Υγεία

Έρευνα: Στο σπίτι περνούν τις κρίσεις τους οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο

δρεπανοκυτταρική νόσος

Πάνω από 5 αποφρακτικές κρίσεις των αγγείων παρουσιάζουν σε ετήσια βάση οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο, όμως μόνο το 33% φτάνουν τελικά να νοσηλεύονται παρότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη από δευτεροβάθμιες δομές υγείας.

Πέρα όμως από τον πόνο που φέρνουν οι κρίσεις αυτές, η νόσος επιβαρύνει τους ασθενείς και ψυχολογικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% και οικονομικά – επαγγελματικά, σε ποσοστό πάνω από 50%.

Συγκεκριμένα, παγκόσμια έρευνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο που έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου, αξιολόγησε τις επιπτώσεις της ασθένειας στην καθημερινή ζωή των ασθενών σε ότι αφορά τα κλινικά συμπτώματα, τη συναισθηματική ζωή και την οικονομική επιβάρυνση.

Κλινικά συμπτώματα

Κατά την έρευνα καταγράφηκαν πάνω από 11.000 αποφρακτικές κρίσεις αγγείων συνολικά από τους συμμετέχοντες, αναδεικνύοντας ότι σε σχέση με τα υπάρχοντα δημοσιοποιημένα δεδομένα, οι κρίσεις αυτές δεν καταγράφονται επαρκώς

Αγγειοαποφρακτικές κρίσεις και νοσηλεία

Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των ερωτηθέντων ασθενών εμφάνισε τουλάχιστον μια αποφρακτική κρίση των αγγείων κατά τους τελευταίους 12 μήνες και το 39% εμφάνισε 5 ή περισσότερες σε αυτό το διάστημα. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς εμφάνισαν 5,3 αποφρακτικές κρίσεις το τελευταίο έτος.

Συχνά όμως, οι άνθρωποι που ζουν με δρεπανοκυτταρική νόσο δεν αναζητούν περίθαλψη, παρά την εμφάνιση συμπτωμάτων και επιπλοκών. Από τις τουλάχιστον 11.000 κρίσεις, το 33% αυτών οδήγησε σε νοσηλεία, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των κρίσεων αντιμετωπίστηκε στο σπίτι.

Εδώ, οι ασθενείς ρωτήθηκαν γιατί δεν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για τις κρίσεις, και:

το 39% ανέφερε ότι ο κύριος λόγος που επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση στο σπίτι ήταν κάποια προηγούμενη κακή εμπειρία στα επείγοντα ή το νοσοκομείο,

το 26% ανέφερε ότι δεν αναζήτησε βοήθεια διότι πιστεύει ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν γνωρίζουν την δρεπανοκυτταρική νόσο.

το 19% ανέφερε ότι οι κρίσεις αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον, διότι ο πόνος είναι τόσο σοβαρός που δεν μπορεί να φύγει από το σπίτι.

Ψυχολογική επιβάρυνση

Η δρεπανοκυτταρική νόσος έχει σημαντική επίπτωση στη συναισθηματική ευζωία και την καθημερινότητα των ασθενών. Μάλιστα, το 41% των ασθενών ανέφερε υψηλό αντίκτυπο στην οικογενειακή ή κοινωνική ζωή, το 44% αισθάνεται αγωνία και άλλο ένα 44% αισθάνεται κατάθλιψη.

Οικονομικές επιπτώσεις

Η δρεπανοκυτταρική νόσος επηρεάζει την ικανότητα των ασθενών να εργαστούν ή να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Για το 51% των ασθενών, η δρεπανοκυτταρική νόσος είχε σημαντικό αντίκτυπο στις σχολικές επιδόσεις του.

