Ελλάδα

Black Friday και ελληνικό λιανεμπόριο: Μια αγορά δύο ταχυτήτων

black friday

Black Frιday σήμερα και οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει από νωρίς το πρωί το σαφάρι των ηλεκτρονικών αγορών στοχεύοντας να βρούν τις καλύτερες τιμές κατ’ αναλογία με τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν

Όπως φαίνεται από τις πρώτες εκτιμήσεις , σε αρκετά υψηλά επίπεδα αναμένεται να φτιάσει ο τζίρος του λιανεμπορίου τη φετινή «Μαύρη Παρασκευή». Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης, ο τζίρος αναμένεται να κυμανθεί από 280 έως 300 εκ ευρώ πανελλαδικά. Το ερώτημα όμως είναι πόσα από τα κέρδη αυτά θα πάνε στις ελληνικές επιχειρήσεις, θα διαμοιραστούν στην ελληνική αγορά του λιανεμπορίου; 

Δυστυχώς, η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ήδη δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας. Πολύ μικρό ποσοστό, καθώς φαίνεται, από τα έσοδα αυτά θα μείνουν στην ελλάδα και αυτό γιατί το ελληνικό κοινό που φαίνεται να είναι περισσότερο εξοικειωμένο με τις ηλεκτρονικές αγορές, κυρίως οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι, φαίνεται να προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους από γνωστές αλυσίδες καταστημάτων.

Ακόμα, το ελληνικό λιανικό εμπόριο δεν έχει εντάξει ευρέως τη χρήση της τεχνολογίας στη φαρέτρα του ως προς τη διάθεση αγαθών, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου οι επιχειρήσεις έχουν εδώ και χρόνια αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, τη μέθοδο δηλαδή των ηλεκτρονικών αγορών, με τη δημιουργία eshops. Μιλάμε λοιπόν για προσπάθεια εφαρμογής μίας ξενόφερτης πραγματικότητας, σε μία αγορά που δεν είναι εναρμονισμένη με αυτήν, αφού μόνο το 17% των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτει πλήρως λειτουργικό e-shop στην Ελλάδα.

Αγορά δύο ταχυτήτων

Φαίνεται λοιπόν ακόμα πιο ξεκάθαρα και μέσα από τη «Μαύρη Παρασκευή» ότι έχουμε να κάνουμε με μία αγορά δύο ταχυτήτων. Χαρακτηριστικό μάλιστα, είναι το γεγονός ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας, μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, εμπορικοί κολοσσοί, που franchise τους υπάρχουν και στη χώρα μας έκλεισαν τα φυσικά καταστήματα και ξεκίνησαν ανακαινίσεις άλλης μορφής, έχοντας ως στόχο το ηλεκτρονικό εμπόριο, την αναβάθμιση των eshops, ανεβάζοντας κατά πολύ το μερίδιο της αγοράς που αυτές οι επιχειρήσεις κατέχουν παγκοσμίως, την ίδια στιγμή που οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα συνοικιακά καταστήματα, στενάζουν λόγω της επιβολής lockdown, αφού πιάστηκαν απροετοίμαστα μην έχοντας προλάβει να δημιουργήσουν eshops.

Για το λόγο αυτό ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου επισημαίνει ότι «Τη φετινή Black Friday, είναι σημαντικό να στηρίξουμε τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, για να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο την ελληνική οικονομία» , Πάντως εάν κάποιος ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει σήμερα ηλεκτρονικά τις αγορές του, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός προκειμένου να μην πέσει θύμα απάτης.

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συστήνεται στους καταναλωτές να μην παρέχουν ευαίσθητα δεδομένα αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας, να αγνοήσουν τις προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία τους και να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα. Σε περιπτώσεις άγνωστων ηλεκτρονικών καταστημάτων και πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, να διερευνούν τη φήμη τους στο διαδίκτυο και να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

 

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

εμβολιασμός ηλικιωμένου

Μετά την πρώτη φάση εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας, αλλά και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και φιλοξενούνται σε δομές, το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού εισέρχεται στην φάση της χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.

Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν (και έχουν) τη δυνατότητα να κλείσουν το ραντεβού τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

75.276 εμβολιασμοί ως σήμερα στην Ελλάδα

Ως αυτή τη στιγμή, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα emvolio.gov.gr έχουν πραγματοποιηθεί 75.276 εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Την τελευταία ημέρα, οι άνθρωποι που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου ανήλθαν σε 4.581. Αυτή την εβδομάδα άλλωστε, ξεκίνησε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία και των ιδιωτιών ελεύθερων επαγγελματιών υγείας (γιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών).

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τοποθετήθηκε αναφορικά με την είδηση πως θα καθυστερήσει η παράδοση εμβολίων της Pfizer στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κοντοζαμάνης: «έχουμε τις ποσότητες για να διασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί». Επιβεβαίωσε δε ότι υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για παροδική μείωση των παραδόσεων μέχρι και την 15η Φεβρουαρίου. Όμως όπως έσπευσε να διευκρινίσει «η καθυστέρηση αυτή θα αντισταθμιστεί με αύξηση των ποσοτήτων από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά».

26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Ελλάδα

Άλλωστε, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση στις αρχές της εβδομάδας, τόνισε πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών. Σύντομα, όπως σημείωσε πρόσφατα και ο Νίκος Χαρδαλιάς σε ανάρτησή του, θα διπλασιαστούν και οι ημερήσιοι αριθμοί των εμβολιασμών.

Τα πρώτα μηνύματα για τα ραντεβού έχουν ήδη φτάσει στα κινητά των ενδιαφερομένων και ο πολίτης θα πρέπει με απαντητικό μήνυμα να επιβεβαιώσει το ραντεβού του. Εαν κάποιος δεν μπορεί να προσέλθει την συγκεκριμένη ημερομηνία μπορεί να αλλάξει το ραντεβού του

Πώς αλλάζουμε ραντεβού για εμβολιασμό

Εάν κάποιος δεν μπορεί να πάει την ημερομηνία που έχει στο ραντεβού μπορεί να το αλλάξει όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Η αλλαγή μπορεί να γίνει μία φορά και τρεις ημέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Συγκεκριμένα: το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό. Επίσης, η αλλαγή/ακύρωση μπορεί να γίνει έως και τρεις (3) ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία. Μάλιστα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν/ ακυρώσουν το ραντεβού τους μία (1) φορά μόνο. Σημειώνεται πως σε περίπτωση ακύρωσης ή μη προσέλευσης, οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού για τις επόμενες 30 ημέρες.

Οπως αναφέρεται στο emvolio.gr

Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω;

Στα SMS που λάβατε αναφέρεται ένας κωδικός εμβολιασμού. Για να επιβεβαιώσετε το ραντεβού πρέπει να στείλετε με τη σειρά σας ένα SMS στο 13034 γράφοντας μόνο αυτόν τον κωδικό. Τότε θα λάβετε νέο SMS που θα γράφει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η προ-κράτηση ραντεβού πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσα σε 72 ώρες, αλλιώς παύει να ισχύει.

Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο δεν με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να αλλάξετε το ραντεβού που σας προτείνεται είτε στο emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ, με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην αμέσως επόμενη ερώτηση, δηλαδή με τη διαδικασία που ακολουθούν όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Οι τρόποι ραντεβού για εμβολιασμό

Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.
Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Τι δείχνουν οι τελευταίες δοκιμές του εμβολίου της Johnson & Johnson

Τρεις συλλήψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του Μετρό

Ηράκλειο: Το "ευχαριστώ" των γονιών της Μάγιας σε όσους τους στήριξαν