Υλικά
- 2 κιλά σπανάκι ή ανάμεικτα χόρτα
- 750 γρ φασόλια γίγαντες
- 1 μικρό πράσο
- αρκετό άνηθο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 κιλό ντοματάκια αποφλοιωμένα (ή ανάλογη ποσότητα φρέσκεσ ντομάτες
- 1/2 κιλό ελαιόλαδο
- φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
- Μουσκεύουμε αποβραδίς τους γίγαντες στο νερό και το πρωί τους μισοβράζουμε και τους στραγγίζουμε.
- Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το κόβουμε όσο το πάχος ενός δαχτύλου.
- Στραγγίζουμε το σπανάκι και το τρίβουμε με λίγο αλάτι, για να αποβάλει τους χυμούς του.
- Αφού το στύψουμε λίγο με το χέρι, το βάζουμε σε ένα μπολ, κόβουμε μέσα το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τ' ανακατεύουμε όλα μαζί.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε σε ένα ταψί το μισό απ' αυτό το μείγμα πάνω σ' αυτό στους γίγαντες και σκεπάζουμε το υπόλοιπο.
- Από πάνω ρίχνουμε το λάδι, τις ντομάτες ψιλοκομμένες και το χυμό τους χωρίς τα σπόρια.
- Πιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.