Πολιτική

Μ. Κεφαλογιάννης: Νέες προοπτικές στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ

Μανωλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης συμμετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα τις νέες προοπτικές στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων:

Η προεδρία Μπάιντεν είναι η τελευταία ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνομιλήσουν με την Ιστορία. Η Αμερική δεν παίζει πλέον το ρόλο που έπαιζε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά πρέπει να δει τις σχέσεις της με την Ευρώπη σε ένα άλλο επίπεδο.

Κυρίαρχο, όμως θέμα για τη νέα διοίκηση Μπάιντεν είναι το ζήτημα της Δημοκρατίας. Γιατί στο τέλος του δρόμου δεν θα υπάρχει δημοκρατία στο δυτικό κόσμο και η μόνη δημοκρατία που θα υπάρχει έστω και κατ’  επίφαση θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του σκληρού κράτους και της «αριστοκρατίας» που υπάρχει εκεί. Και η προεδρία Μπάιντεν σε συμφωνία και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θέσει το θέμα της Δημοκρατίας και οι κανόνες που θα μπουν να είναι παγκόσμιοι όπως και για το Περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στην κορυφή της ατζέντας της το Περιβάλλον και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, το Green Deal έχει βάλει στο τραπέζι 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Η προηγούμενη διοίκηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ενώ σαμποτάρισε την εμπορική συμφωνία (TTIP) μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, μία συμφωνία που θα απέφερε στην Ευρώπη 100 δις ευρώ και αντίστοιχο ποσό στις ΗΠΑ και θα έδινε τη δυνατότητα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να διατίθενται στην Αμερική με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετώπιζε τα προβλήματα ως επιχειρηματίας με μία λαϊκίστικη προσέγγιση.

Ο πρώτος οραματισμός της Ενωμένης Ευρώπης ακόμη και πριν αποφασιστεί  και δημιουργηθεί η Κοινότητα του Άνθρακα και Χάλυβα ήταν η Κοινή Αμυντική Ένωση. Η προηγούμενη διοίκηση Τραμπ ήταν ένα βήμα πίσω στα θέματα της ασφάλειας της Δύσης, μία σαφής υποβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών. Περιμένουμε από το νέο πρόεδρο να δει ξανά το ρόλο των ΗΠΑ, ασφαλώς στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, και να συμβάλλει εκ νέου σε συνεργασία με την Ευρώπη στην ασφάλεια και στην ευημερία.

Η Ευρώπη χωρίς στρατιωτική ισχύ και μόνο με την καλή θέληση σε διμερές επίπεδο κάθε χώρας δεν μπορεί. Στην Ευρώπη έχουμε δύο πυρηνικές δυνάμεις, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία και εδώ μπαίνει και ένα θέμα ηγεσίας στην Ευρώπη στο σύνολο της που δεν σκέφτηκε και δεν υλοποίησε παρά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ τη δημιουργία μαζί της ενός ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα.

Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση είναι αναγκαία τώρα περισσότερο παρά ποτέ γιατί αν εμείς δεν έχουμε τη στρατιωτική ισχύ ως Ευρώπη και σε συνάρτηση με το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως ήπειρος, αναλογιστείτε τη θέση της χώρας μας το 2060.»  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη: Αγώνας για να τυποποιείται στο νησί το... κρητικό ελαιόλαδο!

Κρήτη - κορωνοϊός: Στη "μάχη" του εμβολιασμού και 8 Κέντρα Υγείας

Το "θαύμα" που έσωσε τη ζωή Κρητικού - Ταξίδευε στο εξωτερικό ανασφάλιστος

Πολιτική

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές αν χρειαστεί

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για συνδρομή και ιδιωτικών νοσοκομείων στην μάχη κατά του κορωνοϊου – ένα χρειαστεί – αναφέρθηκε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε πως «υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Εχει ήδη προσφέρει αρκετά και αν χρειαστεί θα διατεθούν δομές για να διαχειριστεί covid περιστατικά».

Υπενθυμίζεται πως εως σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνουν non covid περιστατικά για να αποσυμπιέσουν την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων.

Πέραν αυτών ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 1.123 ανεπτυγμένες και πλήρως λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, 217 διαθέσιμες στα ιδιωτικά και 51 κλίνες στα στρατιωτικά.

Από αυτές οι 762 (24 στα στρατιωτικά) αποτελούν κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για περιστατικά ενώ ο υπουργός σημείωσε ότι «για non covid περιστατικά έχουμε 45 κλίνες περισσότερες από τις 557 που μας παρέδωσε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Κουτσούμπας: Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών

Κριτσωτάκης: Νοσηλευτές που δεν εμβολιάστηκαν αποφεύγουν περιστατικά covid

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" για τέσσερις ημέρες το Βενιζέλειο!