Πολιτική

Αποζημιώσεις λόγω παγετού σε αμπελουργούς, δενδροκαλλιεργητές και παραγωγούς κηπευτικών

μανώλης κεφαλογιάννης

Η ολοσχερής καταστροφή σε αμπελοκαλλιέργειες, αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, δενδροκαλλιέργειες αλλά και κηπευτικά από τον παγετό τον περασμένο χειμώνα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται με πρωτοβουλία της επιτροπής Γεωργίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, με δήλωσή του χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής να φέρει το θέμα των σοβαρών επιπτώσεων του πρόσφατου εαρινού παγετού στους αγρότες, στην προσεχή Ολομέλεια.

Όπως αναφέρει, οι καταστροφές, που υπέστησαν σχεδόν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι άνευ προηγούμενου και οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν απώλειες ιστορικών διαστάσεων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν έως το 100% των καλλιεργειών.

Τα αποτέλεσματα του παγετού είναι ήδη ορατά στη χώρα μας καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελοκαλλιέργειες, αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια, δενδροκαλλιέργειες αλλά και κηπευτικά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, τονίζει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αποτελεί ένα θετικό βήμα και επιβεβαιώνει ότι οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες μας για αναζήτηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, σε κάθε συζήτηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ΚΑΠ, όπως προσφάτως στη  Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Οίνου στην οποία συμμετείχε, αποδίδουν καρπούς.

Η συχνότητα των φυσικών καταστροφών αυξάνεται κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής και πρέπει πέρα από τον ΕΛΓΑ και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να βελτιώσουμε τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων της ΚΑΠ προκειμένου να μπορούμε να αναπληρώνουμε το χαμένο εισόδημα των αγροτών μας για τέτοιες μεγάλες απώλειες παραγωγής

Αναλυτική η προφορική ερώτηση της Επιτροπής Γεωργίας που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα:

«Οι παραγωγοί φρούτων και οι αμπελουργοί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχουν πληγεί σοβαρά από τον δριμύτερο μετά το 1991 εαρινό παγετό. Οι γεωργοί αντιμετωπίζουν απώλειες ιστορικών διαστάσεων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν έως το 100% των καλλιεργειών. Η κλιματική αυτή καταστροφή μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη οικονομική ζημία σε ορισμένους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη πληγεί από την κρίση COVID-19.

Η συχνότητα αυτών των φυσικών καταστροφών αυξάνεται κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προσαρμόσει τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων που διαθέτει προκειμένου να παρασχεθεί στους γεωργούς αποτελεσματικότερη στήριξη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει, στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), τη βελτίωση αυτών των εργαλείων και ζητεί μια μείζονα τροποποίηση της περιόδου αναφοράς που λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό των απωλειών που υφίστανται οι γεωργοί. Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία για να τεθεί το πρόβλημα αυτό και να καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης της νομοθεσίας της ΕΕ.

  • Σχεδιάζει η Επιτροπή μέτρα για τη βελτίωση των υφιστάμενων εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, μεταξύ άλλων παρέχοντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη χρήση καινοτόμων εργαλείων στα στρατηγικά σχέδια;
  • Προτίθεται να προτείνει μέτρα για να βοηθήσει τους πληγέντες γεωργούς να εξουδετερώσουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από τον παγετό;
  • Τι δράσεις σχεδιάζει στον τομέα της έρευνας με στόχο να βελτιωθεί η προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Ομαλά η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Μελετά την ίδρυση αγροτικών ΙΕΚ

Πολιτική

Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης

τζανακοπουλος.jpg

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΤ, και πρόσθεσε: «χρειαζόμαστε μια αριστερά η οποία να είναι λαϊκή, ταξική, δημοκρατική, πλατιά και να είναι ταυτόχρονα πολυσυλλεκτική».

Σχολιάζοντας τη φράση του πρωθυπουργού ότι «η ΝΔ είναι κεντροδεξιό, και όχι δεξιό, κόμμα», δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μετατόπισε προς τα δεξιά τη ΝΔ από την ώρα που εξελέγη και ξεπέρασε τον Αντώνη Σαμαρά. Η ΝΔ έχει μετεξελιχθεί σε ένα υβρίδιο ακραίου, θατσερικού τύπου, νεοφιλελευθερισμού (στα εργασιακά, στην οικονομική διαχείριση, το Ταμείο Ανάκαμψης, την ιδιωτική ασφάλιση, το άνοιγμα στην ιδιωτική εκπαίδευση και την αποψίλωση της δημόσιας παιδείας) και ακραίας, τραμπικού τύπου, δεξιάς -με τις ακραίες αντιμεταναστευτικές και αντιπροσφυγικές θέσεις της, με τον τρόπο που τοποθετείται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και με τη ρητορική μίσους από διάφορα στελέχη της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο νόμο για τα εργασιακά είπε ότι πρόκειται για «εντατικότερη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού της χώρας», με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σταϊκούρας δεν κρύβουν τις προτεραιότητές τους», είπε.

Σημείωσε πως καθώς οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, είναι αναπόφευκτος ο σχηματισμός συμμαχιών: «Όλα τα πολιτικά κόμματα στον δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο είτε θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη και για ζητήματα διακυβέρνησης, ή θα λειτουργήσουν ως… πολιτικοί αναχωρητές. Αν ο λαός δώσει αριστερές, πλειοψηφικές απαντήσεις, είναι όλοι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε μια «δομική αντίθεση που χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ». «Υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις στο εσωτερικό του που επιθυμούν να εμπεδωθεί ολοκληρωτικά μια στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση με τη ΝΔ. Υπάρχουν και στελέχη που εμμένουν σε μια προοδευτική στρατηγική κατεύθυνση. Αν δεν λυθεί αυτή η αντίφαση, δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτηματικά -κυρίως από την πλευρά της κοινωνίας», σχολίασε.

 

Διαβάστε επίσης:

ΜέΡΑ25: Επίθεση στα ΜΜΕ για τα Γλυκά Νερά

Γιάννης Πλακιωτάκης: Τι εξαιρείται από την παραχώρηση του Λιμένα Ηρακλείου