Πολιτικό Παρασκήνιο

Βορίδης: Θέλουμε να είμαστε η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα

Μάκης Βορίδης

«Έχουμε μια φιλοδοξία σε αυτή την κυβέρνηση. Θέλουμε να είμαστε η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων αργά χθες το βράδυ από την Καρδίτσα, στο πλαίσιο εκδήλωσης κοπής της καθιερωμένης πίτας, από τη ΔΗΜΤΟ Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Ο ίδιος, εν συντομία αναφέρθηκε στον πρόσφατο απολογισμό των σημαντικότερων δράσεων που έχει επιτύχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς επίσης και στους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020.

Πρόκειται για δράσεις, όπως ανέφερε, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής, στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών αλλά και στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να καταστεί μια ελκυστική προοπτική.

Μιλώντας για τον αγροτικό κόσμο, είπε: «Οι σπουδαίοι Έλληνες πατριώτες - αγρότες, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της παράταξής μας, και τη ραχοκοκαλιά της ταυτότητάς μας». Επίσης ο κ. Βορίδης, σημείωσε πως συντελείται σε όλη τη χώρα μας μια μεγάλη αλλαγή. Ο ίδιος όμως δεν παρέλειψε να τονίσει πως «υπάρχει ένας κίνδυνος να ξεχάσουμε τι περάσαμε 4,5 χρόνια, τι αφήσαμε πίσω μας». Μιλώντας για την σημερινή κυβέρνηση, τόνισε πως η «κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί με έναν πολύ συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, και κυριολεκτικά αναμετριέται με αυτό, ένα πρόγραμμα το οποίο είχε εξαγγείλει, αναλυτικά, λεπτομερειακά προ των εκλογών».

 

Πολιτική

Βαρδάκης: "Μαύρο" Πάσχα για αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας

Σωκράτης Βαρδάκης

Την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα της χώρας, λόγω των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα, σε οποιαδήποτε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα για την προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση του κορωνοϊού, θέτει υπόψη των αρμόδιων Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με ερώτηση του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, την οποία συνυπογράφουν 43 βουλευτές.

Αναλυτικά ο Σωκράτης Βαρδάκης αναφέρει τα εξής:
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ο κ. Βαρδάκης, τον περιορισμό της μετακίνησης των ανθρώπων ακολούθησε ο περιορισμός "μετακίνησης" των προϊόντων, καθώς τόσο οι εξαγωγές, όσο και η διακίνησή τους, στην εσωτερική αγορά μειώθηκαν δραματικά και σε κάποιες περιπτώσεις σταμάτησαν. Τόνοι παραγόμενων προϊόντων, πάνω από το 50% της παραγωγής, καταλήγει στις χωματερές αφού λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να εξαχθούν.
Ο αγροτικός κόσμος δέχεται μεγάλο πλήγμα λόγω του χαμένου εισοδήματος του από την απώλεια των προϊόντων. Αντιστοίχως, πλήγμα δέχονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι περίμεναν το Πάσχα για να διοχετεύσουν στην αγορά το ελληνικό κρέας.
Τα προβλήματα και οι δραματικές οικονομικές εξελίξεις για τον πρωτογενή τομέα, ξεκίνησαν, σε όλη την επικράτεια, πολύ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού και την όποια λήψη περιοριστικών μέτρων. Ο δήμος Βιάννου, για παράδειγμα, κατεξοχήν περιοχή παραγωγής πρώιμων κηπευτικών και ελαιολάδου, εκπέμπει sos μέσω της δημοτικής αρχής. Οι περισσότερες περιοχές στην Κρητη που στηρίζονται αμιγώς στο αγροτικό εισόδημα, με παραγωγή οπωροκηπευτικών και ελαιολάδου, αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
Η φετινή ελαιοπαραγωγική περιοδος ήταν καταστροφική, για σειρά γνωστών σε όλους μας πλέον λόγων. Παρά τα αγωνιώδη και επανειλημμένα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, η στάση της πολιτικής ηγεσίας ήταν απελπιστικά ανεπαρκής. 
Την ίδια ακριβώς χρονιά, ιδίως για την Κρήτη,  πολύ πριν την πανδημία και πέραν της απώλειας της σεζόν για τους ελαιοπαραγωγούς, η κατάρρευση της Thomas Cook, είχε τεράστιες οικονομικές συνέπειες και στον τουρισμό, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την πολιτική ένδεια και ατολμία της κυβέρνησης, ως προς την διαχείριση κρίσεων.
Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια βρέθηκε σε θέση να έχει διαθέσιμους πόρους, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία της χώρας τούτη την έκτακτη στιγμή. Και για αυτό φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση αφήνοντας μαξιλάρι ασφαλείας στην πατρίδα μας, 37 δις ευρώ, για μια δύσκολη στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι τώρα. 
Μάλιστα, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου κρίθηκε απαραίτητη η στήριξη της οικονομίας των κρατών στην πράξη με πολιτικές αποφάσεις, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλοθι να μην δράσει άμεσα και υπέρ της στήριξης όλων των επαγγελματικών ομάδων και εργαζομένων, 
Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεται την κρίση όχι μόνο δεν ενισχύουν και στηρίζουν όσους απασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα αλλά, συνεπάγονται και την οικονομική καταστροφή τους. Το Υπουργείο Οικονομικών κοροϊδεύει στην ουσία τους παραγωγούς με την χρηματοδότηση των 150 εκ., αν σκεφτεί κανείς ότι η ζημιά μόνο στην ελαιοκαλλιέργεια το 2019 στην Κρήτη ανέρχεται στο ίδιο ύψος περίπου.
Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι για περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Κρήτη, όπου χάνεται και η τουριστική περίοδος, αν η κυβέρνηση δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα μιλάμε για ολική καταστροφή της οικονομίας των περιοχών αυτών, με αποκλειστική ευθύνη της.