Υγεία

Κατάθλιψη: Η εποχή που 7 στις 10 γυναίκες είναι πιο ευάλωτες

λυπημένη γυναίκα-κατάθλιψη-στεναχώρια

Έρχεται μια στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας που η κατάθλιψη θα την επισκεφθεί, και αν όχι όλες, τουλάχιστον στο 70% εξ αυτών. Αυτό ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα, η οποία όχι μόνο επιβεβαίωσε τη διαταραχή στις γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση, αλλά εξέτασε επιπλέον τους παράγοντες που καθιστούν την εμφάνιση κατάθλιψης σύνηθες φαινόμενο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, θλίψη, ανησυχία, προβλήματα μνήμης, έλλειψη εμπιστοσύνης και συγκέντρωσης, απώλεια της λίμπιντο, όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υποδεικνύουν τις αλλαγές στη ζωή της γυναίκας και επιπλέον δηλώνουν την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης: οι γυναίκες αισθάνονται ότι γερνούν, ο φόβος για τον θάνατο που φαίνεται πιο κοντά από πριν γίνεται εντονότερος., και η κατάθλιψη με το άγχος μεγεθύνουν τον φόβο αυτό.

Στην πρόσφατη μελέτη, της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Menopause, η ερευνητική ομάδα αναζήτησε μέσα από στοιχεία 485 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών από την Τουρκία ηλικίας 35 έως 78 ετών, τα ακριβή καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε αυτή την περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, τις μεταβλητές που ασκούν επιρροή καθώς και τα επίπεδα άγχους και φόβου του θανάτου. Έπειτα, εξέτασαν τις σχέσεις αυτών των μεταβλητών με την μετεμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αποτελεί κοινό και σημαντικό πρόβλημα υγείας που απαιτεί περαιτέρω μελέτη. Στη συγκεκριμένη μελέτη, το 41% των συμμετεχουσών παρουσίαζε επιβεβαιωμένα κάποια μορφή κατάθλιψης, μολονότι το ποσοστό αποδείχτηκε χαμηλότερο σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, εξαιτίας κυρίως της μικρότερης ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν (μέση ηλικία, 56,3 έτη).

Επιπλέον, εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που συνέβαλαν στην εμφάνιση κατάθλιψης μετά την εμμηνόπαυση. Σε αυτά περιλαμβάνονταν: η χηρεία ή ένα διαζύγιο, η κατανάλωση αλκοόλ, οποιοδήποτε πάθηση απαιτούσε συνεχή φαρμακευτική αγωγή, η παρουσία οποιασδήποτε σωματικής αναπηρίας, ψυχικές ασθένειες που διαγνώστηκαν από ιατρό και η ύπαρξη τεσσάρων ή περισσότερων εν ζωή παιδιών. Εντούτοις, δεν διασταυρώθηκε η πιθανή σχέση μεταξύ κατάθλιψης και φόβου του θανάτου, και πάλι ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η νεαρή σχετικά μέση ηλικία των συμμετεχουσών.

Όπως σημείωσε η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Κοινότητας για την Εμμηνόπαυση της Βορείου Αμερικής, τα νέα ευρήματα συνάδουν με την υπάρχουσα βιβλιογραφία και υπογραμμίζουν τον υψηλό επιπολασμό των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε γυναίκες μέσης ηλικίας, ιδιαίτερα εκείνων με ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους, χρόνιες παθήσεις και έντονα βιώματα ψυχοκοινωνικής φύσης, όπως ιδιαιτέρως αγχώδεις καταστάσεις.

Υγεία

Επιστήμη

Έρευνα: Τα κατοικίδια δεν μεταδίδουν κορωνοϊό, αλλά μολύνονται

κατοικίδια

Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν 540 σκυλιά και 277 γάτες στη Λομβαρδία, την περιοχή στην Ιταλία που επλήγη περισσότερο από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 3,4% ανάμεσα στους σκύλους και το 3,9% στις γάτες είχαν αντισώματα κορωνοϊού.

Η έρευνα σε ένα σχετικά υψηλό αριθμό ζώων πιστοποιεί ότι τα κατοικίδια μπορεί να μολυνθούν από τους ανθρώπους με τον ιό SARS-CoV-2, ωστόσο το αντίστροφο δεν είναι πιθανόν.

Τα τεστ που έγιναν με δείγματα από τη μύτη, το στόμα και τον φάρυγγα ήταν αρνητικά σε όλα τα ζώα και ο κύκλος της ασθένειας ολοκληρωνόταν μετά από δυο εβδομάδες. Τα ζώα μελετήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020.

Για την επιστημονική κοινότητα η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Σύμφωνα με τον Τόμας Μετενλάιτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φρίντριχ Λέφλερ, τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη. «Επιβεβαιώνουν όσα ήδη γνωρίζαμε, ωστόσο ήταν καλό που έγινε μια έρευνα με μεγάλο αριθμό κατοικίδιων, μια και δεν ήταν τόσο απλό να διασφαλίσουμε δείγματα», λέει. 

 Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο…

Η έρευνα πιστοποιεί όσα μέχρι σήμερα διατεινόταν το Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ, ότι δηλαδή οι σκύλοι ή οι γάτες δεν παίζουν ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστεί η επαφή των ανθρώπων με τα κατοικίδιά τους.

Σύμφωνα με τον Τόμας Μετενλάιτερ δεν υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι τα κατοικίδια πεθαίνουν από κορωνοϊό. Ακόμα και εάν μολυνθούν, δεν σημαίνει ότι μεταδίδουν τον ιό. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οικόσιτα ζώα, όπως οι χοίροι ή τα κοτόπουλα, μπορεί να μολυνθούν με κορωνοϊό. Στο Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ γίνονται αυτή την περίοδο έρευνες με πολλά διαφορετικά είδη ζώων. Περισσότερο ευαίσθητα στον κορωνοϊό φαίνεται να είναι τα φέρετ και οι πτεροποδίδες όχι όμως οι χοίροι και τα κοτόπουλα. Μελέτες για βοοειδή μόλις ξεκίνησαν.

… ίσως όμως όχι μόνο

Το ερώτημα που θέτουν πάντως οι επιστήμονες είναι πώς μολύνθηκαν ολόκληρες φάρμες ζώων στην Ισπανία και την Ολλανδία. Εάν δηλαδή τα ζώα μόλυναν τους εργαζόμενους ή το αντίστροφο. Σε μια φάρμα που εκτρέφονταν βιζόν στην Λα Πουέμπλα της Βαλβέρδε στην Ισπανία, σε ένα χωριό μόλις 500 κατοίκων, 14 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Δυο μολύνθηκαν μετά το κλείσιμο της φάρμας.

Τα κρούσματα στην Ολλανδία διαπιστώθηκαν τον Απρίλιο και ο καθηγητής Βιμ φαν ντερ Πολ από το πανεπιστήμιο του Βάγκινγκεν δηλώνει πως ο τύπος του ιού στα βιζόν μοιάζει με τον τύπο που απαντά στους ανθρώπους και για αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο.

Στην Λα Πουέμπλα θανατώθηκαν 92.000 βιζόν. Το 90% είχε μολυνθεί με τον ιό. Στην Ολλανδία θανατώθηκαν πάνω από 1,1 εκατομμύρια βιζόν. Συνολικά λειτουργούν 160 φάρμες βιζόν στην Ολλανδία και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μετά τη Δανία, την Κίνα, την Πολωνία και την Ισπανία.