Κόσμος

Αντιδρά η Κύπρος στις προτάσεις της Τουρκίας

συνοδος κορυφης τουρκία

Την αντίδραση της Κύπρου για την προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό, προς όφελός της για την ένταξη της ΕΕ εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η αναφορά του αφορούσε την απαίτηση της Αγκυρας να ανοίξουν πέντε κεφάλαι στις ενταξιακές συζητήσεις, ως αντάλλαγμα για τον ρόλο που θα παίξει η Τουρκία στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.  

Αργά το βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μαρκ Ρούτε και ξεκαθάρισε τη θέση της Κύπρου στο ζήτημα. Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη είναι πως αυτά τα πέντε κεφάλαια «πάγωσαν» για συγκεκριμένους λόγους και μπορούν να ανοίξουν μόνο αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Πάντως, σύμφωνα με το Politico, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση ότι η θέση της Κύπρου έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων οι οποίοι, όπως ανέφερε, κατανοούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της για την προσφυγική κρίση- που είναι μία ανθρωπιστική κρίση- γα να ζητήσει ανταλλάγματα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ.

Κόσμος

Τουρκία: Πάνω από 65% των πολιτών λένε ότι η χώρα έχει πάρει λάθος δρόμο

τουρκια

Πάνω από το 65% των Τούρκων πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα σχετικά με τις παγκόσμιες ανησυχίες των πολιτών ανά χώρα της εταιρείας Ipsos.

Οι Τούρκοι πολίτες βλέπουν την ανεργία και τη φτώχεια ως τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας (36%) συγκριτικά με τον κορωνοϊό (33%), διαπίστωσε η έρευνα του «Ipsos the World» τον Φεβρουάριο, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο όπου ο κορoνοϊός παραμένει ο νούμερο ένα προβληματισμός.

Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της λίρας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα 

Βρετανία: Εντυπωσιακή ελεγχόμενη έκρηξη βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (βίντεο)

Ινδία: Φύλακας ζωολογικού κήπου χαστουκίζει ανήλικο (Βίντεο)

Κορωνοϊός - Γαλλία: Αντιδρά στους διασυνοριακούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς της Γερμανίας