Κρήτη

Κρήτη: Αγώνας για να τυποποιείται στο νησί το... κρητικό ελαιόλαδο!

ελαιόλαδο

Να κάμψει τις αντιδράσεις των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου, προσπαθεί η Περιφέρεια Κρήτης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, γύρω από τη διαδικασία της τυποποίησης του κρητικού ελαιολάδου αποκλειστικά στα τυποποιητήρια του νησιού, κάτι που βρίσκει τις βιομηχανίες τυποποίησης αντίθετες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε φορείς του ελαιολάδου Κρήτης και μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Όπως είναι γνωστό, από το 2018 έχει υποβληθεί φάκελος για τον χαρακτηρισμό του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος έχει εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μένει όμως να περάσει από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η αποκλειστική τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου να γίνεται στην Κρήτη. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ είναι αντίθετος στην προοπτική αυτή κι έχει καταθέσει σχετική ένσταση, η οποία ήταν και το θέμα της τηλεδιάσκεψης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν τα επιχειρήματα τόσο των φορέων του ελαιολάδου, όσο και των μελών του ΣΕΒΙΤΕΛ. Ο κ. Χνάρης επισήμανε πως το αίτημα της Περιφέρειας και των φορέων της Κρήτης είναι να αποσυρθεί η ένσταση του ΣΕΒΙΤΕΛ ενώ οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου τόνισαν ότι η ένσταση αφορά μόνο στην αποκλειστική τυποποίηση στην Κρήτη κι όχι συνολικά την πρόταση για τον χαρακτηρισμό του κρητικού ελαιολάδου ως Π.Γ.Ε.

Τα τελευταία χρόνια, στην Κρήτη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει άλματα στον τομέα της τυποποίησης, ενώ οι αριθμοί “μιλάνε” από μόνοι τους εάν σκεφτεί κανείς ότι στο νησί μας τυποποιούνται 20 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου σε μπουκάλια!

Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Χνάρη είναι ότι μόλις εκδικαστεί η ένσταση, δεν θα μπορεί κανείς να παίρνει το ντόπιο προϊόν, χύμα, και να το τυποποιεί εκτός νησιού, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω την αξία του κρητικού προϊόντος.

Θα πρέπει δηλαδή, εάν το αίτημα της Περιφέρειας εγκριθεί από την ΕΕ, όλες οι εταιρείες παραγωγής και διανομής λαδιού που θέλουν να προμηθευτούν το κρητικό λάδι, θα πρέπει – έστω και με τη δική τους φίρμα- να έρχονται στο νησί μας για να τυποποιούν στα πάνω από 100 τυποποιητήρια.

Ο κ. Χνάρης επισήμανε ότι πρόκειται για μία μαραθώνια διαδικασία αλλά το σημαντικό είναι ο φάκελος να εγκριθεί από την ΕΕ.

Ελένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το "θαύμα" που έσωσε τη ζωή Κρητικού - Ταξίδευε στο εξωτερικό ανασφάλιστος

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ψάχνουν απαντήσεις για το "ορφανό" μεταλλαγμένο κρούσμα

Ηράκλειο - ΒΙΠΕ: Στα σκαριά χώρος στάθμευσης για νταλίκες και φορτηγά

 

Κρήτη

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ραγίζει καρδιές ο δίδυμος αδελφός του Γιώργου (βίντεο)

γιώργος λιακάκης

Συγκλονίζει ο δίδυμος αδελφός του Γιώργου Λιακάκη, για τον χαμό του αδελφού του, που άφησε την τελευταία του πνοή στο Βενιζέλειο νοσοκομείο τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Ο Μανώλης Λιακάκης μιλά με δάκρυα στα μάτια για τον Γιώργο, την λατρεία του για τη δουλειά του και τις τελευταίες ώρες:

«Λάτρευε τη δουλειά του από μικρός. Ήταν η ζωή του αυτή η δουλειά και αγαπούσε όλα τα παιδιά που συνεργαζόταν. Από μικρός μου έλεγε ότι θα προσπαθήσει να φτάσει στην κορυφή του κόσμου και ότι αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, θα είχε φτάσει πολύ ψηλά», είπε χωρίς να μπορέσει να κρατήσει τα δάκρυά του.

«Ήταν πάρα πολύ καλό παιδί», πρόσθεσε και στη συνέχεια μίλησε για τη σκληρή μάχη που έδωσε ο αδελφός του με τον covid-19: «Εγώ είμαι ο δίδυμος αδερφός του, είμαστε μαζί από πριν γεννηθούμε. Ήξερα ότι δε θα πάει καλά. Είχα προαίσθημα. Ένα βράδυ πριν πεθάνει, προσευχόμασταν όλοι γι’ αυτόν, αλλά εγώ μέσα μου ήξερα ότι δε θα πάει καλά. Μου λείπει πάρα πολύ. Και οι γονείς μου κλαίνε συνέχεια. Με έπαιρνε μέσα από το νοσοκομείο και μου έλεγε ότι πονάει και ότι δε μπορούσε να πάρει ανάσα».

Δείτε το βίντεο:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζανάκης - κορωνοϊός: Άμεσα μέτρα τώρα για να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Ηράκλειο

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Από σήμερα η υποβολή των δικαιολογητικών για το νέο πρόγραμμα

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Μετά τον σάλο, τελικά δωρεάν τα rapid test σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο