Πολιτισμός

Αιγυπτιακές μούμιες αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους, με τη βοήθεια αρχαίου DNA

μουμια φαραω

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναδημιούργησαν τα πρόσωπα τριών ανδρών που έζησαν στην αρχαία Αίγυπτο, πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Οι ψηφιακές αναπαραστάσεις απεικονίζουν τους άνδρες σε ηλικία 25 ετών, με βάση τα δεδομένα DNA που εξήχθησαν από τα μουμιοποιημένα λείψανά τους.

Οι μούμιες προέρχονταν από το Abusir el-Meleq, μια αρχαία αιγυπτιακή πόλη σε μια πεδιάδα στα νότια του Καΐρου, και θάφτηκαν μεταξύ του 1380 π.Χ. και του 425 μ.Χ. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, στη Γερμανία, ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA των μουμιών, το 2017. Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχής ανακατασκευή του γονιδιώματος μιας αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας.

Οι αιγυπτιακές μούμιες αποκλαύπτουν τα προσωπα τους
Οι αιγυπτιακές μούμιες αποκλαύπτουν τα προσωπα τους

Τώρα, οι ερευνητές της Parabon NanoLabs -εταιρείας τεχνολογίας DNA στη Βιρτζίνια, χρησιμοποίησαν αυτά τα γενετικά δεδομένα για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα μοντέλα των προσώπων των μουμιών μέσω μιας διαδικασίας -forensic DNA phenotyping, που χρησιμοποιεί τη γενετική ανάλυση για να προβλέψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και άλλες πτυχές της φυσικής εμφάνισης ενός ατόμου.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκτελείται ολοκληρωμένη φαινοτυπική ανάλυση DNA σε ανθρώπινο DNA αυτής της ηλικίας», ανέφεραν εκπρόσωποι της Parabon, σε ανακοίνωσή τους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται Snapshot για να προβλέψουν την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος και τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ανδρών. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν ανοιχτόχρωμο καστανό δέρμα με σκούρα μάτια και μαλλιά και η γενετική τους σύνθεση ήταν πιο κοντά σε εκείνη των σύγχρονων ατόμων από τη Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή, παρά σε εκείνη των σύγχρονων Αιγυπτίων.

Πρόσωπα αρχαίων Αιγυπτίων
Πρόσωπα αρχαίων Αιγυπτίων

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν τρισδιάστατα πλέγματα που σκιαγραφούσαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου των μουμιών και έφτιαξαν χάρτες θερμότητας για να αναδείξουν τις διαφορές μεταξύ των τριών ατόμων και να βελτιώσουν τις λεπτομέρειες κάθε προσώπου. Στη συνέχεια, ο ιατροδικαστής της Parabon συνδύασε αυτά τα αποτελέσματα με τις προβλέψεις του Snapshot σχετικά με το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών.

Αιγυπτικαή σακροφάγος
Αιγυπτικαή σακροφάγος

«Το αρχαίο ανθρώπινο DNA μπορεί να αποτελέσει πρόκληση γιατί είναι συχνά αλλοιωμένο και αναμιγνύεται με βακτηριακό DNA», δήλωσε η Έλεν Γκρέιτακ, διευθύντρια βιοπληροφορικής της Parabon. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις αρχαίες μούμιες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναδημιουργήσουν πρόσωπα για την ταυτοποίηση σύγχρονων λειψάνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Από τις περίπου 175 ανεξιχνίαστες υποθέσεις που έχει βοηθήσει η Parabon να επιλυθούν, εννέα έχουν αναλυθεί με τις τεχνικές αυτής της μελέτης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση των ελληνοτουρκικών συνόρων με νέους συνοριοφύλακες

Μαλαισία: Αίρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους

Τα Εργατικά Σωματεία Ηρακλείου στηρίζουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών

Πολιτισμός

Μεξικό: Στο φως βωμός των Αζτέκων

ΒΩΜΟΣ

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν έναν βωμό που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα κοντά στην Plaza Garibaldi, την πλατεία στην Πόλη του Μεξικό, που φημίζεται για τους μουσικούς mariachi.

Λίγο αφότου ο Hernan Cortes κατέκτησε την πρωτεύουσα των Αζτέκων, Tenochtitlan,  στη σύγχρονη πόλη του Μεξικό, το 1521, ένας ιθαγενής, που επέζησε της αιματηρής ισπανικής εισβολής έφτιαξε έναν βωμό, όπου βρέθηκε θυμίαμα και ένα δοχείο με ανθρώπινη στάχτη.

ευρηματα
ευρηματα

Το σπίτι που περιέβαλε τον βωμό αποτελούνταν από ένα μεγάλο δωμάτιο που ένωνε με ένα διάδρομο πέντε μικρότερα δωμάτια, ένα από τα οποία πιστεύεται ότι ήταν κουζίνα. Στον απόηχο της πτώσης της πρωτεύουσας, πιθανότατα μεταξύ 1521 και 1610, ο βωμός έγινε «για να μαρτυρήσει το τέλος ενός κύκλου της ζωής και του πολιτισμού των κατοίκων», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το εσωτερικό αίθριο όπου πραγματοποιούνταν τα τελετουργικά είναι περίπου τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σύμφωνα με μια ομάδα αρχαιολόγων που πέρασε τρεις μήνες αναλύοντας τα ευρήματα. Βρήκαν διάφορα στρώματα του κτίσματος -που κάποτε ήταν σπίτι, μαζί με 13 θυμιατήρια, πέντε κύπελλα, ένα φλιτζάνι, ένα πιάτο και ένα δοχείο με αποτεφρωμένα υπολείμματα ανθρώπινου σκελετού. Το εύρημα συμπίπτει με τα 500 χρόνια από την ισπανική κατάκτηση, την οποία η κυβέρνηση του Μεξικού τίμησε χτίζοντας ένα πανύψηλο αντίγραφο του Templo Mayor, του πιο ιερού τόπου του πολιτισμού των Αζτέκων, στο κέντρο της Πόλης του Μεξικό.

ειδωλιο
ειδωλιο

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σειρά από ανακαλύψεις στην πόλη του Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο πολυσύχναστο κέντρο της πρωτεύουσας, που έριξαν φως στον πολιτισμό των Αζτέκων. Μεταξύ αυτών, ήταν τα ερείπια ενός τελετουργικού χώρου εκδηλώσεων, ένα ομοίωμα λύκου για θυσίες στολισμένο με χρυσό και ένας πύργος από ανθρώπινα κρανία.

Ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador είχε ζητήσει προηγουμένως συγγνώμη από την Ισπανία και το Βατικανό για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά την κατάκτηση του σύγχρονου Μεξικού. Η αρχική ανακάλυψη έγινε τον Αύγουστο, αλλά ανακοινώθηκε την Δευτέρα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (Inah), έπειτα από τρεις μήνες μελέτης στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 800 ετών (βίντεο)

Σπάνιο ιβηρικό ξίφος 2.000 ετών ανακτήθηκε από την ισπανική αστυνομία

Στο φως ψηφιδωτό με σκηνή από την Ιλιάδα του Ομήρου

ESPA BANNER