Η Φώφη Γεννηματά πήρε τις αποφάσεις της. Στην ομιλία της στις 3 Σεπτεμβρίου, επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, θα καλέσει το κόμμα που κυριάρχησε κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο "να κάνει βήμα πίσω", επί της ουσίας να αδρανοποιηθεί πολιτικά, προκειμένου να κάνει το Κίνημα Αλλαγής τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός μετεξελισσόμενο σε ένα κόμμα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής".
"Τώρα πάμε μπροστά με το Κίνημα Αλλαγής" είναι το μήνυμα προς τη βάση του κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ αυτοκαταργείται. Δεν υπάρχει, όπως λέγεται, Κίνημα Αλλαγής χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Αλλά σε αυτήν τη φάση, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην οργανωτική ενίσχυση, στην αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος του Κινήματος Αλλαγής. Ήδη έχουν καθοριστεί οι σταθμοί αυτού του αρχικού, δίμηνου σχεδιασμού που θα κορυφωθεί με την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου. Θα έχουν προηγηθεί η παρουσία Γεννηματά στη ΔΕΘ και οι συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής στις οποίες θα συζητηθεί και το "πόρισμα" της επιτροπής Χριστοφιλοπούλου για την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι οργανωτικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ περνούν σε δεύτερο πλάνο. Η τάση επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ είναι υπολογίσιμη στη βάση του κόμματος. Τα μέλη που βλέπουν με σκεπτικισμό το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής δυσφορούν με την οργανωτική ανυπαρξία του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται, όπως λέγεται, "σε διαδικασία έκτακτου συνεδρίου από το... 2017" και ζητούν αν εφαρμοστούν οι καταστατικές διαδικασίες. Το πιθανότερο είναι ότι οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ θα παραπεμφθούν στις αρχές του 2020. Είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθεί συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους και εκλογή προέδρου από τη βάση.
Όπως γράφει "Το Βήμα της Κυριακής", το σενάριο που κερδίζει έδαφος, αν και είναι αβέβαιο αν θα γίνει αποδεκτό από όλες τις εσωκομματικές πλευρές, είναι να συσταθεί "ένα σώμα συνεδρίου" το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει ότι δεβν τίθεται θέμα εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ όταν ο πρόεδρός του είναι επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι προφανές ότι οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου αφού η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν για να εκφραστεί η αμφισβήτηση για τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές αποφάσεις της ηγεσίας.
Ανάμεσα στον Τσίπρα και στον Μητσοτάκη
Ένα ακόμη σημείο που αναμένεται να ξεκαθαρίσει η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου είναι το αδιαπραγμάτευτο της αυτόνομης πορείας και στρατηγικής του Κινήματος Αλλαγής. Η στρατηγική του αυτόνομου πόλου κρύβει δυσκολίες και παγίδες και, όπως έδειξε η συζήτηση στη Βουλή για το άσυλο, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η επιλογή του "παρών" στην ψηφοφορία απέτρεψε διαφοροποίησεις, όμως είναι φανερό ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η στάση που θα κρατηθεί απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ που πολιορκούν πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις δημόσιες αναφορές του στη συναίνεση,δεν δείχνει στην πράξη διάθεση να βάλει νερό στις προεκλογικές του εξαγγελίες. Στο ζήτημα του ασύλου το μήνυμα που έστειλε δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. "Οι θετικές πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά έδιναν τη δυνατότητα συνεννόησης. Δυστυχώς έπεσαν στο κενό. Και εκτιμώ ότι αυτό έγινε απολύτως συνειδητά από τη ΝΔ και ότι αποτελεί πρόκριμά για τη συνέχεια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Είναι φανερό ότι το θέμα του εκλογικού νόμου κρύβει δυσκολίες και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από το Κίνημα Αλλαγής που προς το παρόν οχυρώνεται πίσω από τη θέση "ας ανοίξει πρώτα τα χαρτιά της η κυβέρνηση και βλέπουμε".
Παρά τη δύσκολη σχέση με την κυβέρνηση και τη συνέχιση των μεταγραφών κεντροαριστερών στελεχών σε αυτήν, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να θεωρούν βασικό αντίπαλό τους τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης "ό,τι ήταν να πάρει από το Κίνημα Αλλαγής το πήρε" και ότι το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί η νέα προσπάθεια άλωσης του κεντροαριστερού χώρου από τον Αλέξη Τσίπρα.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής