Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πασχαλινά αυγά με φυσικό τρόπο: Πώς γίνεται το βάψιμο και με ποια υλικά

Image
ΑΥΓΑ ΠΑΣΧΑ
 clock 11:53 | 21/04/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το βάψιμο των αυγών το Πάσχα δεν είναι απαραίτητο να γίνει με έτοιμες βαφές αγορασμένες από το σούπερ μάρκετ καθώς μπορεί να γίνει και με φυσικό τρόπο.

Τα πασχαλινά αυγά είναι μέρος των εθίμων του Πάσχα διότι Πάσχα χωρίς αυγά γίνεται; Δεν γίνεται!

Στην Ελλάδα, τα αυγά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα αν και δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν αυγά κι άλλου χρώματος ή αυγά πολύχρωμα.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη για είναι έτοιμα για το τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Και όσο εύκολο, γρήγορο και διασκεδαστικό είναι το τσούγκρισμα των αυγών, άλλο τόση υπομονή απαιτείται ώστε το βάψιμο να γίνει στο σπίτι.

Άλλωστε μπορεί να γίνει και μία όμορφη δραστηριότητα κατά την οποία οι γονείς αξιοποιούν τη στιγμή περνώντας χρόνο με τα παιδιά τους. Βέβαια, ας προετοιμαστούν εκείνοι που θέλουν να δοκιμάσουν το βάψιμο αυγών στο σπίτι, καθώς το να λερωθεί κάτι είναι σχεδόν σίγουρο...!

Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο: Ποια υλικά χρησιμοποιούμε

Έτσι, λοιπόν, αφού πέρα από τις έτοιμες, αγοραστές βαφές, υπάρχει και ο φυσικός τρόπος για το βάψιμο των αυγών. Μάλιστα, για να βάψει κανείς μόνος του στο σπίτι τα αυγά του, θα χρειαστεί τα απαραίτητα τρόφιμα!

Και είναι τα εξής:

Κόκκινο λάχανο για μπλε χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια λάχανο)
Βατόμουρα για σκούρο μπλε χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια βατόμουρα)
Παντζάρια για ροζ/ κόκκινο χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια κομμένα παντζάρια)
Φλούδες κρεμμυδιών για πορτοκαλί/ κοραλί/ κεραμιδί χρώμα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια φλούδες)
Κουρκουμάς για κίτρινο χρώμα στα αυγά (3-4 κουταλιές της σούπας λάχανο)
Σπανάκι για πράσινο χρώματα στα αυγά (3-4 φλιτζάνια σπανάκι)

Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο: Η διαδικασία

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το υλικό που για το χρώμα που θέλουμε και γεμίζουμε με τόσο νερό όσο απαιτείται για να καλύπτονται τα υλικά μας αλλά και τα αυγά.

Στη συνέχεια, βάζουμε λευκό ξίδι και βράζουμε για μισή ώρα. (Βράζουμε για παραπάνω ώρα αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα).
Έπειτα, σουρώνουμε και ρίχνουμε πάλι το νερό στην κατσαρόλα, βάζοντας τώρα τα αυγά. Βράζουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε τα αυγά με μία τσιμπίδα ή ένα μεγάλο κουτάλι, τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά τοποθετώντας τα σε αντικολλητικό χαρτί και τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι μετά. (Tip: Το έχουμε βουτήξει πρώτα σε λίγο λάδι για να είναι τα αυγά γυαλιστερά).

Tips για το βάψιμο των αυγών

Τα αυγά καλό είναι να είναι λευκά. Έτσι θα «τραβήξουν» ακόμα καλύτερα το χρώμα.
Για να πετύχει επίσης, το βάψιμο των αυγών, πρέπει να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο νωρίτερα ώστε να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χρησιμοποιούμε ένα πανάκι με ξίδι για να καθαρίσουμε τα αυγά πριν το βράσιμο και το βάψιμο.
Το τελικό χρώμα στα αυγά δεν θα είναι τόσο έντονο όσο κανείς αναμένει.
Χρησιμοποιούμε γάντια για να μην λερωθούμε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

10 παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά από όλο τον κόσμο

Ηράκλειο: Με συνεχές ωράριο η αγορά - Κάλεσμα από τους εμπόρους

Πάσχα: Τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά και γιατί τα τσουγκρίζουμε;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis