Στα 8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευτεί προς την Ελλάδα, όπως αναφέρουν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Η εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων προϋποθέτει την τελική έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα στο Λουξεμβούργο.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για την απελευθέρωση 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούσαν τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου.
Τις τελευταίες ώρες, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλούν για συμφωνία ως προς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, εξέλιξη η οποία ανάβει το πράσινο φως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης.
Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στην ετήσια απολογιστική του έκθεση, κάνοντας λόγο για «πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η οποία αποσταθεροποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον».
Μεταξύ άλλων, ο ESM αναφέρει ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, ο οποίος πλήττεται από το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπονομεύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Παρότι χαρακτηρίζει ως θετικό μέτρο τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο ESM αξιώνει τη λήψη πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.