Υπάρχουν πολλά ωμά λαχανικά που είναι υγιεινά και θρεπτικά, αρκεί να πλυθούν καλά.
Ωστόσο, υπάρχουν και λαχανικά που μπορεί να είναι ανθυγιεινά, ακόμη και επικίνδυνα, εάν καταναλωθούν ωμά.
Λαχανικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία – κυρίως βράσιμο- για να καταναλωθούν με ασφάλεια
Μερικές τροφές που απαραίτητα πρέπει να έχουν μαγειρευτεί πριν καταναλωθούν, είναι οι παρακάτω:
Πατάτες

Οι πατάτες για παράδειγμα, ένα από τα πλέον διάσημα και αγαπημένα, ιδίως στα παιδιά. λαχανικά, πρέπει να μαγειρεύονται, καθώς αν καταναλωθούν ωμά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Η ουσία σολανίνη, η οποία περιέχεται στις πατάτες μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον οργανισμό αν καταναλώσει κανείς πολλές ωμές πατάτες.
Κόκκινα φασόλια

Μια χημική ουσία που περιέχουν τα κόκκινα φασόλια μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό σε όποιον τα καταναλώσει ωμά ακόμη και σε μικρές δόσεις. Μόνο τέσσερα-πέντε φασόλια είναι αρκετά για να προκαλέσουν προβλήματα. Έτσι μην παραμελήσετε ποτέ τον βράσιμό τους, καθώς και να πετάτε το νερό που έβρασαν για κάθε ενδεχόμενο.
Γιούκα

Το φυτό γιούκα έχει ρίζα που μοιάζει με την πατάτα και αποτελεί βασικό συνοδευτικό πιάτων στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Μπορεί να γίνει βραστή ή ψητή και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Κρύβει όμως ένα ύπουλο και δυνητικά θανατηφόρο συστατικό.
Τα φύλλα και οι ρίζες της ακατέργαστης γιούκα περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες, χημικές ουσίες που απελευθερώνουν κυανίδιο όταν τρώγονται. Πριν καταναλωθεί απαιτείται καλό πλύσιμο, ξεφλούδισμα και μαγείρεμα.
Μανιτάρια

Το μαγείρεμα των μανιταριών αναδεικνύει τη γεύση τους και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους Αν και τα περισσότερα είδη μανιταριών που αγοράζουμε σήμερα από τα καταστήματα προκαλούν ήπια συμπτώματα αν καταναλωθούν ωμά, αν επιλέξετε άγρια μανιτάρια θα πρέπει να είστε σίγουροι τι είδους μανιτάρια καταναλώνετε ακόμη και αν είναι μαγειρεμένα.
Μελιτζάνα

Οι ωμές μελιτζάνες περιέχουν σολανίνη, την ίδια επικίνδυνη τοξίνη που βρίσκεται και στις πατάτες. Μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της επικίνδυνης ουσίας περιέχουν οι μελιτζάνες που συλλέγονται νωρίς. Οι μελιτζάνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, γι’ αυτό πρέπει να τις μαγειρεύετε πριν τις καταναλώσετε.
Μούρα του είδους elderberries

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα elderberries, τα οποία πρέπει να μαγειρευτούν (βράσιμο) για να μην προκαλέσουν προβλήματα, όπως ναυτία, έμετο, και διάρροια που μπορεί να προκαλέσουν οι λακτίνες που περιέχουν. Όταν συλλέγονται από την φύση, τα elderberries περιλαμβάνουν επίσης ένα παράγωγο κυανίου, που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Όπως και με άλλα τρόφιμα, το βράσιμο απομακρύνει τις τοξίνες και τα καθιστά ασφαλή για κατανάλωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ξέρατε ότι υπάρχουν φρούτα που δεν είναι vegan;
Τι να τρώμε για δυνατό ανοσοποιητικό – 6 καλύτερες τροφές
Γιατί δεν είναι καλό να ξεφλουδίζετε φρούτα και λαχανικά πριν τα πλύνετε