Υγεία

Μουχλιασμένο φαγητό: Ποιες τροφές πετάμε και ποιες μπορούν να καταναλωθούν

τυριά

Σε όλους μας έχει συμβεί να δούμε πως κάτι έχει μουχλιάσει (φρούτα, αλλαντικά, ψωμί κλπ) και να νιώθουμε ότι η μόνη λύση είναι να το πετάξουμε ολόκληρο στα σκουπίδια.

Η δρ Ailsa Hocking από τον οργανισμό “CSIRO Food and Nutritional Sciences” εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με το μουχλιασμένο φαγητό.

Το σκληρό τυρί είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα όπου μπορείτε να κόψετε την μούχλα και να το καταναλώσετε με ασφάλεια. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υγρασία και η πυκνή του δομή σημαίνει ότι μούχλα επιβιώνει συνήθως μόνο στην επιφάνεια, αντί να εξαπλώνεται μέσα στο τυρί.

Αλλά και πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του μουχλιασμένου ψωμιού, είναι καλύτερα να τα πετάμε. Εκτός του ότι η μούχλα μπορεί να επεκταθεί πέραν των περιοχών που μπορείτε να δείτε, αλλά σε ένα τρόφιμο με αρκετή υγρασία, όπως το γιαούρτι, μπορεί επίσης να έχει αναπτύξει επιβλαβή βακτήρια που συνδέονται με σοβαρή κρίση διάρροιας.

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερη υγρασία έχει μια τροφή, τόσο πιο επικίνδυνη είναι προς κατανάλωση, εφόσον έχει μουχλιάσει.

Τροφές όπως τα μαγειρευτά κατσαρόλας, τα μαλακά φρούτα, τα λαχανικά και τα μαλακά τυριά μπορεί να έχουν μούχλα που αυξάνεται κάτω από την επιφάνειά τους.
Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα πορώδη τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα κέικ που έχουν μουχλιάσει.

Όλα αυτά τα τρόφιμα πρέπει να πετιούνται αμέσως αν εντοπίσετε μούχλα στην επιφάνεια.

Μουχλιασμένο φαγητό: Πετάξτε στα σκουπίδια τις παρακάτω τροφές, αν έχουν μουχλιάσει:

Luncheon meat, μπέικον και χοτ-ντογκ
Γιαούρτι, ξινή κρέμα και μαλακό τυρί
Μαλακά φρούτα και λαχανικά
Ψωμί και αρτοσκευάσματα
Φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί και όσπρια
Μαρμελάδες και ζελέ
Μουχλιασμένο φαγητό: Αυτές οι τροφές μπορούν να διασωθούν:
Σκληρό σαλάμι: Απλά κόψτε μουχλιασμένο σημείο από την επιφάνεια
Σκληρό τυρί: Κόψτε τουλάχιστον 2 εκατοστά γύρω και κάτω από το σημείο που έχει μουχλιάσει. Μην αφήνετε το μαχαίρι αγγίξει την μούχλα.
Τα σκληρά φρούτα και λαχανικά: Οι μικρές κηλίδες μπορούν απλά να αποκοπούν.

πηγή: iatropedia.gr

Υγεία

Φάσμα Αυτισμού: Γιατί «προτιμά» τους άνδρες

αυτισμός

Φαίνεται ότι ο αυτισμός είναι γένους αρσενικού εν γένει και όχι μόνο στη γραμματική, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατη μελέτη που επιχειρεί να διερευνήσει αν ευσταθεί ο συσχετισμός της νευροαναπτυξιακής διαταραχής με ιδιότητες της λειτουργίας του ανδρικού εγκεφάλου. Ακόμη και οι ερευνητές παραδέχονται ωστόσο ότι το εγχείρημά τους είναι τολμηλό και ουδόλως απλό.

Αντικείμενο της έρευνας με επικεφαλής τη Liza van Eijk από το Πανεπιστήμιο James Cook σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Brendan Zietsch από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Queensland, αποτέλεσε η δημοφιλής αλλά ανεπαρκώς διασταυρωμένη θεωρία του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου» (Extreme Male Brain), σύμφωνα με την οποία οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) προσιδιάζουν στα χαρακτηριστικά του ανδρικού εγκεφάλου.

Όπως εξήγησε η Δρ van Eijk, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι τέσσερις φορές συχνότερες στους άνδρες και έχουν συνδεθεί με τυπικές ανδρικές συμπεριφορές. «Οι άνδρες πετυχαίνουν κατά μέσο όρο χαμηλότερες βαθμολογίες στο πεδίο της ενσυναίσθησης, ενώ ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού  φάσματος ανεξαρτήτως φύλου καταγράφουν τα πλέον χαμηλά σκορ», εξήγησε και αντιπαρέβαλε τη βαθμολογία σε δοκιμασίες που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια, η οποία είναι γενικά υψηλότερη στους άνδρες, φτάνοντας την κορυφή στα άτομα με ΔΑΦ ανεξαρτήτως φύλου.

«Αντλήσαμε δεδομένα από τη μέτρηση των ατομικών διαφορών σε άνδρες και γυναίκες βασισμένες στο φύλο τους και τις διαφορές στους υποφλοιώδεις σχηματισμούς του εγκεφάλου, κάτω δηλαδή από τη φαιά ουσία. Τα ευρήματά μας ήρθαν σε συμφωνία με την υπόθεση του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου», διαπιστώνοντας πιο »αρσενική φύση» στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων με ΔΑΦ  συγκριτικά με την ομάδα αναφοράς», ανέφερε η Δρ van Eijk, προσθέτοντας πως τα σκορ των «αρσενικών» εγκεφάλων παρουσίασαν συσχετίσεις με αυτιστικά συμπτώματα.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τις διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου, η απόσταση στα σκορ μεταξύ «αρσενικών» εγκεφάλων και μη εκμηδενίστηκαν, κάτι που παρατηρήθηκε και για τους συσχετισμούς τους με τα αυτιστικά συμπτώματα.

Η Δρ van Eijk επεσήμανε την ανάγκη μεγάλων διαμήκων μελετών για να αποκαλυφθεί η πιθανή σχέση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού με τον εγκέφαλο και τις μεταβολές στη συμπεριφορά, καθώς και να διερευνηθεί αν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με έμφυλες διαφορές ιδίως κατά την πρώιμη ανάπτυξη.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Ηράκλειο: Στα "κάγκελα' οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων με το Δήμο - Τους ζητά ενοίκιο

Επιτροπή Βιοηθικής: Έσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και μόνο για υγειονομικούς