Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε 700.000 οφειλέτες

δεη
 clock 06:01 | 13/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Μπαράζ διακοπών ηλεκτροδότησης για 700.000 οφειλέτες της ΔΕΗ προβλέπει ο σχεδιασμός της εταιρείας για το 2016, ενώ ήδη ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προχώρησε τις τελευταίες 15 μέρες στη διακοπή της παροχής 15.000 καταναλωτών.

Σε έξαρση και οι ρευματοκλοπές, με 5.500 να έχουν εντοπιστεί μόνο σε διάστημα οκτώ μηνών.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι για τον επόμενο χρόνο οι εντολές αποκοπής φορτίων προς το ΔΕΔΔΗΕ για όσους πελάτες της, κατά σύστημα δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, θα ανέλθουν στις 700.000. Από αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 30% με 50% θα γίνουν πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν εκτιναχθεί στα 2,1 εκατομμύρια, με το ληξιπρόθεσμο ποσό να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Άρα, αν δοθούν εντολές αποκοπών για 700.000, τότε ένας στους τρεις με καθυστερούμενες οφειλές θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σκοτάδι...

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε πως έλαβε από τη ΔΕΗ εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης σε 100.000 πελάτες της, που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες αυτές οι εντολές δεν είναι εύκολο να εκτελεστούν άμεσα, καθώς ήλθαν όλες μαζικά και συνεπώς χρειάζεται η απαραίτητη οργάνωση των συνεργείων.

Ήδη έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 15.000 περιπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες 85.000 εντολές, αν στο μεταξύ δεν ρυθμιστούν οι οφειλές, θα εκτελεστούν νωρίτερα από ένα τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως αναφέρει το enikonomia.gr ανησυχητικές όμως διαστάσεις έχει πάρει και το φαινόμενο των ρευματοκλοπών. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηαργυρίου το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Αυγούστου 2015 έγιναν 57.000 στοχευμένοι έλεγχοι.

Από αυτούς, τα συνεργεία του Διαχειριστή εντόπισαν 5.500. Τα περιστατικά της κλοπής, δηλαδή της ηλεκτροδότησης από άλλη πηγή με την ταυτόχρονη παρέμβαση στον μετρητή, ώστε να σταματήσει τον υπολογισμό της κατανάλωσης, έχουν εκτιναχθεί τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης.

Το πρόβλημα, για τον ΔΕΔΔΗΕ με τις ρευματοκλοπές είναι πως όταν οι παραβάτες φτάνουν στα δικαστήρια δεν τιμωρούνται, καθώς έχουν φροντίσει λίγες μέρες νωρίτερα να πληρώσουν το ποσό που τους έχει καταλογιστεί, αν και το προσωπικό του Διαχειριστή έχει χάσει πολύτιμο χρόνο ασχολούμενο με τις υποθέσεις.

 Εντολές

Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε πως έλαβε από τη ΔΕΗ εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης σε 100.000 πελάτες της, που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους.

Ήδη έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 15.000 περιπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες 85.000 εντολές, αν στο μεταξύ δεν ρυθμιστούν οι οφειλές, θα εκτελεστούν νωρίτερα από ένα τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ.

Ρευματοκλοπές

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει και το φαινόμενο των ρευματοκλοπών. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηαργυρίου το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Αυγούστου 2015 έγιναν 57.000 στοχευμένοι έλεγχοι. Από αυτούς, τα συνεργεία του Διαχειριστή εντόπισαν 5.500.

Στο 1,5 δισ. το επενδυτικό πρόγραμμα ΔΕΔΔΗΕ

Εξάλλου, ο κ. Χατζηαργυρίου, στη διάρκεια συνάντησης με τους δημοσιογράφους, παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο στην επόμενη πενταετία θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα κύρια έργα είναι η τοποθέτηση των «έξυπνων» μετρητών στους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η πρώτη φάση του προβλέπει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εγκατάσταση 170.000 «έξυπνων» μετρητών που θα λειτουργήσουν πιλοτικά και θα τοποθετηθούν στα νησιά της Λέσβου, Λήμνου και Λευκάδας, στην Ξάνθη και λίγοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη φάση του διαγωνισμού για τον προμηθευτή των μετρητών θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.

