Υγεία

15 τροφές που σου μειώνουν την όρεξη

διατροφη

Αν έχετε προσπαθήσει έστω και μια φορά στη ζωή σας να κάνετε δίαιτα, τότε θα έχετε αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της πείνας ή αλλιώς της λιγούρας, που χτυπάει συχνά την πόρτα σας.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός, αλλά και το μυαλό, έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν άλλες τροφές, διαφορετικές ποσότητες και γεύσεις, οι οποίες το διάστημα αυτό πρέπει να περιοριστούν ή να «κοπούν», ανάλογα με την αυστηρότητα του προγράμματος.

Ο περιορισμός της όρεξης σίγουρα δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ως δια μαγείας από τη μια στιγμή στην άλλη, παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες τροφές, που είναι πολύ υγιεινές αλλά δεν αποτελούν θερμιδικές βόμβες και αν ενταχθούν στο μενού σας, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της λιγούρας, κάνοντας σας να αισθάνεστε κορεσμό και απομακρύνοντας σας από άσκοπα τσιμπολογήματα.

Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμύγδαλα είναι αρκετή για να σας χαρίσει τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά, τη βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο, στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός. Ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Μετατρέψτε τα σε ένα καθημερινό σνακ!

Λιναρόσπορος

Είναι πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πλούσιος σε φυτικές ίνες, ενώ κάνει το σάκχαρο στο αίμα να ανεβαίνει με πιο αργό ρυθμό. Αναρωτιέστε πως μπορείτε να τον καταναλώσετε; Πασπαλίστε το γιαούρτι σας ή τις σαλάτες ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα σας με αυτόν.

 Τζίντζερ

Γνωστό και ως πιπερόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά σε διεθνείς κουζίνες και παρά την ιδιαίτερη και ελαφρώς καυτερή του γεύση, χρησιμοποιείται για αιώνες καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα. Η πέψη βελτιώνεται με τρόπο, ώστε να μην αισθάνεστε καθόλου πεινασμένοι. Βάλτε λίγη ποσότητα στο φαγητό, τη σαλάτα ή και το φυσικό σας χυμό.

Αβοκάντο

Θα το έχετε συναντήσει ως αγαπημένη τροφή πολλών σελέμπριτις, που το καταναλώνουν γιατί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει ελαϊκό οξύ, την ουσία που ενεργοποιεί το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση κορεσμού.

Μήλα

Είναι γνωστό ότι ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα, αλλά πια τα μήλα έρχονται να μπουν στη διατροφή σας ως το φρούτο με τις πολλές φυτικές ίνες, που βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, ενώ οι θερμίδες του είναι πολύ χαμηλές. Οταν ο οργανισμός καταναλώνει φυτικές ίνες, ξεγελιέται και δεν αναζητά τους επιβαρυντικούς υδατάνθρακες.

Βρώμη

Είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχει «καλούς» υδατάνθρακες, τους οποίους ο οργανισμός «καίει» αργά, επομένως το αίσθημα της πείνας μετά την κατανάλωση της αργεί να εμφανιστεί.

Αυγά

Μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης που όταν καταναλώνονται το πρωί, προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό, μικρότερες διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης, κάτι που οδηγεί σε μικρότερη πρόσληψη θερμίδων για το υπόλοιπο της ημέρας.

Γλυκοπατάτες

Είναι πιο ακριβές από ότι οι κλασικές πατάτες και αυτό ίσως αποτελεί κριτήριο για να μην τις επιλέγετε τόσο συχνά, όμως ενισχύουν την αίσθηση κορεσμού και βοηθούν να αποφύγετε επιπλέον θερμίδες. Οι πατάτες αυτές είναι επίσης πηγή βιταμινών Α και C. Μαγειρέψτε τις ολόκληρες στο φούρνο ή ως πουρέ.

Σολομός

Αν αγαπάτε τα θαλασσινά και τα ψάρια, τότε ο σολομός δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο σας. Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα και έτσι αυξάνεται η ορμόνη του σώματος που λέγεται λεπτίνη, η οποία και ευθύνεται για τη μείωση της όρεξης. Μπορείτε να φάτε εναλλακτικά τόνο ή ρέγκα.  

Σούπες λαχανικών

Ενα μπολ με ζεστή σούπα λαχανικών και πολλά μυρωδικά είναι ιδανικό για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της πείνας μέσα σε ελάχιστα λεπτά και παράλληλα να βρείτε τη ζεστασιά που χρειάζεστε το χειμώνα, μέσα από μια θρεπτική συνταγή. Ενα τρικ είναι να τις καταναλώσετε ως ορεκτικό, πριν το κυρίως γεύμα σας. 

