Κόσμος

Μόσχα: Οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία θα καθυστερήσουν επ' αόριστον

Βόμβα Μόσχα

Η προοπτική να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Συρία θα καθυστερήσει επ' αόριστον εξαιτίας της αποτυχίας της Δύσης να θέσει υπό έλεγχο τους βίαιους ισλαμιστές που δρουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση ο Σόιγκου επεσήμανε ότι οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές κυβερνήσεις επιτίθενται εναντίον πολιτών στο Χαλέπι, παρά την αναστολή των αεροπορικών επιδρομών από τον ρωσικό στρατό.

«Κατά συνέπεια, η προοπτική να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και να επιστρέψει η ειρήνη στη Συρία θα καθυστερήσει επ' αόριστον», εξήγησε ο Σόιγκου. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι χρειάζεται να καταβληθούν συνολικές προσπάθειες για την εξάλειψη των τρομοκρατών από τη Συρία. «Προκειμένου να εξαλειφθούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι απαραίτητο να καταβληθούν κοινές προσπάθειες», τόνισε ο Σόιγκου.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός εξήγησε ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει πραγματοποιήσει
πτήσεις πάνω από το Χαλέπι εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες, έπειτα από αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Όπως ζήτησε ο ανώτατος διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δεν έχουμε κάνει χρήση της αεροπορίας μας εδώ και 16 ημέρες», εξήγησε.

Ο Σόιγκου κατήγγειλε τις καθημερινές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από αντάρτες εναντίον αμάχων που προσπάθησαν να πλησιάσουν τους διαδρόμους που οδηγούσαν έξω από το Χαλέπι στη διάρκεια της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός. «Αυτή είναι η αντιπολίτευση με την οποία είναι δυνατό να διαπραγματευτούμε;», διερωτήθηκε.

Κόσμος

Μέρκελ-Μακρόν: Να μην προσποιούμαστε ότι έχει τελειώσει η πανδημία

μέρκελ μακρόν

«Να μην προσποιούμαστε ότι έχει τελειώσει η πανδημία», ζήτησαν από κοινού η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ειδικά λόγω της παραλλαγής «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού και των ενδεχόμενων νέων μεταλλάξεων. Η κυρία Μέρκελ τοποθετήθηκε μάλιστα εκ νέου επικριτικά και για ορισμένα «γεμάτα γήπεδα» σε αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εκδώσει σχετικά αυστηρούς κανονισμούς λόγω της εξάπλωσης (των παραλλαγών) στην Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο κ. Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο και ζήτησε «εγρήγορση» από όλους.

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της προειδοποίησε για τον κίνδυνο «υπερβολικής απροσεξίας» στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι ο κορωνοϊός τελείωσε», τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει σήμερα πολύ καλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο από ό,τι το 2020, αλλά όχι τέλειος». Αναφέρθηκε μάλιστα και στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η οποία τώρα επιβάλλει εκ νέου περιορισμούς κυκλοφορίας.

Η Καγκελάριος άσκησε επίσης κριτική στο γεγονός ότι κάποιες χώρες που φιλοξενούν αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου επιτρέπουν να γεμίζουν τα στάδια. «Είναι ωραίο που 14.000 φίλαθλοι επιτρέπεται να βρίσκονται στο στάδιο του Μονάχου, αλλά όταν βλέπω γεμάτα στάδια σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τότε είμαι κάπως σκεπτική σε ό,τι αφορά το εάν αυτή είναι η σωστή απάντηση στην σημερινή κατάσταση», δήλωσε. Για το ίδιο θέμα, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά τόσο τις ομάδες και τα επιτελεία τους, καθώς ζουν σε «φούσκα» με συνεχείς ελέγχους και αυστηρά μέτρα, αλλά τους φιλάθλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Η ινδική μετάλλαξη γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη

Τσεχία: Δύο νεκροί από διαρροή τοξικού αερίου