Ελλάδα

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία - Επιθεώρησε τον Στόλο

παυλοπουλος.jpg

Το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατά την υπεράσπιση της επικράτειας και των συνόρων μας, συνακόλουθα δε της επικράτειας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του μετά το πέρας της επιθεώρησης του Στόλου.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία σημείωσε: «Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή. Διότι, η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους» πρόσθεσε. 

Επισήμανε, επίσης, ότι ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση και κατέληξε: «η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση».

 

Κόσμος

Η Τουρκία στέλνει το "Yavuz" για γεώτρηση απέναντι από τη Λεμεσό

yavuz

Εκατό χιλιόμετρα ανοικτά της Λεμεσού, σε σημείο εντός του οικοπέδου οκτώ της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αναμένεται να κατευθυνθεί τις επόμενες ημέρες το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, για τη διεξαγωγή νέας παράνομης γεώτρησης.
 
Το τουρκικό γεωτρύπανο μετά τις δύο προηγούμενες αποτυχημένες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη κατά σειρά προσπάθεια εντοπισμού κοιτάσματος φυσικού αερίου.
 
Το οικόπεδο της οκτώ της Κυπριακής ΑΟΖ αδειοδοτήθηκε προς χρήση στην κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal και συνορεύει νότια με το οικόπεδο 12 και το κοίτασμα Αφροδίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τους χάρτες της γαλάζιας πατρίδας του Ερντογάν, το σημείο που θα γίνει η γεώτρηση δεν εμπίπτει μέσα στις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας από την κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για περιοχή που εμπίπτει αναμφισβήτητα στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως η Τουρκία για ακόμη μια φορά καταπατά κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
 
Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε μετά τις παράνομες έρευνες που πραγματοποίησε τους προηγούμενους μήνες στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος Barbaros.
 
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ανάφερε πως πριν από δύο βδομάδες το γεωτρύπανο Yavuz ολοκλήρωσε την γεώτρησή του στο σημείο Μόρφου και επέστρεψε στην Μερσίνα, προσθέτοντας ότι στις 17 Ιανουαρίου (σήμερα) θα κατευθυνθεί προς το νέο σημείο γεώτρησης το οποίο θα αποκαλέσουν Λευκωσία 1.
 
Ανέφερε για το γεωτρύπανο Fatih, ότι ολοκληρώνει την γεώτρησή του στο Αμμόχωστος 1 και μετά που θα επιστρέψει στην Μερσίνα θα του δοθούν νέες συντεταγμένες για τη νέα του γεώτρηση.
 
«Εάν υπάρχει αέριο θα το βρούμε»
Εάν υπάρχει φυσικό αέριο στην «μπλε πατρίδα» θα το βρούμε, δήλωσε, στο μεταξύ, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Χασάν Τατσόι σχολιάζοντας την κάθοδο Γιαβούζ στο στόχο «Λευκωσία 1».
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Τατσόι έγραψε ότι «το γεωτρητικό πλοίο μας Γιαβούζ κινήθηκε για το νέο του στόχο στη γραμμή Λευκωσία 1. Συνεχίζουμε τις διεργασίες για την εξεύρεση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Θα είμαστε πάντοτε στο προσκήνιο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τ/κ λαού και της Τουρκίας. Εάν υπάρχει φυσικό αέριο στην μπλε πατρίδα θα το βρούμε».