Οικονομία

Τσακαλώτος: Υπάρχει ανάγκη να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση

Τσακαλωτος

Mε τον πρέσβη της Ολλανδίας, Κάσπαρ Βέλντκαμπ και την πρέσβη της Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ είχε επαφές το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τονίστηκε η αναγκαιότητα της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζήτησε με την πρέσβη της Βρετανίας τις προοπτικές υποστήριξης και ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών αλλά και η περαιτέρω έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά επίσης και θέματα που άπτονται στις γενικότερες σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Οσον αφορά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρέσβη της Ολλανδίας, εκεί επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά, οι καλές διμερείς σχέσεις ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ολλανδία, όπως αυτές διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες και τέλος, οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην χώρα την ερχόμενη Τετάρτη.

Να σημειωθεί, πως ως αυτή την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο το το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Απο την άλλη πλευρά, τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup,  Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα οφείλει να υπερβεί τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ προκειμένου να γίνει εφικτή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων.

Οικονομία

Διήμερο «φωτιά» για πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα και ΕΝΦΙΑ

Έρχονται πλειστηριασμοί

Σε σκληρό παζάρι με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» σε 4 μεγάλα μέτωπα, αναμένεται να εξελιχθούν οι “τηλεσυσκέψεις” του υπουργού Οικονομικών σήμερα και αύριο με τους επικεφαλής των θεσμών για την 10η αξιολόγηση.

Ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός, γιατί η ολοκλήρωση αξιολόγησης αυτής «επιβραβεύεται».

«Casus belli» θεωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών τα ιδιωτικά χρέη (κόκκινα δάνεια, καθυστερήσεις στον νέο Πτωχευτικό και στους πλειστηριασμούς κατοικιών, 120 δόσεις) και στις ανατροπές για τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς επίσης και στην αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία αυξάνονται αντί να μειώνονται!

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη διαπραγμάτευση αυτή επηρεάζουν άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων σε πολλαπλά επίπεδα.

Και συγκεκριμένα:

Συντάξεις – ληξιπρόθεσμα χρέη: οι θεσμοί ζητούν νέο σχέδιο επιτάχυνσης αποπληρωμών χρεών του δημοσίου και έκδοσης συντάξεων σε δικαιούχους που αναμένουν επί χρόνια. Εν μέσω πανδημίας πάντως, τον Φεβρουάριο τα ληξιπρόθεσμα είχαν εκτιναχθεί στα 2,3 δισ. ευρώ ή 20% υψηλότερα σε μόλις 1 μήνα, εν σχέσει με τα 1,9 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως αναφέρει το newmoney ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν και τα κορωνοχρέη στο Δημόσιο, με το βασικό σενάριο να προβλέπει νέες έκτακτες ρυθμίσεις κυρίως για τις οφειλές που δεν καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022. Οι 120 δόσεις όμως συναντούν δυσκολίες και αιτήματα ή σενάρια για «κούρεμα» οφειλών πέφτουν στο κενό λόγω άρνησης των δανειστών –προς το παρόν τουλάχιστον.

Από συμπληγάδες περνούν τα μέτρα για «κόκκινα δάνεια», νέο Πτωχευτικό και πλειστηριασμούς κατοικιών. Ρυθμίσεις χωρίς την έγκριση από ΕΚΤ, ESM και SSM δεν μπορούν να γίνουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οι θεσμοί θα ζητήσουν επίσπευση των πλειστηριασμών και όλων των αλλαγών στο πτωχευτικό δίκαιο, αμέσως μόλις αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Ζητούν εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα από τον Ιούνιο του 2021 (ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα). Αλλά η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών έχει ξεκαθαρίσει ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών.

«Αιτία πολέμου» θεωρούν οι θεσμοί και το να μην ισχύσουν από φέτος οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, εξαιτίας των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή τους. Ζητούν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για επανεκτιμήσει από ειδικά συνεργεία που, όμως, είχαν παγώσει λόγω κορωνοϊού. Και η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξουν οι αντικειμενικές, ώστε να αυξηθούν σε εκτός σχεδίου ή αντικειμενικού προσδιορισμού περιοχές όπου είναι προκλητικά χαμηλές οι τιμές της εφορίας και ο ΕΝΦΙΑ. Και έτσι θέλει να χρηματοδοτήσει την επικείμενη μείωση ΕΝΦΙΑ στις υπόλοιπες μεσαίες και λαϊκές περιοχές. Υπό συνθήκες πανδημίας πάντως, η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για το 2021 φαντάζει μάλλον ανέφικτη και ουσιαστικά μετατίθεται για το 2022.
Αν υπάρξει θετική κατάληξη, η έγκριση της 10ης αξιολόγησης για τα 600 εκατ. ευρώ αναμένεται τον Ιούνιο από το Eurogroup.

 

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη για τον 48χρονο - Το οικογενειακό δράμα πίσω από την παιδοκτονία

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

Αδελφές κατήγγειλαν άνδρα για ασέλγεια από τα 6 τους χρόνια