Τεχνολογία

Το έξυπνο drone για αγρότες (βίντεο)

drone.jpg

Η άνοδος των drone τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία και έτσι οι Ιάπωνες, που φημίζονται για την έφεσή τους στον τομέα της τεχνολογίας, πήγαν ένα βήμα παρακάτω την όλη εξέλιξή τους.
Τι έκαναν; Ανέπτυξαν ένα drone με σκοπό να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους φυσικούς εχθρούς της αγροτικής ανάπτυξης.

Η εξέλιξη του εγχειρήματος πραγματοποιήθηκε από το Saga University και την εταιρεία OPTiM η οποία ασχολείται με το IT γενικότερα, ενώ το όνομα του καρπού της συνεργασίας είναι Agri Drone. Το συγκεκριμένο “ιπτάμενο ρομπότ” λειτουργεί κατά κύριο λόγο τη νύχτα, διαθέτει υπέρυθρες και θερμικές κάμερες και μπορεί να ψεκάζει με φυτοφάρμακο στοχευμένα περιοχές στις οποίες έχει μαζευτεί μεγάλη ποσότητα εντόμων που είναι επικίνδυνα για τα φυτά.

Κάτι τέτοιο κατασκευάστηκε αφενός για το γεγονός ότι η αγροτική ανάπτυξη είναι μια βιομηχανία ζωτικής σημασίας για την Ιαπωνία και αφετέρου για να αποφευχθεί η υπερέκθεση των ανθρώπων στα φυτοφάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία φρόντισε να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες -αυτούς που αποφεύγουν εντελώς τα φυτοφάρμακα- αφού έφτιαξε ένα υγρό που... τραβάει τα έντομα, έτσι ώστε να τα εντοπίσει ο αγρότης και να πράξει αναλόγως.
iefimerida.gr

 

Τεχνολογία

O αντίχειράς μας «τρέχει» δύο μαραθώνιους σκρολάροντας στο κινητό τηλέφωνο

κινητό τηλέφωνο

Tο κινητό τηλέφωνο έχει μετατραπεί σε μια προέκταση του χεριού μας αφού αυξάνονται συνεχώς οι δυνατότητες και οι υπηρεσίες που παρέχει υποχρεώνοντας τους χρήστες να το χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερη ώρα μέσα στην μέρα. Αυτό που πιθανότατα κάνουν πιο συχνά μέσα στην μέρα οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων είναι να κοιτάζουν και να ασχολούνται με τα social media.

Έχουν γίνει διαφόρων ειδών έρευνες τόσο για τις πνευματικές όσο και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πολύωρης χρήσης των κινητών τηλεφώνων αλλά και της συνεχούς ενασχόλησης με τα κοινωνικά δίκτυα. Η βρετανική εταιρεία μάρκετινγκ Ilk πραγματοποίησε μια μελέτη που για πρώτη φορά αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα χέρια των χρηστών.

Σύμφωνα με την μελέτη ο μέσος χρήστης κινητού τηλεφώνου περνάει 49 λεπτά την ημέρα ασχολούμενος με τα social media. Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τον αντίχειρα για να σκρολάρουν την οθόνη κοιτάζοντας το Facebook, το Instagram, το Twitter και τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η μελέτη αναφέρει ότι ο αντίχειρα υποχρεώνεται να κινείται σε ετήσια βάση τόσο πολύ σαν να έτρεχε δύο μαραθώνιους.

Μάλιστα η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στην χρήση και καταπόνηση του αντίχειρα από την ενασχόληση με τα social media και όχι με άλλες δραστηριότητες στο κινητό τηλέφωνο όπως σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, ανάγνωση μηνυμάτων, e-mails, κειμένων κ.α. κάτι που σημαίνει ότι ο αντίχειρα «τρέχει» ακόμη περισσότερο κάθε μέρα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η χρήση μπορεί να προκαλέσει διαφόρων ειδών προβλήματα στον αντίχειρα όπως κράμπες, αγκύλωση, ακαμψία κ.α. «O τένοντας του αντίχειρα καταπονείται και πρακτικά ‘φλέγεται’ από την συνεχή έντονη κίνηση του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους και ενδεχομένως αρθρίτιδα» αναφέρει ο δρ. Γιουτζίν Τσάι, χειρούργος ορθοπεδικός στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Επειδή ο περιορισμός της χρήσης του κινητού τηλεφώνου μοιάζει από δύσκολος ως ανέφικτος για τον μέσο χρήση οι λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί είναι οι κάτοχοι των συσκευών να αλλάζουν δάκτυλα όταν το χρησιμοποιούν για να γράφουν ή να σκρολάρουν αλλά να κάνουν και χρήση των υπηρεσιών φωνητικών εντολών. Προτείνουν επίσης οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων να κάνουν κάποιες ασκήσεις για να  ξεμουδιάζουν τον καρπό και τα δάκτυλα τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TikTok: Η εφαρμογή επενδύει στους γονείς

Instagram: Τεράστια αλλαγή για την εφαρμογή

WhatsApp: Αλλάζουν από το Σάββατο οι όροι χρήσης - Τι θα ισχύει