Πράσινα λαχανικά

Και μάλιστα το μαρούλι, το λάχανο, το κουνουπίδι, το αγγουράκι ή το μπρόκολο και άλλα παρόμοια που είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, αλλά ταυτόχρονα σας δίνουν την αίσθηση ότι έχετε φάει πολύ. Πέπτονται πιο αργά και σας κάνουν να αισθάνεστε πλήρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μαύρη σοκολάτα

Λατρεύετε τις σοκολατένιες λιχουδιές, αλλά ξέρετε ότι ποτέ δεν μπορείτε να αρκεστείτε σε ένα και μόνο κομμάτι της; Είναι ευκαιρία να απολαύσετε τη μαύρη σοκολάτα και να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της, αφού θα καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα γεύματος μετά από αυτήν. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να είναι φτιαγμένη από τουλάχιστον 70% κακάο. Οι ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα επιβραδύνουν την πέψη και σας κάνουν να νιώθετε πληρότητα για μεγαλύτερο διάστημα.

Τοφού

Είναι ίσως παρεξηγημένο γιατί θεωρείται πως αφορά μόνο τους βετζετέριανς, δηλαδή τους χορτοφάγους, αλλά αυτή η στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης σόγιας, που μοιάζει με λευκό τυρί, μπαίνει όλο και πιο πολύ στην καθημερινή διατροφή, καθώς περιέχει οκτώ από τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και έχει μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. 

Wasabi

Εχετε παρατηρήσει ότι όταν το σούσι συνοδεύεται από το wasabi κι εσείς τολμάτε να φάτε λίγη ποσότητα από αυτό, καταναλώνετε λιγότερο γεύμα συνολικά; Αυτό το καυτερό συνοδευτικό καταστέλλει την όρεξη με ένα μαγικό τρόπο! 

Πράσινο τσάι

Είναι δημοφιλές γιατί έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά διεγείρει την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό και τονώνει ενεργειακά τον οργανισμό.

Πηγή: bovary.gr

Υγεία

Έρευνα - γαλακτοκομικά: Δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

γαλακτοκομικά

Χαράς ευαγγέλια για όσους θέλουν να τρώνε πολλά γαλακτοκομικά ακόμη και με πλήρη λιπαρά. Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν μειωμένο και όχι αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγα λίπη από τέτοιες τροφές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Η «αιρετική» έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες πρόσφατες που δεν έχουν βρει συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρόλο που η κυρίαρχη άποψη είναι ότι όλα τα λίπη «ενοχοποιούνται» λίγο-πολύ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μάτι Μάρκλουντ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και του αυστραλιανού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας George, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», εκτιμούν ότι πρέπει πλέον να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην προέλευση των λιπαρών, καθώς το είδος τους είναι σημαντικότερο από την ποσότητα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, μπορεί κάποιος να τρώει γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά χωρίς...ενοχές.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι, άσχετα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες, οι άνθρωποι που είχαν στο αίμα τους τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων προερχόμενων από γαλακτοκομικά, είχαν την μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση λιπών από γαλακτοκομικά δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών βρίσκεται σε ανοδική φάση διεθνώς, από το γάλα και τα παγωτά έως τα τυριά και τα γιαούρτια. Συχνά οι συμβουλές των γιατρών είναι να προτιμώνται τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (0% ή 2%), όμως σταδιακά διαγράφεται μια τάση να δίνεται έμφαση πλέον στο ότι ακόμη και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με τον Μάρκλουντ. Όπως είπε, πιο σωστό είναι να επιλέγει κανείς τι τρώει, προτιμώντας π.χ. το γιαούρτι (ιδίως χωρίς έξτρα γεύσεις) και αποφεύγοντας το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά με πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι.

Η νέα έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 4.150 άτομα με μέση ηλικία 60 ετών στη Σουηδία (χώρα με παραδοσιακά υψηλά επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών), αναλύοντας τη σχέση της διατροφής με τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών κ.α. σε βάθος 16 ετών. Στη συνέχεια συνδύασε αυτά τα σουηδικά ευρήματα με εκείνα 17 άλλων μελετών από άλλες χώρες (μετα-ανάλυση). Η τελική «ετυμηγορία» ήταν ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων από γαλακτοκομικά στο σώμα τους, είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα. Σε άλλες χώρες παρατηρήθηκε μια ανάλογη σχέση, π.χ. στις ΗΠΑ ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν 12% μικρότερος.

«Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι μολονότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες και έτσι μπορούν να αποτελούν μέρος μια υγιεινής διατροφής. Αυξάνονται οι ενδείξεις πως η επίπτωση των γαλακτοκομικών στην υγεία μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο - π.χ. γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο κ.α. - παρά από το περιεχόμενο τους σε λιπαρά. Όταν επιλέγουμε γαλακτοκομικά για να αγοράσουμε, είναι λιγότερο σημαντικό το αν θα πάρουμε εκείνα με τα χαμηλά λιπαρά», ανέφερε η ερευνήτρια δρ Kathy Trieu.

Μια μεγάλη «αιρετική» έρευνα του 2018 σε 21 χώρες είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη για τη μείωση καισαρικών τομών και την ενίσχυση του κολπικού τοκετού

Μνήμη: "Θαυματουργές" οι μικρές παύσεις όταν μαθαίνουμε κάτι καινούριο

Αλκοολισμός: Ο απρόσμενος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο

ESPA BANNER