Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ.Στουρνάρας: Η ανάκαμψη σχετίζεται και με τη βιωσιμότητα του χρέους

Γ.Στουρνάρας: Η ανάκαμψη σχετίζεται και με τη βιωσιμότητα του χρέους
 clock 19:34 | 07/05/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και μετά τα stress test των τραπεζών από την ΕΚΤ θα διεξαχθεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του κατά την ετήσια υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

Ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα ανακάμπτει και τόνισε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης θα διευκολυνόταν σε μεγάλο βαθμό αν οι αγορές θεωρούσαν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. 

Ειδικότερα είπε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης θα διευκολυνόταν σε μεγάλο βαθμό αν οι αγορές θεωρούσαν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο είπε και τόνισε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην απόφαση του Eurogroup, του Νοεμβρίου 2012, οι εταίροι διατυπώνουν τη δέσμευσή τους, ότι εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Eurostat, συνέχισε, επιβεβαίωσε τον Απρίλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και το Eurogroup, τη Δευτέρα, επαναβεβαίωσε τους σαφείς όρους την προηγούμενης απόφαση. Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει μετά την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και τα stress test των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι είναι πολύτιμη η δουλειά που κάνει ο ΟΟΣΑ σε παγκόσμιο επίπεδο  για την κατανόηση των μεγεθών των οικονομικών, αλλά και της λειτουργίας τους, καθώς μεταξύ τους, όπως είπε είναι αλληλένδετες.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, τώρα που η οικονομία εξέρχεται από την κρίση, επιδιώκεται η μεγιστοποίηση όσων θετικών στοιχείων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα με τους εταίρους της χώρας, μέσω μιας νέας εξωστρεφούς αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα.

Ο ΟΟΣΑ, σημείωσε, μας βοηθά στη χάραξη αυτή της στρατηγικής.

Τα αίτια της κρίσης και το σήμερα

Οι δύο κύριες αιτίες της κρίσης, που είναι  τα δίδυμα ελλείμματα – δηλαδή  το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών-πλέον έχουν εξαλειφθεί. Το 2009 ήταν γύρω στο 15% του ΑΕΠ και τώρα έχουν σχεδόν μηδενιστεί, είπε.

Η ανταγωνιστικότητα, συνέχισε, έχει βελτιωθεί μετά από μια περίοδο τεσσάρων ετών επίπονων προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη έκανε αναφορά και στις προβλέψεις στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε τις προάλλες, και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι διαπιστώνεται τεράστια βελτίωση- «ίσως η πιο εντυπωσιακή στην ιστορία του Οργανισμού- τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και την ανταγωνιστικότητα».    

Αισιοδοξία για το μέλλον

Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του δήλωσε ότι δημοσιονομικές προσπάθειες και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζονται, ωστόσο είπε ότι  μπορούμε  να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Τόνισε δε ότι η προσαρμογή επετεύχθη με τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό κόστος, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων κατά περίπου 30%.

Επιστρέφουμε στις αγορές

Η Ελλάδα, ήδη, αργά και προσεκτικά επιστρέφει στις αγορές, είτε για τη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, είτε για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, είτε μέσω μεγάλων επιχειρήσεων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Υποστήριξε ότι η  χώρα στηριζόμενη στα επιτεύγματα των τελευταίων τεσσάρων ετών χαράσσει τώρα την αναπτυξιακή στρατηγική της και όπως είπε αυτή η στρατηγική από πλευράς ζήτησης στηρίζεται στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στην ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στη μικρότερη κατανάλωση - δημόσια και ιδιωτική- στις μεγαλύτερες επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές.

Από την πλευρά της προσφοράς, σχολίασε, πρέπει να μετατοπιστούν πόροι από μη εμπορεύσιμους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών σε εμπορεύσιμους κλάδους.

Ανέφερε δε ως παραδείγματα τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την ενέργεια, logistics, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τη βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, τομείς στους οποίους η Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Οι μεταρρυθμίσεις κάνουν την οικονομία πιο ευέλικτη

Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε ότι αυτές συνεχίζονται απαρέγκλιτα και κάνουν την οικονομία πιο ευέλικτη και διευκολύνουν τη μετατόπιση των πόρων από μη εμπορεύσιμους κλάδους σε εμπορεύσιμους.

Αναφέρθηκε δε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, υψηλών προσόντων εντός και εκτός Ελλάδας και χαρακτήρισε ως πρόσκληση να μετατραπεί αυτή την επιστημονική υπεραπόδοση σε καινοτομία, μέσω της κατάλληλης επιχειρηματικότητας και της σωστής τεχνικής βοήθειας.

Η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Η εικόνα της Ελλάδας του μέλλοντος περιγράφεται με λεπτομέρειες στις τρεις μελέτες – McKinsey,  ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ- που έχουμε παραγγείλει, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και σημείωσε ότι η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο αντιμετωπίζει δύο εμπόδια.

Το πρώτο, είπε ότι είναι η έλλειψη ρευστότητας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι εξαγωγές στην Ελλάδα δεν αυξάνονται γρήγορα. Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες δεν έχουν εξαγωγικές πιστώσεις λόγω της κρίσης και έτσι έχουν μείνει πίσω στις εξαγωγές» είπε.

 Οι πρόσφατες θετικές οικονομικές εξελίξεις και οι μερική πρόσβαση στις αγορές δεν λύνει το πρόβλημα χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων,  κυρίως από το εξωτερικό με τη μορφή επενδύσεων, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου.

Σημείωσε δε ότι η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι και ιδιαιτέρως σημαντική, υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη τόσο των, ήδη, υπαρχουσών επιχειρήσεων, αλλά και των startups από νέους επιχειρηματίες, σε τομείς της  σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και παραδοσιακούς, της ελληνικής οικονομίας.

Ανάγκη για συμμετοχή και άλλων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Πέρα από την ανάληψη δράσης από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την ΕΤΕπ προσδοκούμε τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Οργανισμός για την Ανάπτυξη (IfG) έχει τη μορφή ενός Ταμείου-ομπρέλα, που λειτουργεί κάτω από αυστηρά εμπορικά κριτήρια ιδιωτικού τομέα, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση έργων υποδομών.

Θα προσέδιδε μεγάλη ευελιξία η συμμετοχών νέων μελών και η δημιουργία  άλλων ταμείων υπό την ομπρέλα του, για τη χρηματοδότηση έργων υψηλών προδιαγραφών σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Το αναπτυξιακό ταμείο έχει υπογράψει συμφωνίες με την γερμανική KfW και την ΕΤΕπ.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι το ύψος του ελλείμματος, που είναι κληροδότημα του παρελθόντος. Τα δύο αίτια τους χρέους, που είναι τα δίδυμα ελλείμματα έχουν αντιμετωπιστεί. Το παρελθόν, όμως, μένει.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis