Πολιτική

Eurogroup: Στο επίκεντρο η 9η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα

Ο κ. Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα εκπροσωπήσει τη Δευτέρα τη χώρα μας στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθεί σειρά σημαντικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της 9ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, το Eurogroup στην τηλεδιάσκεψή του θα εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και θα επικεντρωθεί στη δημοσιονομική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να συμφωνηθούν τα κεντρικά μηνύματα που θα στείλει η Ευρωζώνη σχετικά με τη συνεχιζόμενη, συντονισμένη, δημοσιονομική απάντησή της στις προκλήσεις της πανδημίας.

Επίσης, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους επιμέρους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι διαρθρωτικές μεταβολές που πιθανώς να έχει ενεργοποιήσει η πανδημία, με βάση σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά στη χώρα μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπεται να παρουσιάσουν τα βασικά συμπεράσματα της 9ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας.

Οπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την 6η διαδοχική θετική έκθεση αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και την 4η έκθεση που ολοκληρώνεται επιτυχώς, εν μέσω των δυνατών αναταράξεων που έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγειονομική κρίση. Η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Μετά την παρουσίαση των θεσμών, ο κ. Σταϊκούρας θα αναπτύξει τα πρόσφατα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία άντεξε, καθώς και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, ενόψει της 10ης έκθεσης αξιολόγησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν επίσης με την προετοιμασία της Εαρινής Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Θα ακολουθήσει αύριο συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης Μαρτίου.

Σταϊκούρας: Θα συμμετάσχει στην Τρίτη στο Ecofin
Μεθαύριο, Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα γίνει αποτίμηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, θα συζητηθούν η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και οι προτεραιότητες των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Καθαρά Δευτέρα με βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια

Κρήτη - Κορωνοϊός: 70 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

 

Πολιτική

ΔΕΘ - Επίσκεψη Τσίπρα: Θα ζητήσει ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία

Αλέξης Τσίπρας

Πρόταση για την άμεση ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας αναμένεται να καταθέσει απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 85ης Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να προχωρήσει σε αναλυτική πρόταση για τη διαγραφή των βαρών τα οποία γεννήθηκαν μέσα στην περίοδο του lockdown και οφείλονται κατά κύριο λόγο όχι σε δομικές αδυναμίες των επιχειρήσεων αλλά στους άνωθεν περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην αγορά στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η πρόταση εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει τη διαγραφή όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και ενός σημαντικού τμήματος της βασικής οφειλής. Στόχος της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφυγή των «λουκέτων» για χρεωμένες επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι σε συνθήκες κανονικότητας μπορούν να ανακτήσουν τον δυναμισμό τους και να ενισχύσουν την απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει ξεχωριστές προτάσεις για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και θα παρουσιάσει ένα ευρύ πλέγμα προτεινόμενων ρυθμίσεων για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα επιβαρυμένα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτές τις διατάξεις θα περιλαμβάνεται όπως όλα δείχνουν και ειδικό πρόγραμμα για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. 

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Περαιτέρω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ η οποία σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται πιο επιτακτική αυτή την περίοδο εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που επιφέρουν στους μισθωτούς οι ανατιμήσεις βασικών προϊόντων, η εκτίναξη των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η συνεχής αύξηση των τιμών των ενοικίων.

Παράλληλα, με γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης θα επικαιροποιήσει στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πιλοτική εφαρμογή της 35ωρης εργασίας και στην Ελλάδα δίχως μείωση μισθού. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα προτείνει την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα επιλέξουν να απασχολούν εργαζομένους σε 35ωρη βάση. Ταυτόχρονα αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή του για την κατάργηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21) με αφορμή και τις πρόσφατες τάσεις περαιτέρω ελαστικοποίησης που καταγράφονται στην αγορά εργασίας.

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης με συναινέσεις και «συνέχεια του κράτους»

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα αναφέρουν επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει  μια συνολική πρόταση για αλλαγή του μοντέλου της διακυβέρνησης καταγγέλλοντας ότι το «επιτελικό κράτος» που βασίστηκε στην αύξηση του αριθμού των μετακλητών αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματικό και πολυδάπανο. Κατά πληροφορίες η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπει διακομματική συναίνεση σε κρίσιμους τομείς η οποία θα συνδυάζεται με προβλέψεις ώστε να εισαχθεί και στην ελληνική δημόσια διοίκηση η λογική της συνέχειας σε πρόσωπα και δομές που ανεξαρτήτως του εκλογικού κύκλου.

Ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει επίσης προτάσεις για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα οι καταγραφόμενες ελλείψεις. Επιπλέον αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά την κατάργηση της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής που αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε επίσης:

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Λιμάνι Ηρακλείου - ΤΑΙΠΕΔ: Εννέα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον

ESPA BANNER