Κρήτη

Βαρδάκης: "Άλλο ένα χτύπημα από την κυβέρνηση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στους φοιτητές του"

Σωκράτης Βαρδάκης

Με αφορμή τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεση της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), αναφορικά με τις νέες «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2020- 2021», όπως αυτές καθορίζονται στην υπ αρ. 77275/Ζ1 (ΦΕΚ
2549/τ.Β’/25.6.2020) Υπουργική Απόφαση, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να διαχωρίσει τα ακαδημαϊκά Τμήματα σε «παλαιά» και «νέα», αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και τις αποφάσεις των Συγκλήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων και χωρίς να αντιλαμβάνεται σε τι μεγάλη ταλαιπωρία βάζει τους φοιτητές. 

Από τις αρχές του έτους, η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στα δημόσια αγαθά, απειλώντας και απαξιώνοντας την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Κατάργησε το νόμο που ίδρυε την Νομική της Πάτρας. Κατάργησε τα διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, στρεφόμενη με αυτό τον τρόπο ενάντια στην δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στη δωρεάν μεταλυκειακή μόρφωση. 

Ακολούθησε η ραγδαία συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με την αναστολή λειτουργίας τριάντα επτά (37) νέων Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και 6 τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) στην Κρήτη. 

Τα πανεπιστήμια τα οποία «δέχονται» επίθεση είναι αυτά τα οποία δημιουργήθηκαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, από την αναβάθμιση των ΑΤΕΙ και των παρεχόμενων προγραμμάτων τους, άλλα με συνενώσεις με Πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλα με αυτόνομη λειτουργία. 

Η ΝΔ επιδίωξε σταθερά να εξομοιώσει τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, καθιστώντας σαφή την πολιτική της βούληση να ευνοηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και να κινούνται ανταγωνιστικά ως προς στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τους αποφοίτους του.

Η Κυβέρνηση σήμερα επιλέγει να βάλει εμπόδια στα όνειρα και σχέδια χιλιάδων φοιτητών που επέλεξαν τα «νέα» αυτά Τμήματα. Δεν διατηρήθηκαν οι ίδιες αντιστοιχίες με αυτές του προηγούμενου Ακαδημαϊκού Έτους 2019 – 2020. Κάτι το οποία αποτελεί σαφή ένδειξη της εμμονής τους να ξηλώσουν οτιδήποτε θετικό επετεύχθη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αγνοώντας ότι επηρεάζουν τις επαγγελματικές προοπτικές των φοιτητών των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και ένα όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Φρόνιμο θα ήταν να ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση, πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων του 2020, δείχνοντας κατ αυτόν τον τρόπο την έμπρακτη στήριξή της σε όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα ανεξαιρέτως, και τον σεβασμό απέναντι στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων».

Κρήτη

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας ΠΕΔ Κρήτης και ΙΤΕ με στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας ΠΕΔ Κρήτης και ΙΤΕ με στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Προγραμματική συμφωνία υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) κ. Γιάννης Κουράκης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, με στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την βελτίωση ζωής των πολιτών και την ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, η Π.Ε.Δ. Κρήτης προτίθεται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, με στόχο τον ριζικό μετασχηματισμό των διαδικασιών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου η διοίκηση να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη.

Το ΙΤΕ είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντική κοινωνική και οικονομική προσφορά. Είναι πρωτοπόρος αρωγός στην εφαρμογή και υιοθέτηση των Τεχνολογιών αιχμής στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που γίνονται διεθνώς και στοχεύουν στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, προσβάσιμης από όλους τους πολίτες.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση συνεργασίας
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση συνεργασίας

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, δήλωσε:

«Η συνεργασία μας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συνδέεται με τη στρατηγική της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την πιο ενεργή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των πολιτών στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, και ιδιαίτερα η ψηφιακή προσαρμογή, θα διευρύνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και τη μείωση του χρόνου αναμονής. Παράλληλα, οι εξειδικευμένες μελέτες καινοτομικού χαρακτήρα θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου και πληροφοριακού υλικού που θα υποστηρίξουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη .»

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης επεσήμανε ότι:

«Η συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης πρόκειται να ενισχύσει τους δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ΙΤΕ έχει σταθεί αρωγός στους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εφαρμογή των αρχών της έξυπνης εξειδίκευσης, αλλά επίσης παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες, μέσα από ερευνητικές δράσεις που αφορούν την αξιοποίηση του ερευνητικού αποτελέσματος προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η συνεργασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση κοινών δράσεων και παρέχει άφθονες ευκαιρίες για παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ των δύο Φορέων.»

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ΙΤΕ στην ανάπτυξη και διαχείριση δραστηριοτήτων κλίμακας σε κρίσιμους τομείς όπως:

- στην ανάπτυξη εφαρμογών και καλών πρακτικών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων, μέσω σύγχρονων συστημάτων για αυτοματοποίηση λειτουργιών και δράσεων,
- στην παροχή υπηρεσιών σε στρατηγικής σημασίας τομείς όπως διαχείριση υδάτινων πόρων, διαχείριση αποβλήτων, ενέργειας και κυκλικής οικονομίας.
- στην εκπόνηση μελετών για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, και την ανάπτυξη εφαρμογών στους τομείς της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας, των θερμοκηπειακών καλλιεργειών, της αλιείας και της κτηνοτροφίας κλπ.
-στη συμμετοχή των ΟΤΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και σε υπηρεσίες ενημέρωσης για προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, που εφαρμόζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Ευρώπη,
-στην ανάπτυξη υπηρεσιών one-stop-shop για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των επιχειρήσεων της Κρήτης,
-στην παροχή υπηρεσιών σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τις επιχειρήσεις συσκευασίας και μεταποίησης καθώς και στα δίκτυα διανομής και στην προώθηση των παραγομένων προϊόντων
-στην προώθηση, ανάπτυξη και τη συνεργασία των τομέων του τουρισμού και της γεωργίας.

Η σύμπραξη με το ΙΤΕ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά στο έργο της την ΠΕΔ Κρήτης, προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, διευκολύνοντας καθημερινές δραστηριότητες και ενισχύοντας την επαγγελματική πρόοδο και οικονομική ανάκαμψη.