Αντίστοιχα σε ότι αφορά την εργασία, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι χάνουν σχεδόν μια ημέρα την εβδομάδα κατά μέσο (1 ώρα ανά ημέρα) λόγω της ασθένειάς τους. Επίσης,

Πάνω από 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το εισόδημά του θα ήταν υψηλότερο εάν δεν έπασχε από τη νόσο, το 34% προχώρησε σε μετάβαση από πλήρη σε μερική απασχόληση  και το 43% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει οριστικά την εργασία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες

Γονιμότητα: Οκτώ βήματα για να μείνετε έγκυος

Πέντε τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα

Υγεία

Κορωνοϊός: Το φάρμακο που μειώνει κατά 99% το ιικό φορτίο

κορωνοϊός

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Chicago υποδεικνύει ότι η δραστική ουσία masitinib (μασιτινίμπη) μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της COVID-19. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Science.

Το φάρμακο, το οποίο έχει υποβληθεί σε διάφορες κλινικές δοκιμές για κάποιες ασθένειες αλλά δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση για θεραπεία σε ανθρώπους, ανέστειλε την αντιγραφή του SARS-CoV-2 στις ανθρώπινες κυτταρικές καλλιέργειες και σε ζωικά μοντέλα, οδηγώντας σε πολύ χαμηλότερα ιικά φορτία.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Μοριακής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Pritzker (PME) βρήκαν, επίσης, ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε διάφορους τύπους κορωνοϊών και πικορναϊών. Ακόμη, λόγω του τρόπου με τον οποίο αναστέλλει την αντιγραφή, το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι παραμένει αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων της COVID-19.

«Οι αναστολείς της κύριας πρωτεάσης του SARS-CoV-2, όπως η μασιτινίμπη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν νέο πιθανό τρόπο θεραπείας των πασχόντων από COVID-19, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου. Η COVID-19 θα είναι μαζί μας μάλλον για πολλά χρόνια, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και νέοι κορωνοϊοί. Το να βρούμε υπάρχοντα φάρμακα που έχουν αντιϊκές ιδιότητες μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι της θεραπείας αυτών των ασθενειών», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Savas Tay.

Αποτελεσματικό έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών και άλλων ιών
Ακολούθως, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Louisville για να εξετάσουν το φάρμακο σε ένα ζωικό μοντέλο. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μείωνε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 κατά περισσότερο από 99%, καθώς και τα επίπεδα της φλεγμονώδους κυτοκίνης στα ποντίκια.

Παράλληλα, οι ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν το φάρμακο και σε κυτταρικές καλλιέργειες έναντι άλλων ιών και βρήκαν ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των πικορναϊών, όπως η ηπατίτιδα Α, η πολιομυελίτιδα και οι ρινοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Το δοκίμασαν, επίσης, και σε κυτταρικές καλλιέργειες έναντι των μεταλλάξεων Άλφα, Βήτα και Γάμμα του κορωνοϊού και βρήκαν ότι λειτουργούσε εξίσου αποτελεσματικά, καθώς δεσμεύεται στην πρωτεάση και όχι στην επιφάνεια του ιού.

Τώρα, η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία που ανέπτυξε το φάρμακο, ώστε να το τροποποιήσει σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό αντιϊκό σκεύασμα. Στο μεταξύ, η ίδια η μασιτινίμπη θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να εξεταστεί ως θεραπεία για την COVID-19.

«Η μασιτινίμπη έχει τώρα τις προοπτικές να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό αντιϊκό φάρμακο, ειδικά όταν κάποιος μολύνεται πρώτη φορά και οι αντιϊκές ιδιότητες του φαρμάκου έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση. Η πανδημία που ζούμε δεν είναι το πρώτο ξέσπασμα ενός κορωνοϊού και δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο. Πέρα από τα εμβόλια, λοιπόν, θα χρειαστούμε νέες θεραπείες, διαθέσιμες για όσους έχουν μολυνθεί», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Νίσυρος: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ

Προ των πυλών προκήρυξη για 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Εντοπίστηκε σακούλα με δύο πιστόλια στον βυθό