Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προκαλώντας την κινητοποίηση των αρχών και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Σύμφωνα με την επίσημη αναθεωρημένη λύση του Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε στις 18:49, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 56 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γούδουρα Λασιθίου. Η δόνηση χαρακτηρίζεται από σχετικά μεγάλο εστιακό βάθος, το οποίο υπολογίστηκε στα 29,2 χιλιόμετρα, γεγονός που περιόρισε την έντασή της στην ξηρά.
Έντονη σεισμική δραστηριότητα από το πρωί
Η περιοχή βρισκόταν ήδη υπό την παρακολούθηση των σεισμολόγων, καθώς στην ίδια ακριβώς θαλάσσια ζώνη είχε σημειωθεί και πρωινή σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ. Η απογευματινή δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ήρθε να επιβεβαιώσει τη διέγερση του συγκεκριμένου ρήγματος.
Παρά το μέγεθος του σεισμού, δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές ή προβλήματα στις υποδομές του Λασιθίου ή άλλων περιοχών της ανατολικής Κρήτης, κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης του επικέντρου από την ακτή.
Οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρακολουθούν τη μετασεισμική εξέλιξη μέσω του εθνικού δικτύου σεισμογράφων, εμφανιζόμενοι καθησυχαστικοί, καθώς η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης χαρακτηρίζεται από συχνή αλλά ελεγχόμενη σεισμικότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