Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Eρώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μανωλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που έγιναν παρουσία του Γερμανού ομολόγου κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα, με τις οποίες απείλησε ευθέως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την ερώτησή του ζητά από την Επιτροπή να πάρει θέση αν συνάδουν οι ευθείες απειλές κατά κράτους μέλους της ΕΕ από κορυφαίο αξιωματούχο μίας υπό ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι η Τουρκία.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Ελλάδα ως μία ειρηνική χώρα που σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο πιστεύει αταλάντευτα ότι η επίλυση των όποιων διαφορών μεταξύ των χωρών πρέπει να πραγματοποιείται με διάλογο που θα εστιάζει στη διπλωματία και θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μετά από μία μακρά περίοδο επιθετικών και προκλητικών μονομερών ενεργειών κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, ενέργειες που έχουν απόλυτα καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σειρά δηλώσεων από πλευράς κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων τόσο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και κατά ηγετών της, τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία επιχειρεί να δείξει ένα άλλο πρόσωπο. Με συνεχείς επιθέσεις «φιλίας» προς την ΕΕ και επίδειξη ειρηνικής διάθεσης με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά, σε μία νέα επίδειξη της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας, μόλις τη Δευτέρα παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε ευθέως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μου.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πως κρίνει τις νέες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών παρουσία μάλιστα του Γερμανού ομολόγου του;

Συνάδουν οι ευθείες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά κράτους μέλους της ΕΕ από μία υπό ένταξη χώρα όπως είναι η Τουρκία;»

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: H Ελλάδα γίνεται κόμβος τεχνολογίας

ΗΠΑ - κορωνοϊός: Τα θύματα ξεπέρασαν τους νεκρούς της χώρας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναστέλλει τις απελάσεις ορισμένων παράτυπων μεταναστών για 100 μέρες

Πολιτική

Οικογενειακό δίκαιο: Αλλάζουν όλα για τους διαζευγμένους γονείς

χωρισμενοι γονεις

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και παιδιών μετά το διαζύγιο, παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Το πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις γονέων-παιδιών, μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο ή την ακύρωση του γάμου, αλλάζει με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας από τους δύο γονείς, αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της διαμεσολάβησης για την επίλυση ενδεχόμενων  μεταξύ τους διαφορών, καθιερώνεται τεκμήριο επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, και καθίσταται υποχρεωτική η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών που εκδικάζουν τέτοιου είδους υποθέσεις.

Ο στόχος του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενεργή παρουσία και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του παιδιού, παρά τη μεσολάβηση της διάστασης, του διαζυγίου ή της ακύρωσης του γάμου.

Βασική αρχή του είναι η ισότητα των γονέων στις ευθύνες και τα δικαιώματα έναντι του παιδιού και αποβλέπει πρωτίστως στην εξυπηρέτηση του συμφέροντός του.

Η διάσταση, το διαζύγιο, η διακοπή συμβίωσης ή η ακύρωση του γάμου των γονέων, δεν πρέπει να μεταβάλλουν τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας των ανηλίκων παιδιών.

Αυτή, πρέπει να ασκείται και από τους δύο γονείς, καθόσον σκοπός αποτελεί η ψυχική υγεία του ανηλίκου παιδιού, η ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό περιβάλλον και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Παράλληλα, ενισχύεται η προσπάθεια των γονιών να αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν το παιδί τους με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις και προωθείται ο μεταξύ τους διάλογος για ζητήματα που το αφορούν. 

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν αφαιρεί οποιοδήποτε δικαίωμα του γονέα που ασκεί την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου. Αντιθέτως εισάγει την ενεργή παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή του τέκνου και στην εκπλήρωση της ευθύνης τους σ’ αυτό. 

Προασπίζεται το δικαίωμα διατροφής

Σημειώνεται ακόμη ότι προασπίζεται το δικαίωμα διατροφής, καθόσον στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η υπαίτια μη καταβολή διατροφής εκ μέρους του υπόχρεου γονέα αποτελεί κακή άσκηση γονικής μέριμνας και δύναται εξ αυτού του λόγου να αφαιρεθεί αυτή από τον υπαίτιο γονέα.

Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κατέθεσαν τις απόψεις τους εγγράφως και προφορικώς κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα οικογένειας και παιδιού, όπως επίσης και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

Ειδήσεις σήμερα 

ΗΠΑ: Θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι το χιόνι στο Τέξας είναι ψεύτικο

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά απειλεί επιχειρήσεις - Τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Συλλυπητήρια Φραγκάκη για το θάνατο του εργαζόμενου στο εργοτάξιο του αεροδρομίου