Πολιτισμός

Γκούσταβ Κλιμτ: Αποκαταστάθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του που είχε καταστρέψει η φωτιά

γκουσταβ κλιμτ

Μεγάλη ψηφιακή αναδρομική έκθεση έργων του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ, γνωστού από τον πίνακα «To Φιλί», ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα παγκοσμίως έργα ζωγραφικής, είναι πλέον διαθέσιμη στο φιλότεχνο κοινό.

Η έκθεση, με τίτλο «Klimt vs. Klimt – The Man of Contradictions», είναι προϊόν συνεργασίας του μουσείου Belvedere της Βιέννης και της Google Arts & Culture, με την υποστήριξη άνω των 30 άλλων βιεννέζικων και διεθνών μουσείων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Google ψηφιακά αποκατέστησε τρία από τα χαμένα έργα του Αυστριακού ζωγράφου, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να βάλει χρώμα στις μαυρόασπρες φωτογραφίες αυτών των έργων.

Οι τρεις πίνακες – «Ιατρική», «Φιλοσοφία» και «Νομική» – συναπαρτίζουν τους «Πίνακες της Σχολής» και ήταν παραγγελία του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Με την παράδοσή τους το 1899, αξιωματούχοι του πανεπιστημίου τα θεώρησαν «πορνογραφικά» και «διεστραμμένα» και τελικώς πουλήθηκαν σε ιδιώτη.

 

 

Το 1945, τις τελευταίες μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι τρεις πίνακες χάθηκαν σε φωτιά και σήμερα επιβιώνουν μόνο σε μαυρόασπρες φωτογραφίες.

Ο δόκτωρ Franz Smola, επιμελητής στο μουσείο Belvedere και ο Emil Wallner, εργαζόμενος αυτή την περίοδο στο Google Arts & Culture Lab, συνεργάστηκαν για να εξελίξουν έναν αλγόριθμο που θα μπορούσε με ακρίβεια να δώσει χρώμα στους «Πίνακες της Σχολής».

«Το αποτέλεσμα ήταν για μένα έκπληξη επειδή μπορέσαμε να δώσουμε χρώμα ακόμη και σε σημεία για τα οποία δεν είχαμε καμία γνώση, με μηχανομάθηση είχαμε καλές υποθέσεις για το ότι ο Κλιμτ χρησιμοποιούσε κάποια χρώματα» ανέφερε, σε ανακοίνωση, ο Smola.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Google (@google)

 

Σε επιμέλεια του Franz Smola, ο διαδικτυακός κόμβος παρουσιάζει 700 αντικείμενα, περιλαμβανομένων πινάκων, σχεδίων, επιστολών και εικονογραφήσεων, πολλά εκ των οποίων ψηφιοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Την έκθεση «Klimt vs Klimt – The Man of Contradictions» μπορεί ο φιλότεχνος να περιδιαβεί σε μία «έκθεση τσέπης διευρυμένης πραγματικότητας», όπου 63 αριστουργήματα του Γκούσταβ Κλιμτ είναι ψηφιακά διατεταγμένα σε μία και μόνη ψηφιακή αίθουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιωάννινα: Βρέθηκε προϊστορικό στρώμα κατοίκησης από την Εποχή του Χαλκού

Αιγυπτιακές μούμιες αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους, με τη βοήθεια αρχαίου DNA

Μποτιτσέλι: Ο πίνακας «Man of Sorrows» αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια σε δημοπρασία

 

Πολιτισμός

Σπάνιο ιβηρικό ξίφος 2.000 ετών ανακτήθηκε από την ισπανική αστυνομία

ιβηρικο ξιφος

Ένα σπάνιο ξίφος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν από κάποιον πολεμιστή κάπου στην Ιβηρική χερσόνησο, ανακτήθηκε από την ισπανική αστυνομία, η οποία το εντόπισε προτού αυτό πουληθεί στο διαδίκτυο.

Η προρωμαϊκή falcata, ένα δίκοπο, καμπυλωτό ξίφος που χρησιμοποιούσαν οι Ίβηρες μεταξύ του 5ου και 1ου αιώνα π.Χ., κατασχέθηκε μαζί με άλλα 202 αρχαιολογικά ευρήματα από έναν «γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης», όπως αναφέρει η Policía Nacional.

Το ξίφος, το οποίο χρονολογείται μεταξύ 3ου και 1ου αιώνα π.Χ., είναι ιδιαίτερα περιζήτητο λόγω της αρχικής κατάστασης της λεπίδας του. Καθώς οι falcatas ήταν προσωπικά όπλα, συνήθως θάβονταν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, με τις λεπίδες τους σκόπιμα λυγισμένες για να αποτρέψουν τυμβωρύχους. Αυτό, όμως, που εντόπισε η ισπανική αστυνομία έχει μια άθικτη λεπίδα.

Η αστυνομία είπε ότι η άθικτη λεπίδα της falcata «αύξησε σημαντικά την αξία της, καθώς είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν άλλες σε αυτή την κατάσταση». Οι αξιωματικοί ανακάλυψαν, επίσης, πολλά άλλα αρχαιολογικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων κεφαλών βελών, κοσμημάτων και κεραμικών θραυσμάτων.

 

 

Η έρευνα ξεκίνησε αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε κάνει δημοσίευση σε γνωστό ιστότοπο σχετικά με μια ιβηρική falcata, με λαβή το κεφάλι ενός πουλιού, που είχε λεηλατηθεί, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το ξίφος και τα άλλα αντικείμενα κατασχέθηκαν ενώ ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για υπεξαίρεση και αδίκημα της αρχαιοκαπηλίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ισπανίας, οι falcatas, που μπορούσαν να κόψουν αλλά και να μαχαιρώσουν, ήταν πολύπλοκα, αποτελεσματικά και λειτουργικά όπλα που συχνά ήταν εμποτισμένα με μια συμβολική αξία που σχετίζεται με τον πλούτο και την κοινωνική θέση των ιδιοκτητών τους. Πρόγονός τους θεωρείται η αρχαία ελληνική κοπίς ή κοπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 800 ετών (βίντεο)

Στο φως ψηφιδωτό με σκηνή από την Ιλιάδα του Ομήρου

Μικροσκοπικό χρυσό βιβλίο που βρέθηκε σε χωράφι συνδέεται με τον Ριχάρδο Γ΄

ESPA BANNER