Νέα εγκύκλιο για τη διατροφή στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με την επισήμανση ότι η παιδική παχυσαρκία βρίσκεται στα ύψη.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, που μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα ασθενειών, είναι ιδιαίτερα υψηλά στη χώρα μας και η προσχολική και σχολική ηλικία αποτελούν κρίσιμες περιόδους για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, οι οποίες μπορούν να διατηρηθούν και στην ενήλικη ζωή.
Θαπρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα και βιομηχανικώς παραγόμενα trans λιπαρά οξέα, αλάτι, συντηρητικές χρωστικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Ενδεικτικά δεν πρέπει να προσφέρονται:
• σακχαρούχο/σοκολατούχο γάλα, επιδόρπια γιαουρτιού, ρυζόγαλο, κρέμες συσκευασμένες (φαρίν λακτέ, άνθος αραβοσίτου, σοκολάτας, καραμελέ) • γλυκίσματα όπως σοκολάτα, μπισκότα, τσουρέκι, τούρτα κλπ • σύνθετα αρτοσκευάσματα (πίτσα, πεϊνιρλί, κρέπες, κρουασάν, κέικ, βουτήματα, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα, μυζηθρόπιτα, κρεατόπιτα) • αλείμματα σοκολάτας και αλείμματα ξηρών καρπών (ταχίνι, φυστικοβούτυρο) με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα • τηγανητά (πατάτες, κρέας, ψάρι, κροκέτες κα), μαργαρίνη και βούτυρο • αλμυρά σνακ (τσιπς, γαριδάκια κλπ) αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα κρέατα • αναψυκτικά και χυμοί εμπορίου. • Θα πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ των φρέσκων φρούτων και του οφέλους για την υγεία που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους και των φρέσκων χυμών φρούτων που αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα. Συστήνεται οι σταθμοί να αποφεύγουν την χορήγηση φυσικών χυμών φρούτων και να προτιμούν τα φρέσκα φρούτα.
• • Εξάλλου, σύμφωνα με τις εθνικές διατροφικές συστάσεις, η κατανάλωση χυμού φρούτων (ακόμα και φυσικού) συνιστάται να μην ξεπερνά τα 120ml (μισό ποτήρι) ημερησίως (ισοδυναμεί με 1 μερίδα φρούτου).
• Τέλος, επισημαίνεται ότι απαγορεύεται να δοθεί μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους, λόγω του κινδύνου αλλαντίασης.
Για τα παιδιά 1-2 ετών συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 1 μερίδας φρούτων και 1 μερίδας λαχανικών και για τα παιδιά από 4 ετών συστήνεται η κατανάλωση 1-2 μερίδων φρούτων και 1-2 μερίδων λαχανικών μαγειρεμένων ή νωπών.
Τέλος θα πρέπει να παρέχουν σε καθημερινή βάση,δημητριακά ολικής άλεσης .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκίμασε αυτόν τον χυμό για απώλεια βάρους και υγιές έντερο
Παραδοσιακά ελληνικά φαγητά που είναι εξαιρετικά υγιεινά
Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία: Η έλλειψη ύπνου προκαλεί άγχος, ταχυκαρδία και ανησυχία