Συνολικά 12 έργα είναι αυτά που θέλει να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην επόμενη πενταετία.
Η πρώτη ομάδα στρατηγικών έργων εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια δημιουργίας «έξυπνων δικτύων» (smart grids) και περιλαμβάνει τα ακόλουθα τέσσερα έργα τηλεχειρισμών και αυτοματισμών:

1. Εκσυγχρονισμός του ελέγχου των δικτύων της Αττικής και συγκέντρωσή τους μέχρι το 2019 σε ένα ενιαίο Κέντρο Ελέγχου.

2. Δημιουργία Κέντρου Ελέγχου των δικτύων των νησιών μέχρι το 2019.

3. Εκσυγχρονισμός και συγκέντρωση των Κέντρων Ελέγχου της λοιπής χώρας σε τρία περιφερειακά Κέντρα μέχρι το 2019.

4. Εγκατάσταση έως το 2020 των αναγκαίων στοιχείων τηλεχειρισμού, αυτοματισμού και τηλεποπτείας, ώστε τα προαναφερθέντα Κέντρα Ελέγχου να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα δίκτυα όλης της χώρας και να τηλε-ελέγχουν τους βασικούς διακόπτες τους.

Η δεύτερη ομάδα αφορά σε νέα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών όλης της χώρας:

1. Εγκατάσταση και λειτουργία νέου μηχανογραφικού Συστήματος Εξυπηρέτησης Πελατών μέχρι το 2019.

2. Εγκατάσταση τριών Συστημάτων Τηλε-εξυπηρέτησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα μέχρι το 2019.

Η άλλη ομάδα των έργων έχει να κάνει με τη βέλτιστη διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών:

• Δημιουργία Υποδομών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) για την τήρηση του σχετικού Κώδικα και για τη λειτουργία της αγοράς ΜΔΝ.

• Ανάπτυξη «Έξυπνων Νησιών», δηλαδή λειτουργία νησιών με διείσδυση που θα υπερβαίνει το 50%-60% (Πιλοτικό & προώθηση επέκτασής του).

Το πρώτο έργο είναι απολύτως αναγκαίο για τη λειτουργία της Αγοράς των νησιών και αποτελεί ρυθμιστική υποχρέωση με βάση τις διατάξεις του Κώδικα ΜΔΝ. Αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της διαχείρισης και αξιοποίησης των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών, με αντίστοιχη εξοικονόμηση των δαπανών τους. Επίσης θα βοηθήσει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και διαδικασιών της εταιρείας.

Αμφότερα τα έργα θα βοηθήσουν πολύ την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά, περιορίζοντας έτσι μακροπρόθεσμα το κόστος και την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα για ηλεκτροδότησή τους.

Ο εκσυγχρονισμός τεχνικών συστημάτων (αποτύπωση δικτύων, μέτρηση καταναλώσεων) είναι μία ακόμη ομάδα έργων του ΔΕΔΔΗΕ που περιλαμβάνει:

• Την εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) μέχρι το 2019 και όπως προαναφέρθηκε.

• Την Τηλεμέτρηση Χαμηλής Τάσης (Πιλοτικό έργο - Σχεδιασμός επέκτασης Τηλεμέτρησης).

Τέλος ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνει τις επενδύσεις με ακόμη δύο έργα:

• Αναβάθμιση του Προγραμματισμού Ανάπτυξης Δικτύων μέχρι το 2018.

• Αναδιοργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι το 2019.

Διαψεύδει η ΔΕΗ

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ με ανακοίνωση της διαψεύδει τα περί διακοπών ρεύματος σε 700.000 νοικουριά. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Η ΔΕΗ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα περί 700.000 εντολών αποκοπής ηλεκτροδότησης και προφανώς δεν γίνεται αποκοπή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και το έχουν δηλώσει στη ΔΕΗ Α.Ε., αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis