Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28η Οκτωβρίου: Τα μηνύματα της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας για την επέτειο του "ΟΧΙ"
28η οκτωβρίου 1940
 clock 16:45 | 28/10/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

«Η 28η Οκτωβρίου και το θρυλικό ΟΧΙ που λαμπρά τιμούμε και γιορτάζουμε είναι το μέγιστο και έσχατο μάθημα της γενιάς του ’40 προς τη σύγχρονη εποχή μας», ανέφερε ο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η 28η Οκτωβρίου και το θρυλικό ΟΧΙ που λαμπρά τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα με μία εντυπωσιακή και συναρπαστική παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε νέα και καινοτόμα οπλικά συστήματα είναι το μέγιστο και έσχατο μάθημα της γενιάς του ’40 προς τη σύγχρονη εποχή μας. Είναι το Έπος του ’40, είναι το Βορειοηπειρωτικό Έπος, είναι το Έπος της Γυναίκας της Πίνδου που πάντα μας συγκινούν και μας συναρπάζουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόκρουση και η απώθηση της φασιστικής Ιταλίας στο Καλπάκι της Ηπείρου και στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου μέχρι βόρεια της Χειμάρας και έως το Πόγραδετς είναι η ελληνική απάντηση στον πανίσχυρο τότε Άξονα και είναι η έλευση της ελπίδας στο συμμαχικό», συνέχισε.

«Η άμυνα του πατρίου εδάφους ένωσε αφάνταστα τους Έλληνες που ανταποκρίθηκαν στο εθνικό προσκλητήριο με το χαμόγελο στα στήθη. Το παράδειγμά τους, η φιλοπατρία τους, η αυταπάρνησή τους μας καθοδηγούν ώστε σήμερα ενωμένοι στα μεγάλα και τα σπουδαία να ανταπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία της εποχής και να φροντίζουμε για μια πατρίδα ισχυρή απέναντι σε κάθε απειλή, για μια πατρίδα σύγχρονη και προοδευμένη, για μια πατρίδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου που βρισκόμαστε», ανέφερε επίσης τονίζοντας ότι αυτό το παράδειγμα των πολεμιστών του ’40 που σήμερα τιμούμε, ο ελληνικός λαός το έχει στην καρδιά του, δεν το ξεχνάει και τον εμπνέει πάντα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Πραγματικά εντυπωσιακή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Στην παρέλαση αντανακλάται η εικόνα μίας χώρας η οποία σέβεται και τιμά τις ένδοξες τιμές του παρελθόντος, ταυτόχρονα όμως είναι σε θέση να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση», είπε. «Πριν από 85 χρόνια οι Έλληνες παραμέρισαν τις διαφορές τους και ενώθηκαν για να πολεμήσουν για την ελευθερία και κατήγαγαν μια νίκη περήφανη. Αυτό το μήνυμα της ενότητας καλούμαστε εμείς να το μεταλαμπαδεύσουμε στη δική μας γενιά», συνέχισε.

«Ζούμε σε ταραγμένους και δύσκολους καιρούς, όμως η στρατιωτική παρέλαση μας κάνει όλους να νιώθουμε ήσυχοι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ για να υπερασπιστούν αυτή την ελευθερία για την οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονατι στη φάση ίσως του σημαντικότερου μετασχηματισμού της ιστορίας τους για να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη δήλωσή του αφιερώνοντας τη στρατιωτική παρέλαση «σε αυτούς που δεν κοιμούνται τα βράδια, 365 ημέρες τον χρόνο για να μπορούμε όλοι εμείς απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερία. Χρόνια πολλά στην πατρίδα και στους απανταχού Έλληνες».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας» χαρακτήρισε την σημερινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

«Στα βουνά της Πίνδου γράφτηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Οι ήρωες μας πάλεψαν με αυτοθυσία, αποδεικνύοντας στην πράξη τι μπορεί να πετύχει ο λαός μας όταν αγωνίζεται ενωμένος», ανέφερε.

«Άλλωστε έχει εγγραφεί στη συλλογική μας μνήμη και τι καταστροφές μπορούμε να πάθουμε όταν επικρατεί η διχόνοια και η μισαλλοδοξία», συνέχισε.

«Ως γενιά όμως, έχουμε και εμείς ένα μεγάλο χρέος, να αγωνιστούμε για μια Ελλάδα με ισχυρή εξωτερική πολιτική και αποτρεπτική δύναμη, για να μπούμε εμπόδιο στα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας. Για μια οικονομία ισχυρή, παραγωγική, ανταγωνιστική, που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας για όλα τα Ελληνόπουλα, αλλά και να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ. Ένα μεγάλο ΟΧΙ στη διαφθορά, στην αδικία, στην ατιμωρησία. Αυτές οι πράξεις είναι πράξεις που αποδεικνύουν έμπρακτα τον σεβασμό σε όσους αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και πράξεις που ανοίγουν δρόμους ελπίδας και αισιοδοξίας για όλους τους Έλληνες. Χρόνια πολλά!», κατέληξε.

Σωκράτης Φάμελλος

«Τιμούμε τους ήρωες και τις ηρωίδες που έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Ελλάδα. Για την εθνική ανεξαρτησία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε δήλωσή του από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Τιμούμε σήμερα όλους και όλες που αγωνίστηκαν στο Ελληνοαλβανικό Έπος, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, απέναντι στα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα που επιτέθηκαν στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη σήμερα γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου, τον ηρωικό αγώνα και σε δύο ημέρες γιορτάζει και την απελευθέρωσή της από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης».

Δημήτρης Κουτσούμπας

 

Με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε:

«Οι νέες λαμπρές σελίδες της ιστορίας θα γραφτούν και πάλι από τον οργανωμένο λαό που ορθώνει το ανάστημά του, υπερασπίζεται τη ζωή και τις ανάγκες του και παλεύει με κάθε τρόπο για να επιβάλει το δίκιο του».

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανάρτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας την ανάγκη «να παλεύουμε για Ελευθερία και Δημοκρατία, αψηφώντας το κόστος και τους συσχετισμούς δυνάμεων».

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάνει αναφορά στο διαχρονικό μήνυμα του «ΟΧΙ» και καλεί τους πολίτες να σταθούν αντάξιοι του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των προγόνων, συνδέοντας το ιστορικό παράδειγμα του 1940 με τις σύγχρονες προκλήσεις για τη Δημοκρατία, την ελευθερία και τα δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:

28η Οκτωβρίου: Εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα

28η Οκτωβρίου - Ηράκλειο: Πλήθος κόσμου στην μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ (φωτογραφίες)

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis