Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το πολυνομοσχέδιο

βουλή
 clock 00:25 | 14/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα, εξέφρασαν οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών - Κοινωνικών Υποθέσεων - Παραγωγής - Εμπορίου της Βουλής.

Δημοκρατική Συμπαράταξη
«Απτή απόδειξη της διάψευσης όλης της προεκλογικής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. περί της λεγόμενης σκληρής διαπραγμάτευσης η οποία κατέληξε σε παράδοση άνευ όρων» χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.
Ο Γιάννης Κουτσούκος, είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, «γιατί σωρεύουν βάρη για τους πολίτες και τους φορολογούμενους», αλλά θα υποστηρίξει ορισμένες ρυθμίσεις όπως αυτές για το φυσικό αέριο τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις αστικές συγκοινωνίες.
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε μέτρο σοβιετικού τύπου την υπαγωγή των λογαριασμών των φορέων του Δημοσίου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε ότι με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων, τα οποία είχε κατοχυρώσει ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, όπως είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Σύμφωνα με τον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία των πλέον αδύναμων, ενώ αντίθετα θεσμοθετούνται περικοπές στην κατώτερη σύνταξη έως το 67ο έτος της ηλικίας.
Ο Γιάννης Κουτσούκος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παίρνει πίσω θετικά μέτρα που είχε λάβει η ίδια, ενώ το κόμμα του είχε υποστηρίξει όπως το προνοιακό επίδομα των 260 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και οι ευνοϊκότερες προβλέψεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

ΚΚΕ
«Βάρβαρο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι έχει «σαφές ταξικό πρόσημο».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα μέτρα δεν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, αλλά την κερδοφορία των «ολιγοπωλιακών ομίλων» και ανέφερε σαν παράδειγμα την επέκταση του ΕΝΦΙΑ στα τουριστικά καταλύματα, ενώ δεν θίγονται οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι.
Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον μονιμοποιεί, όπως μονιμοποιεί την εισφορά αλληλεγγύης και το ειδικό τέλος επιτηδεύματος.
Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, ανέφερε ότι εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των κύριων συντάξεων θα πρέπει να αναμένεται και νέα μείωση των επικουρικών, εξαιτίας της διακοπής της στήριξης τους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Υποστήριξε, επίσης, ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για την πλήρη κατάργησή τους στο μέλλον.

Ποτάμι
«Ανάλγητα και υφεσιακά» χαρακτήρισε από την πλευρά του τα μέτρα που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του «Ποταμιού» Θεοχάρης Θεοχάρης και ανέφερε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε, ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει συμπεριλάβει διατάξεις, οι οποίες δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις «για να περάσουν χωρίς συζήτηση».
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού χαρακτήρισε το νέο νόμο «Στρατουλοκτόνο», αφού όπως είπε καταργεί κάθε διάταξη «την οποία είχε φέρει ο Δημήτρης Στρατούλης». Έφερε μάλιστα, σαν παράδειγμα, την κατάργηση της δυνατότητας των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ να μεταβούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία διατηρείται το δικαίωμα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που είχε γίνει με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, εξέφρασε την αντίθεσή του με την ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι είναι δυνατή η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, όσο ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και υποστήριξε ότι δίνε τη δυνατότητα για «συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι».

ΑΝΕΛ
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτριος Καμένος, ο οποίος ζήτησε τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων με τις οφειλές του δημοσίου και ζήτησε να παραμείνει η δυνατότητα της εκχώρησης οφειλών από ενοίκια στο Δημόσιο.
Ο Δημήτρης Καμένος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας για να διευκολυνθεί η πορεία προς την ανάπτυξη.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε, ότι τα φορολογικά μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου να μπορεί η χώρα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να μην οδηγείται συνεχώς σε δανεισμό.
Πρότεινε, τέλος, μέτρα για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, όπως ο έλεγχος των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, των ενεχυροδανειστηρίων και την ονομαστική καταβολή των κερδών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, «από ένα ποσό και πάνω».

Ένωση Κεντρώων
«Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται από της αρχής διατηρώντας την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ο ρεαλισμός» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης.
Ο Μάριος Γεωργιάδης χαρακτήρισε τα μέτρα «αναπόφευκτα προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία», πρόσθεσε όμως, ότι οδηγούν σε οικονομική ασφυξία, χωρίς να παράγουν κάποιο ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ή να οδηγούν στην ανάπτυξη.
Συνεχίζοντας τάχθηκε κατά της υπερφορολόγησης, ενώ ζήτησε να γίνουν «γενναίες μεταρρυθμίσεις» για την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και να δημιουργηθεί γενική γραμματεία Τουρισμού.

Κατά του νομοσχεδίου, τέλος, τάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και υποστήριξε ότι «η ψήφισή του θα φέρει την εξαθλίωση και την υποταγή».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis