Πολιτική

"Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε κανένα για την συνταγματική αναθεώρηση"

μανώλης χριστοδουλάκης, ΚΙΝΑΛ

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης διευκρίνισε τη στάση του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι έχει από καιρό καταθέσει την πρότασή του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία διασφαλίζει και την πολιτική σταθερότητα και αναλογικότερη αντιπροσώπευση της βάσης της κοινωνίας.

«Ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν», τόνισε και πρόσθεσε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει διαμορφωμένες προτάσεις, τις βάζει στο τραπέζι του διαλόγου και επιδιώκει συναίνεση σε τόσο μεγάλα ζητήματα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος. Δεν γίνεται να αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η συζήτηση που γίνεται περί του αθροίσματος της πλειοψηφίας 180 εδρών, ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής, ώστε να υπάρξει νομιμοποίηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από 151 βουλευτές, δεν έχει βάση». Εξήγησε ότι θα ασκήσει υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση της ΝΔ. «Στοχεύουμε στους νέους ανθρώπους, με τους οποίους στο άμεσο μέλλον θα χτίσουμε νέες δομές, ζητώντας την ενεργή συμμετοχή τους. Ήδη ανακοινώσαμε τις διαδικασίες πολιτικής και οργανωτικής συγκρότησης της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής. Πήραμε τα μηνύματα και προχωράμε μπροστά», επεσήμανε.

Όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση Θεόδωρου Τσουκάτου, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε: «Όπως με την ίδια ζέση, οι αρχικές καταγγελίες περί μαύρου χρήματος και δωροδοκίας αναδείχθηκαν με τυμπανοκρουσίες πλήττοντας το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ, έτσι τώρα πια μεγαλοφώνως οφείλουμε να παρουσιάσουμε τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η υπόθεση, το ΠΑΣΟΚ είχε δώσει στον εισαγγελέα και στη Δικαιοσύνη όλα τα οικονομικά στοιχεία που του ζητήθηκαν. Όλα. Και είπαμε: όλα στο φως! Από τότε έως σήμερα δεν προέκυψε οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια για το ΠΑΣΟΚ από την έρευνα», τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσει η αιωρούμενη λάσπη. Διότι προεκλογικά καλούμασταν να απαντήσουμε για τη δικαστική έρευνα που ήταν σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να πέφτει σε δεύτερη μοίρα του ενδιαφέροντος το πρόγραμμά μας, οι προτάσεις και οι θέσεις μας» ανέφερε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

Πολιτική

Γιαννάκου: Καταψηφίζει την διάταξη για εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών

Γιαννάκου

Την κάθετη διαφωνία της για τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών, επανέλαβε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, εμμένοντας στην καταψήφιση της.

«Αυτές οι πολιτικές όπου εφαρμόστηκαν δεν είχαν επιτυχία. Μπορούμε να τους δώσουμε κάτι για να μην είναι στους δρόμους, όμως καμία ελπίδα θεραπείας δεν έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται η σχετική διάταξη.

«Στη Γενεύη που εφαρμόστηκε ένα παρόμοιο σύστημα, έκλεισαν αυτοί οι χώροι γιατί δημιούργησαν προβλήματα στη πόλη» συνέχισε η κα Γιαννάκου. «Και εμείς λέμε θα δώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εποπτευόμενους χώρους; Με ποιες υποδομέςα Δεν είναι θέμα ψυχιάτρων οι οποίοι πρέπει να είναι εξειδικευμένοι, γιατί αυτά τα θέματα δεν τα ξέρει ο οποιοσδήποτε». 

Η κ. Γιαννάκου μίλησε ακόμα για «ευκολία με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ναρκωτικών», ενώ σημείωσε επίσης και ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης δεν φάνηκε ενθουσιώδης χθες στη τοποθέτηση του για τη λειτουργία εποπτευόμενων χώρων από τους ΟΤΑ. Η ίδια δήλωσε, ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη έτσι όπως έρχεται. 

«Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η νομοθεσία για τα ναρκωτικά. Έφτασε να πουλούν στα σούπερ μάρκετ τυριά με κάνναβη και άλλα προϊόντα», σημείωσε η κ. Γιαννάκου. 

Παράλληλα, απαντώντας στον πρώην δήμαρχο Αθηναίων και εισηγητή του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο, Γιώργο Καμίνη, που σημείωσε ότι δεν πρέπει το ζήτημα αυτό να αντιμετωπίζεται με ηθικολογίες, η κ. Γιαννάκου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η άποψη μου δεν είναι ηθικολογία κ. Καμίνη. Η ηθικολογία των σοσιαλιστών δεν με συγκινεί. Η έννοια του εποπτευόμενου χώρου τι σημαίνει; ότι είναι ο χρήστης που φέρνει μαζί του το ναρκωτικό ή η Πολιτεία που του τα δίνει;».