Υγεία

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για την καρδιά

καρδια,υγεία

Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσιευση στο American Journal of Clinical Nutrition, οι πληροφορίες προκύπτουν από τη διατροφή και τα αποτελέσματα υγείας 134.297 ανθρώπων από 21 χώρες των πέντε ηπείρων, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές για δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μετά την παρακολούθηση των συμμετεχόντων για σχεδόν μία δεκαετία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος είχε ουδέτερη επίδραση στην υγεία.

«Τα στοιχεία για τον συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη κρέατος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι σαφή, γι’αυτό και θελήσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, πουλερικών και επεξεργασμένου κρέατος με σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά και θνησιμότητα», εξηγεί ο Romaina Iqbal, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aga Khan του Πακιστάν.

«Το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μη επεξεργασμένου κρέατος ως κομμάτι ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου πιθανότατα δεν είναι επιβλαβής», αναφέρει με τη σειρά του ο Mahshid Dehghan, ερευνητής Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster.

Η μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) που ξεκίνησε το 2003 είναι η πρώτη πολυεθνική μελέτη που παρέχει πληροφορίες για τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου και επεξεργασμένου κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας ανθρώπων από χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

«Η μελέτη PURE εξετάζει ενδελεχώς πιο ευρείς πληθυσμούς και μοτίβα διατροφής, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παράσχουμε νέα στοιχεία που διαχωρίζουν τις επιδράσεις του επεξεργασμένου και μη κρέατος», προσθέτουν οι επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων για την συχνότητα του φαγητού, ενώ συλλέχθηκαν, επίσης, και δεδομένα συλλέχθηκαν για την θνησιμότητά τους και σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν τους συσχετισμούς ανάμεσα στα μοτίβα κατανάλωσης κρέατος και τα καρδιαγγειακά περιστατικά και τη θνησιμότητα.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι επιπλέον έρευνες μπορεί να βελτιώσουν τις τρέχουσες γνώσεις για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας, καθώς εν προκειμένω δεν ήταν σαφές το τι έτρωγαν αντί για κρέας οι συμμετέχοντες με χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος και αν η ποιότητα αυτών των τροφίμων διέφερε από χώρα σε χώρα.

Τα υποκατάστατα τροφίμων που δεν περιλαμβάνουν κρέας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περαιτέρω ερμηνεία των συσχετισμών μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και των αποτελεσμάτων υγείας. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους «υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Βρέθηκε η 29χρονη που είχε εξαφανιστεί

Έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια καυγά σε καφενείο!

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ύποπτος ο σύζυγος της Καρολάιν!

Κόσμος

Υγεία

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ δοκιμάζει το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού σε μορφή... κάψουλας!

Κάψουλα για covid

Ενώ αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού προκαλώντας πονοκέφαλο στην ιατρική κοινότητα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ είναι έτοιμη να διενεργήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid που θα χορηγείται από το στόμα.

Tο εμβόλιο σε μορφή κάψουλας θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόσβαση στα ενέσιμα σκευάσματα των φτωχών χωρών και να είναι ένα πιο «βολικό» όπλο στη «φαρέτρα» των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της νόσου Covid.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes», η «Oravax Medical», μία εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τρόπων χορήγησης φαρμάκων από το στόμα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid-19 σε μορφή κάψουλας.

Πρώτα όμως έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ελέγχου στο Νοσοκομείο Ichilov, το κεντρικό νοσοκομείο στην «καρδιά» του Τελ Αβίβ.

Οι κλινικές δοκιμές -εν αναμονή και της τελικής έγκρισης από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μέσα στις επόμενες εβδομάδες -θα χρησιμεύσουν για την προώθηση του εμβολίου που «θα μπορείς να το πιεις στο... ποτήρι», όπως αναφέρει ο Ναντάβ Κιντρόν, Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Oravax «Oramed Pharmaceuticals», σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post».

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα περιλαμβάνουν 24 ανεμβολίαστους εθελοντές.

Καθένας από αυτούς θα λάβει ένα ή δύο χάπια με τους επιστήμονες να διερευνούν την ασφάλεια του εμβολίου και τους δείκτες ανοσίας.

Στη συνέχεια, αν τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές (Φάση 3), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού θα στεφθεί με επιτυχία.

Το εμβόλιο σε μορφή κάψουλας θα είναι «πολύ πιο ανθεκτικό στις μεταλλάξεις Covid-19», τόνισε ο Κιντρόν.

Η εταιρεία «Oravax» αναπτύσσει το εμβόλιο-κάψουλα και ως ενισχυτική δόση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19.

Τέλος, ο Ναντάβ Κιντρόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι η χορήγηση του εμβολίου σε μορφή κάψουλας για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Το πήραν ... ζεστά οι τοπικοί φορείς μετά την παρέμβαση του Ράδιο Κρήτη

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Ράδιο Κρήτη για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι