Τεχνολογία

Το πρώτο ATM με υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου!

ATM

Το τέλος των κωδικών για τη συναλλαγή μέσω ATM έρχεται μετά την ανακάλυψη του πανεπιστημίου Tsinghua σε συνεργασία με την εταιρεία Tzekwan όπου δημιούργησαν το πρώτο ATM με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την ανάληψη χρημάτων του χρήστη αφού πρώτα σαρώσει τις φωτογραφίες που βρίσκονται καταχωρημένες στον λογαριασμό του και καταλήξει ότι ... ταιριάζουν.

Μάλιστα η τεχνολογία συγκρίνει βιολογικά χαρακτηριστικά όπως τις αποστάσεις μεταξύ ματιών, μύτης και στόματος και δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές στα μαλλιά ή αν ο πελάτης φορά γυαλιά, όπως αναφέρει το techgear.gr.

Οι δημιουργοί δηλώνουν έτοιμοι για μαζική παραγωγή ωστόσο, η ανακάλυψη έχει δημιουργήσει αντιδράσεις. Δε συμφωνούν όλοι ότι είναι σωστό οι τράπεζες να διαθέτουν τέτοιου είδους βιομετρικά χαρακτηριστικά των πελατών.

 

Τεχνολογία

NASA: Αυτός είναι ο πρώτος ήχος που κατέγραψε το Perseverance στον Άρη

Άρης

 

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τον ήχο που καταγράφηκε, για πρώτη φορά, από ένα μικρόφωνο στον πλανήτη Άρη, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη στο διαστημικό ρόβερ Persverance το οποίο προσεδαφίστηκε επιτυχώς στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη την περασμένη εβδομάδα.

Στο σύντομο ηχητικό απόσπασμα ακούγεται ένας στριγκός ήχος, ο θόρυβος του ρόβερ, αλλά και ο άνεμος που πνέει στον Άρη. «Ναι, μόλις ακούσατε μια ριπή ανέμου στην επιφάνεια του Άρη, που καταγράφηκε από το μικρόφωνο και στάλθηκε στη Γη», είπε ο Ντέιβ Γκρούελ, ο υπεύθυνος αυτών των εξαρτημάτων. Πρόκειται για «τους πρώτους ήχους που καταγράφονται στην επιφάνεια του Άρη», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το Perseverance είναι εξοπλισμένο με δύο μικρόφωνα, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται πάνω στο επιστημονικό όργανο SuperCam, μια κάμερα προηγμένης τεχνολογίας που έχει μέγεθος όσο ένα κουτί παπουτσιών.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα μικρόφωνα για να συλλαμβάνουμε ήχους», είπε ο Γκρούελ. Το δεύτερο μικρόφωνο, που η NASA ήλπιζε ότι θα κατέγραφε τον ήχο κατά τη στιγμή της προσεδάφισης, δεν λειτούργησε.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να στείλει μικρόφωνα στον Άρη, αλλά δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να πετύχει αυτόν τον στόχο. Το ρομπότ InSight, που έφτασε στον πλανήτη τον Νοέμβριο του 2018, κατέγραψε πολλές σεισμικές δονήσεις, χάρη στο υπερευαίσθητο σεισμογράφο του. Η συχνότητα των δονήσεων ήταν πολύ χαμηλή για να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί και εκείνες οι ηχογραφήσεις ενισχύθηκαν χάρη σε μια ειδική τεχνική, ώστε να ακουστούν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σουρβίνος στο Ράδιο Κρήτη: Κυριάρχησε η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στo νησί

Λιγνάδης: Έκανε οντισιόν με 100 αγόρια από 10 έως 14 ετών