Υγεία

Κορωνοϊός: Η κόπωση επιμένει ακόμα και μετά από την ήπια νόσο

κούραση

Ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί επίμονα συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, επιβεβαιώνει νέα μελέτη. Όπως έδειξε, περισσότεροι από τους μισούς αναρρώσαντες ταλαιπωρούνται από επίμονη κόπωση, η οποία δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν σε όλες τις δραστηριότητές τους.

Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, η επίμονη κόπωση δεν σχετίζεται με τη βαρύτητα της αρχικής νόσου. Στη νέα μελέτη υπέφεραν από αυτήν ακόμα και αναρρώσαντες, οι οποίοι είχαν ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Επιπλέον, είναι ένα σύμπτωμα που εκδηλώνεται σε άτομα όλων των ηλικιών. Στην παρούσα μελέτη πολλοί ασθενείς ήταν κάτω των 50 ετών.

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε εκείνα που υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν είναι μια απλή νόσος. Και εντείνουν την ανάγκη να διεξαχθούν μακροχρόνιες μελέτες ώστε να καταγραφούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού, λένε οι ερευνητές.

Γυναίκες και κατάθλιψη

Η νέα μελέτη διεξήχθη στην Ιρλανδία, σε 128 ασθενείς του Νοσοκομείου St James's, στο Δουβλίνο. Οι 71 από τους ασθενείς είχαν εισαχθεί για νοσηλεία σε αυτό και οι υπόλοιποι 57 ήταν μέλη του προσωπικού που εκδήλωσαν ήπια νόσο.

Δέκα εβδομάδες μετά την «κλινική ανάρρωσή» τους, το 52% εξακολουθούσαν να έχουν επίμονη κόπωση. Αυτό ίσχυε για άτομα που είχαν εκδηλώσει είτε σοβαρή είτε ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κόπωση. Μεταξύ άλλων ήλεγξαν και το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων.

Η νοσηλεία, οι δείκτες της φλεγμονής στο αίμα και η αντίδραση του ανοσοποιητικού δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο για επίμονη κόπωση. Το γυναικείο φύλο όμως ενδέχεται να παίζει ρόλο. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν λίγο πάνω από τους μισούς εθελοντές (το 54%) στη νέα μελέτη. Ωστόσο αποτελούσαν την πλειονότητα όσων υπέφεραν από επίμονη κόπωση (το 67%).

Το ιστορικό αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης επίσης μπορεί να είναι σημαντικό. Από τους αναρρώσαντες χωρίς κόπωση, τέτοιο ιστορικό είχε το 1,6% (ένας στους 61). Το αντίστοιχο ποσοστό στους εθελοντές με έντονη κόπωση ήταν 13,4% (9 εθελοντές στους 67).

Έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε

«Η κόπωση είναι συχνή στους ασθενείς που εκδηλώνουν συμπτώματα όταν τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε o επικεφαλής ερευνητής Dr Liam Townsend, λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο St James's και ερευνητής στο Trinity College του Δουβλίνου. «Μολονότι, όμως, τα χαρακτηριστικά της ενεργού λοίμωξης έχουν περιγραφεί με ακρίβεια, έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για μεσοπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της».

Και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν σημαντική επίπτωση της κόπωσης στα άτομα με ιστορικό λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, μετά το πέρας της οξείας φάσης της».

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Υγεία

Κορωνοϊός: 1 στα 3 Ελληνόπουλα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης

κορωνοϊός σχολείο μαθητές παιδιά

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και οι επιπτώσεις του πολυεπίπεδες. Το 33% των παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης.

Τότε ήταν που ο κορωνοϊός έκανε την παρθενική του εμφάνιση όπως και η καραντίνα. Ο εγκλεισμός είχε αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών και των εφήβων, περίπου στο 1/3 των οικογενειών στη χώρα μας, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίστηκε σε απαντήσεις των γονιών.

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid19 και των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και παρουσιάστηκε ως προδημοσίευση στο Medrxiv, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όλοι μέλη της επιστημονικής ομάδας Coronavirus Greece Research Group.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020 και απευθυνόταν σε γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών. Οι 1.232 γονείς που συμμετείχαν παρείχαν πληροφορίες για την οικογενειακή και οικονομική κατάστασή τους πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας, καθώς επίσης για τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό των παιδιών τους.

Κορωνοϊός και ψυχική υγεία 

Το 35% των γονέων ανέφερε ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν σε σχέση με τα παιδιά τους ήταν η κοινωνική απομόνωση, η αυξημένη χρήση υπολογιστών και παρακολούθησης τηλεόρασης, καθώς επίσης η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης. Ακόμη, η ανεργία, οι αυξανόμενες οικογενειακές συγκρούσεις, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα τηλεργασίας και η επιδεινούμενη ψυχολογική υγεία του γονέα, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό σωματικής νόσου των παιδιών, συσχετίζονταν σημαντικά με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Παρ’ όλο που, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη αφορούσε ένα μη αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, αναδεικνύει ότι τα παιδιά αποτελούν μία ευαίσθητη ομάδα και ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στον ψυχισμό τους λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της οικογένειας μπορούν να επιτείνουν αυτά τα προβλήματα.

Στη μελέτη συμμετείχαν οι Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, Ελένη Λαζαράτου, Αναστασία Μπαρμπούνη, Κωνσταντίνος Πουλάς και Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.