Υγεία

Οδηγίες για να αποφύγετε την θερμοπληξία

τουριστες ζέστη

Χρήσιμες οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας, καθώς και οι πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από τις υψηλές θερμοκρασίες, περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, από τις υψηλές θερμοκρασίες κινδυνεύουν περισσότερο:

Ηλικιωμένοι.

Μωρά και μικρά παιδιά.

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον.

Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών).

Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή και εμετό).

Κίνδυνο αντιμετωπίζουν και όσοι, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος τα άτομα αυτά πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Για την αποφυγή των επιπτώσεων του καύσωνα προτείνονται τα εξής:

Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

Ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας SARS-CoV-2, θα τηρούνται σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, διατάξεις για χρήση κλιματιστικών μονάδων, με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη μετάδοση του νέου κοροναϊού.

Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους.

Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα, φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ.

Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων.

Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Υγεία

AstraZeneca: Επένδυση στην τεχνολογία του αυτοενισχυόμενου mRNA

εμβόλιο AstraZeneca

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της πρώτης κλινικής δοκιμής εμβολίου που βασίζεται στο «αυτοενισχυόμενο mRNA», η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με βρετανικό πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη θεραπειών με τη νέα τεχνολογία.

Τα σημερινά εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 περιέχουν γενετικό υλικό που αναγκάζει τον ανθρώπινο οργανισμό να παράγει μια πρωτεΐνη του κοροναϊού, η οποία στη συνέχει αναγνωρίζεται ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Το αυτοενισχυόμενο mRNA, ή saRNA για συντομία, λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο, ωσόσο το γενετικό υλικό που περιέχει δημιουργεί πολλαπλά αντίγραφα του εαυτού του όταν εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για γίνει αυτό, το saRNA περιέχει γονίδια ιών που επιτρέπουν την παραγωγή νέων αντιγράφων του mRNA για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η αυτοενίσχυση παρατείνει τη δράση του mRNA, αφετέρου επιτρέπει τη χρήση μικρότερων δόσεων, αναφέρει η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της.

Στο πλαίσιο νέας συμφωνίας, η βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία θα χρηματοδοτήσει με έως και 195 εκατομμύρια δολάρια την VaxEquity, η οποία ιδρύθηκε το 2020 από ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο που αναπτύσσει την τεχνολογία.

Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών δεν διευκρινίζει σε ποιες παθήσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το saRNA, αναφέρει όμως ότι στο στόχαστρο βρίσκονται 26 θεραπευτικοί στόχοι που περιλαμβάνουν καρκίνους και σπάνιες γενετικές παθήσεις.

«Πιστεύουμε ότι το αυτοενισχυόμενο RNA, από τη στιγμή που θα τελειοποιηθεί, θα μας επιτρέψει να στοχεύσουμε βιολογικά μονοπάτια που δεν είναι δεκτικά στην παραδοσιακή διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων» δήλωσε ο Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca.

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής της VaxEquity Ρόμπιν Σάτοκ συνεχίζει την προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίου saRNA κατά της Covid-19. Τα αποτελέσματα της Φάσης Ι των κλινικών δοκιμών αναμένονται στις αρχές του 2022.

«Ο λόγος που αργήσαμε σε σχέση με άλλους ήταν ότι προερχόμαστε από ακαδημαϊκό υπόβαθρο» είπε στο Reuters.

«Αν είχαμε αυτή τη σχέση [με την AstraZeneca] στις αρχές του 2020 μπορεί να ήμασταν ταχύτεροι».

Το πρώτο εμβόλιο saRNA για την Covid-19 πέρασε αυτή την εβδομάδα στη φάση των κλινικών δοκιμών από την αμερικανική Gritstone. Ένα δεύτερο αναπτύσσεται από την επίσης αμερικανική Arcturus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Π.Ο.Υ: Η Δέλτα εκτόπισε τις τρεις άλλες «ανησυχητικές» παραλλαγές

Τι φοβάται ο κορωνοϊός; Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας δίνει την απάντηση

Κορωνοϊός - Johnson & Johnson: Στο 94% η προστασία έπειτα από ενισχυτική δόση

ESPA BANNER