Κόσμος

Ιράν: Ρουχανί και Ραφσαντζανί πρώτοι στη Συνέλευση των Ειδικών

εκλογες Ιραν

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στην Τεχεράνη - «Τέλειωσε η εποχή των συγκρούσεων», λέει ο πρώην πρόεδρος 

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, εκλέγονται με τον μεγαλύτερο αριθμό των ψήφων στη Συνέλευση των Ειδικών, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Τεχεράνη.

Ο Ραφσαντζανί έρχεται πρώτος σε ψήφους στην 88μελή Συνέλευση που εκλέγει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν και ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο πρόεδρος Ρουχανί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών οι μεταρρυθμιστές κι οι μετριοπαθείς στην Τεχεράνη κερδίζουν 29 από τις 30 έδρες στην ιρανική πρωτεύουσα, με τον υποψήφιο  Μοχάμεντ Ρεζά Αρέφ να προηγείται σε ψήφους. 

«Τέλειωσε η εποχή των συγκρούσεων. Τώρα ήρθε η στιγμή της συνεργασίας», δήλωσε ο Ραφσαντζανί, που εξελέγη πρώτος στη Συνέλευση των Ειδικών. Στο μεταξύ, από τη λίστα του εκλέγονται 13 από τους 16 υποψηφίους στην Τεχεράνη. 

Την ίδια στιγμή, ο Ρουχανί κάνει λόγο για ένα Ιράν που θα είναι πιο «αξιόπιστο» και σχολιάζοντας τις εκλογές τονίζει πως θα δώσουν μεγαλύτερη δύναμη στην κυβέρνηση. 

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς επικοινώνησε με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις

Μάικ Πενς

Άλλη μία κίνηση ξεκάθαρης αντίθεσης προς τον Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνον δεν έχει συγχαρεί τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, για τη νίκη του, αλλά όπως έχει ξεκαθαρίσει, δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία. Ο απερχόμενος πρόεδρος θα μεταβεί το πρωί της ορκωμοσίας αεροπορικώς στο κλαμπ του, στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντας, όπου σκοπεύει να εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς σκοπεύει να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Πενς επιδεινώθηκαν από τότε που ο αντιπρόεδρος επικύρωσε στις 6 Ιανουαρίου τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, που είχαν συνεδριάσει μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έρευνα για τον ρόλο της αστυνομίας και υπουργείων

ΗΠΑ - Καπιτώλιο: Σημαίες και πλακάτ της εισβολής μπαίνουν σε μουσείο

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Ανακοινώνει πάνω από 1,5 τρισ.δολάρια στήριξη στην οικονομία