Οικονομία

Σταϊκούρας: Σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών

Χρήστος Σταϊκούρας

Σύντομα θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό προανήγγειλε μιλώντας σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία, αλλά και στις πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, τονίζοντας πως μέσα σε 65 μέρες έχουν υποβληθεί 138.590 αιτήσεις, όταν στους 13 μήνες που έτρεξε το αντίστοιχο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις.

«Στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ έχουν υποβληθεί 19 φορές περισσότερες αιτήσεις στο 1/6 του χρόνου», είπε και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα παρατάθηκε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Για το διαδικαστικό του θέματος, είπε πως οι ρυθμίσεις δανείων θα διενεργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κρατική επιδότηση.

«Το εκτιμώμενος κόστος ανέρχεται στα 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και 280 εκατ. ευρώ για το 2021», τόνισε ο υπουργός.

Στο σημείο αυτό είπε πως πάνω από 250.000 πολίτες έχουν κάνει διμερείς ρυθμίσεις με τις τράπεζες, ωστόσο δεδομένου ότι τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 65 δισ. ευρώ σημείωσε πως «κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος».

Αναφερόμενος στον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, είπε πως η κυβέρνηση θα θεσπίσει άμεσα το νέο πλαίσιο οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, υπογραμμίζοντας πως με αυτό θεσπίζεται μια νέα εξωδικαστική διαδικασία για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με το νέο πλαίσιο τα νοικοκυριά θα ρυθμίζουν χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο σε έως και 240 δόσεις, θα παρέχεται επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας, ενώ αν κάποιο νοικοκυριό έχει πλήρη αδυναμία να εξοφλήσει όλες τις οφειλές του, θα έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί από όλα τα χρέη του, μεταβιβάζοντας το σπίτι του σε έναν φορέα που θα συσταθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο δανειολήπτης θα εξακολουθήσει να μένει στο σπίτι του, με ενοίκιο, και εφόσον ανακάμψει οικονομικά θα έχει την δυνατότητα να επαναγοράσει το σπίτι του.

Οικονομία

Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2022: Αλλάζουν οι συντελεστές παλαιότητας

ΕΝΦΙΑ

Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα μπει στην ζωή μας από το 2022 και μετά, σε λίγα πράγματα θα θυμίζει τον φόρο που θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε σε λίγους μήνες και που άρχισε να εφαρμόζεται επτά χρόνια πριν.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να παρουσιάσουν έναν φόρο που θα έχει περισσότερα στοιχεία δικαιοσύνης, ώστε ο κάθε φορολογούμενος να πληρώνει ανάλογα με την πραγματική αξία της περιουσίας που διαθέτει και όχι με βάση αυτή που η Εφορία θεωρεί, όπως γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ για πολλά χρόνια τώρα. 

Ποια θα είναι τα νέα χαρακτηριστικά του; Περισσότερες δόσεις (10 ή 12), η πληρωμή του θα ξεκινάει πολύ, από τον Μάρτιο, νέα κλιμάκια και νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου αλλά και νέοι συντελεστές παλαιότητας οι οποίοι επηρεάζουν το τελικό ύψος του φόρου ακινήτων.

«Ασκήσεις» για τον ΕΝΦΙΑ

Βέβαια μέχρι την ώρα που θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές, υπάρχει ακόμη δρόμος. Οι όποιες παρεμβάσεις και οι αλλαγές θα είναι αποτέλεσμα των ασκήσεων προσομοίωσης που θα αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο καλοκαίρι, με βάση υπολογισμού τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Την δουλειά αυτή έχει αναλάβει ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει αναλάβει να αναμορφώσει τον ΕΝΦΙΑ του 2022.  Οι αλλαγές στους συντελεστές θα έρθουν να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν μετά τη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Εκτός από τις αλλαγές που δρομολογούνται στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να σχεδιάσει τον νέο ΕΝΦΙΑ, μπαίνουν και οι συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι αντί να μειώνουν, αυξάνουν το φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα.

Στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα προσδιορισμού των συντελεστών παλαιότητας, οι οποίοι με τη σημερινή τους δομή μπορεί να κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με σπάσιμο τους σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους.

Οι συντελεστές παλαιότητας

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου. Για τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 26 ετών ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου, τόσο αυξάνεται ο φόρος.

Για ακίνητα 26 έτη και άνωο συντελεστής παλαιότητας είναι 1,00.

20 ως 25 έτηεφαρμόζεται συντελεστής  1,05

15 ως 19 έτηεφαρμόζεται συντελεστής 1,10

10 ως και 14 έτη ισχύει συντελεστής 1,15

5 ως και 9 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,20

Ως και 4 έτηισχύει συντελεστής 1,25

Πολλοί φοροτεχνικοί έχουν υποστηρίξει πως θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αντίστροφη προσέγγιση. Να ξεκινά δηλαδή με συντελεστή 1 το νεόδμητο ακίνητο και όσο αυξάνεται η ηλικία του ακινήτου τόσο να μειώνεται ο συντελεστής παλαιότητας.

ειδησεις σημερα

Ηράκλειo: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω βλάβης

Απεργία: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Διαμαρτύρονται οι επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά

Πανελλαδικές 2021: Σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται σήμερα οι μαθητές