Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

6 λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμά!

Image
λαχανικά
 clock 12:06 | 05/09/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπάρχουν πολλά ωμά λαχανικά που είναι υγιεινά και θρεπτικά, αρκεί να πλυθούν καλά. 

Ωστόσο, υπάρχουν και  λαχανικά που μπορεί να είναι ανθυγιεινά, ακόμη και επικίνδυνα, εάν καταναλωθούν ωμά.

Λαχανικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία – κυρίως βράσιμο- για να καταναλωθούν με ασφάλεια

Μερικές τροφές που απαραίτητα πρέπει να έχουν μαγειρευτεί πριν καταναλωθούν, είναι οι παρακάτω:

Πατάτες

Image
πατάτες

Οι πατάτες για παράδειγμα, ένα από τα πλέον διάσημα και αγαπημένα, ιδίως στα παιδιά. λαχανικά, πρέπει να μαγειρεύονται, καθώς αν καταναλωθούν ωμά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Η ουσία σολανίνη, η οποία περιέχεται στις πατάτες μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον οργανισμό αν καταναλώσει κανείς πολλές ωμές πατάτες.

Κόκκινα φασόλια

Image
κόκκινα φασόλια

Μια χημική ουσία που περιέχουν τα κόκκινα φασόλια μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό σε όποιον τα καταναλώσει ωμά ακόμη και σε μικρές δόσεις. Μόνο τέσσερα-πέντε φασόλια είναι αρκετά για να προκαλέσουν προβλήματα. Έτσι μην παραμελήσετε ποτέ τον βράσιμό τους, καθώς και να πετάτε το νερό που έβρασαν για κάθε ενδεχόμενο.

Γιούκα

Image
γιούκα

Το φυτό γιούκα έχει ρίζα που μοιάζει με την πατάτα και αποτελεί βασικό συνοδευτικό πιάτων στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Μπορεί να γίνει βραστή ή ψητή και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Κρύβει όμως ένα ύπουλο και δυνητικά θανατηφόρο συστατικό.

Τα φύλλα και οι ρίζες της ακατέργαστης γιούκα περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες, χημικές ουσίες που απελευθερώνουν κυανίδιο όταν τρώγονται. Πριν καταναλωθεί απαιτείται καλό πλύσιμο, ξεφλούδισμα και μαγείρεμα.

Μανιτάρια

Image
μανιταρια

Το μαγείρεμα των μανιταριών αναδεικνύει τη γεύση τους και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους Αν και τα περισσότερα είδη μανιταριών που αγοράζουμε σήμερα από τα καταστήματα προκαλούν ήπια συμπτώματα αν καταναλωθούν ωμά, αν επιλέξετε άγρια μανιτάρια θα πρέπει να είστε σίγουροι τι είδους μανιτάρια καταναλώνετε ακόμη και αν είναι μαγειρεμένα.

Μελιτζάνα

Image
μελιτζάνα

Οι ωμές μελιτζάνες περιέχουν σολανίνη, την ίδια επικίνδυνη τοξίνη που βρίσκεται και στις πατάτες. Μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της επικίνδυνης ουσίας περιέχουν οι μελιτζάνες που συλλέγονται νωρίς. Οι μελιτζάνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, γι’ αυτό πρέπει να τις μαγειρεύετε πριν τις καταναλώσετε.

Μούρα του είδους elderberries

Image
μούρα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα elderberries, τα οποία πρέπει να μαγειρευτούν (βράσιμο) για να μην προκαλέσουν προβλήματα, όπως ναυτία, έμετο, και διάρροια που μπορεί να προκαλέσουν οι λακτίνες που περιέχουν. Όταν συλλέγονται από την φύση, τα elderberries περιλαμβάνουν επίσης ένα παράγωγο κυανίου, που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Όπως και με άλλα τρόφιμα, το βράσιμο απομακρύνει τις τοξίνες και τα καθιστά ασφαλή για κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ξέρατε ότι υπάρχουν φρούτα που δεν είναι vegan;

Τι να τρώμε για δυνατό ανοσοποιητικό – 6 καλύτερες τροφές

Γιατί δεν είναι καλό να ξεφλουδίζετε φρούτα και λαχανικά πριν τα πλύνετε

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis