Επιστήμη

Σοκαριστική έρευνα: Ο κορωνοϊός θα μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μας

κορωνοϊός

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη αποκαλύπτει πως τα χρόνια ζωής που θα χαθούν εξαρτώνται από το πόσο θα εξαπλωθεί ο κορωνοϊός και πόσο είναι το νυν προσδόκιμο ζωής στη χώρα. Και αυτό, διότι όσο περισσότεροι ηλικιωμένοι υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Το προσδόκιμο ζωής είναι ένας δείκτης που υπολογίζει πόσα χρόνια αναμένεται να επιζήσει ο μέσος άνθρωπος. Ο δείκτης αυτός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η φροντίδα της Υγείας στον τόπο όπου ζει το άτομο
  • Οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν
  • Το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών του

Οι ειδικοί λένε ότι η Ευρώπη χρειάσθηκε δεκαετίες για να αυξήσει κατά μόλις 6 χρόνια το προσδόκιμο ζωής. Στην πραγματικότητα, μόλις το 2019 έφτασε τα 78,6 έτη, από 72,8 έτη που ήταν το 1990. Ωστόσο μέχρι να τελειώσει η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός, οι Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν χάσει έως και 9 χρόνια από το μέσο προσδόκιμο ζωής τους!

Μαθηματικά μοντέλα

Οι προβλέψεις αυτές έγιναν με ειδικά μαθηματικά μοντέλα που ανέπτυξαν επιστήμονες από την Αυστρία. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι το προσδόκιμο ζωής θα αρχίσει να μειώνεται όταν ο κορωνοϊός μολύνει το 2% του πληθυσμού. Και όσο θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση.

Την μεγαλύτερη μείωση εκτιμάται ότι θα έχουν η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, που έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Στις περιοχές αυτές, η απώλεια στο προσδόκιμο ζωής θα υπερβεί το 1 έτος, όταν ο κορωνοϊός μολύνει το 10% του πληθυσμού. Αν, όμως, μολυνθεί το 50% του πληθυσμού, τότε θα χαθούν 3 έως 9 χρόνια από την αναμενόμενη διάρκεια της ζωής μας.

«Στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου η επίπτωση θα είναι μικρότερη, αφού ήδη είναι χαμηλή η επιβίωση στην τρίτη ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Guillaume Marois, από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφηρμοσμένων Συστημάτων, στο Λάξενμπουργκ της Αυστρίας.

Στην πραγματικότητα, με μόλυνση του 50% του πληθυσμού η μείωση στο προσδόκιμο ζωής θα φτάσει:

  • Τα 3-8 χρόνια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική
  • Τα 2-7 χρόνια στη Νοτιοανατολική Ασία
  • Τα 1-4 χρόνια στην υποσαχάριο Αφρική

Πρέπει να ανακοπεί η διασπορά

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις τελειώσει η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, το προσδόκιμο ζωής θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να ανακοπεί άμεσα η διασπορά του. Και αυτό για να μην υπάρξει ούτε παροδική επίπτωση στο προσδόκιμο της επιβίωσής μας.

«Το προσδόκιμο ζωής αποτελεί βασικό δείκτη της ανθρώπινης ανάπτυξης», σημειώνουν στο άρθρο τους. «Η αύξηση της θνησιμότητας, κυρίως μεταξύ των πιο ευάλωτων υποομάδων του πληθυσμού, φέρνει μια χώρα προς τα πίσω στο μονοπάτι της ανθρώπινης ανάπτυξης».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.

 

iatropaidia.gr

Ελλάδα

«Θέλω να βγω και να δω τα παιδάκια μου»

ασθενής

Ένας νέος άνθρωπος μόλις 39 ετών και πατέρας δύο παιδιών δίνει «μάχη» με τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. 

Μιλώντας αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο 39χρονος δηλώνει μετανιωμένος που δεν έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Νοσηλεύομαι έκτη μέρα, αλλά ταλαιπωρούμαι αρκετές μέρες νωρίτερα με τον κορωνοϊο. Δεν τον πήρα στα σοβαρά. Λέω μια ίωση είναι θα περάσει μόνη της

Η «ίωση» όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά τον οδήγησε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης να προσπαθεί να αναπνεύσει φορώντας μάσκα οξυγόνου.

Μιλώντας για το εμβόλιο είπε: «Δεν έκανα το εμβόλιο όχι γιατί είμαι αρνητής, θα το έκανα, αλλά δεν "σκόνταψα" κιόλας που λένε να το κάνω. Δεν το είχα δηλαδή πρώτη ανάγκη. Η αλήθεια είναι ότι είχα σκοπό να το κάνω, αλλά άργησα. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα με πήρε η κάτω βόλτα. Πήγα στο νοσοκομείο της Κατερίνης πρώτα, μπήκα βγήκα κάνα δυο φορές και τελικά την τρίτη φορά πήγα στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Θανάσης είναι πατέρας δύο παιδιών. Η φωνή τους όταν τον καλούν είναι αυτή που του δίνει δύναμη.

«Έχω δυο παιδάκια 10 και 8 ετών με παίρνουν κάθε μέρα στο viber. Τα βλέπω και περιμένουν να γυρίσω στο σπίτι μας. Τίποτα άλλο δε σε νοιάζει όταν είσαι εδώ μέσα, μόνο να βγεις και να δεις τα παιδάκια σου. Μετά από τέτοια εμπειρία, τεράστια, μεγάλη, όχι απλώς το προτείνω ανεπιφύλακτα  έχω μετανιώσει που δεν το έχω κάνει ο ίδιος», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Μεταφορικό ισοδύναμο μόνο για ευπαθείς ομάδες

Δολοφονία μητέρας: "Σκότωσε τη μάνα μου", φώναζε ο γιος της 54χρονης

 

ESPA BANNER