Ελλάδα

Ε9: Διορθώσεις για «ευθυγράμμιση» των στοιχείων με το Κτηματολόγιο

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.jpg

Έως τις 31 Μαΐου του 2021 μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ τα λάθη και τις παραλείψεις  από το 2010 μέχρι και το 2020 στο έντυπο Ε9 και χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο των 100 ευρώ, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο εντός του 2020 ή άλλαξε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο  ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μπορούν να δηλώσουν έως την παραπάνω ημερομηνία τις σχετικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα τους θα υπολογιστεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα τους επιβληθεί το 2021.

Κάπως έτσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο σύστημα TAXISnet  είτε για να δηλώσουν τυχόν αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2020 ή προηγούμενων ετών ή ακόμη και κατά τις πρώτες 77 μέρες του 2021 είτε απλώς για να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους, ώστε, σε κάθε περίπτωση, να είναι πλήρως «ευθυγραμμισμένα» με τις αντίστοιχες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο. 

Για τη δήλωση μεταβολών που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2020 η προθεσμία υποβολής δήλωσης Ε9 λήγει στις 31/5/2021. Μετά την ημερομηνία αυτή, κάθε δήλωση Ε9 που θα υποβάλλεται για τον σκοπό αυτό θα θεωρείται εκπρόθεσμη.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις βασικότερες οδηγίες ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων Ε9:

Οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως την παραπάνω ημερομηνία αλλά και να πραγματοποιήσουν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη από το 2010 έως το 2020 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1.Αρχικά οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9.

2.Θα πρέπει να επιλέξουν τη «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9…» από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις των στοιχείων της περιουσιακής τους κατάστασης.

3. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9 ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία οι φορολογούμενοι έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

4. Αναγραφή πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων. Ανάλογα με την επιλογή που θα έχουν κάνει οι υπόχρεοι (εισαγωγή νέου ακινήτου, μεταβολή στοιχείων δηλωθέντος ακινήτου ή διαγραφή δηλωθέντος ακινήτου) θα πρέπει να συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμό και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμό και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου κλπ.)

5. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγξουν την εικόνα της τροποποιημένης περιουσιακής κατάστασης τους πριν από την οριστική υποβολή.

6. Οι φορολογούμενοι  μπορούν να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

7. Μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης στο επόμενο έτος.

 

Ελλάδα

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των επιστροφών

Χίος - μετανάστες

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για την "Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη", το οποίο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο "βασικός πυλώνας του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών με σκοπό την απομάκρυνση από τη χώρα όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες εκμεταλλεύονται πολίτες τρίτων χωρών ώστε να παραμένουν παρανόμως στη χώρα".

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουλίου, στις 6 μμ. Επισημαίνεται ότι είναι ανοιχτή σε πολίτες και φορείς για τα σχόλια τους στο OPENGOV http://www.opengov.gr/immigration/?p=1512 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έβρος: Τι είναι τα ηχητικά κανόνια που θα τοποθετηθούν στα σύνορα (βίντεο)

Μεσολαβητής για την ομαλή ένταξη προσφύγων - μεταναστών στο Δήμο Μαλεβιζίου

Μηταράκης προς Σοϊλού: Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές