροδική επίπτωση στο προσδόκιμο της επιβίωσής μας.

«Το προσδόκιμο ζωής αποτελεί βασικό δείκτη της ανθρώπινης ανάπτυξης», σημειώνουν στο άρθρο τους. «Η αύξηση της θνησιμότητας, κυρίως μεταξύ των πιο ευάλωτων υποομάδων του πληθυσμού, φέρνει μια χώρα προς τα πίσω στο μονοπάτι της ανθρώπινης ανάπτυξης».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.

 

iatropaidia.gr

Κρήτη

Ηράκλειο

Απίστευτο αλαλούμ: Στο επίπεδο 2 το Ηράκλειο λέει ο ΕΟΔΥ, στο 3 σύμφωνα με το ΦΕΚ

χάρτης ΕΟΔΥ

Ένα απίστευτο αλαλούμ σχετικά με το επίπεδο στο οποίο ανήκει η ΠΕ Ηρακλείου εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας του ΕΟΔΥ,  το μέχρι το πρωί "πορτοκαλί" Ηράκλειο έγινε "κίτρινο", έπεσε δηλαδή κατηγορία υγειονομικής επιτήρησης.

Σύμφωνα ωστόσο με το ΦΕΚ που εκδόθηκε πριν από λίγο η ΠΕ Ηρακλείου παραμένει σε "πορτοκαλί" συναγερμό έως 6 Νοεμβρίου, ισχύουν δηλαδή τα μέτρα αυξημένης επιτήρησης, μεταξύ αυτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας.