Οικονομία

ΣΔΟΕ: «Σαφάρι» στα social media για φοροδιαφυγή στη σόουμπιζ

social media

Για τους αμύητους, ο αριθμός των «ακολούθων» (αγγλιστί «followers»), στο Instagram και τα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν προσδίδει μόνο κύρος στην κοινότητα των social media αλλά μπορεί να γεμίσει και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πάνω από 2.500 ευρώ μηνιάτικο για τους influencers

Ηθοποιοί, παρουσιαστές, τραγουδιστές, αθλητές και λοιποί «επηρεαστές» της κοινής γνώμης (influencers), πέρα από την προσωπική τους προβολή και την επαφή με τους θαυμαστές τους, αξιοποίησαν και αξιοποιούν τα social media και ως μέσο προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών, λαμβάνοντας οι ίδιοι ως αντάλλαγμα χρηματικά ποσά, μικρά ή μεγαλύτερα. Κοινώς, αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως διαφημιστική πλατφόρμα και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ οι πιο δημοφιλείς προωθούν τις δικές τους φίρμες ρούχων, καλλυντικών κ.λ.π.. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του HypeAuditor, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από αυτήν τη δραστηριότητα διαμορφώνεται σε 2.970 δολάρια, δηλαδή σε περίπου 2.525 ευρώ. Δεν τα λες και λίγα.

Πανηγύρι φοροδιαφυγής

Φυσικά το φαινόμενο αυτό ή μάλλον αυτή η νέα μορφή εμπορικής/ επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχει φτάσει προ πολλού και στη χώρα μας, όπου ως συνήθως το αρρύθμιστο πλαίσιο μπορεί να εξελιχθεί σε… πανηγύρι φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτικές Αρχές και συγκεκριμένα το ΣΔΟΕ, δεν έμεινε ασυγκίνητο κι ετοιμάζεται για δειγματοληπτικούς αλλά εις βάθος ελέγχους, κάνοντας αρχή από τους πιο γνωστούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι… παλιές καραβάνες του Σώματος, μαζί με τους πιο εξειδικευμένους σε θέματα τεχνολογίας νέους ελεγκτές, πιστεύουν ότι ο ευρύτερος χώρος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει πολύ «ψωμί». Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, πολλές ημέρες από την αποκάλυψη ενός μεγάλου κυκλώματος, που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε δίκτυο e- shops, υφαρπάζοντας ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πώς ελέγχονται

Η ελεγκτική μέθοδος είναι απλή. Στην αρχή, μια «ακτινογραφία» του προφίλ του ή της ελεγχόμενης. Στη συνέχεια μια κοστολόγηση grosso modo των παρεχόμενων υπηρεσιών, με βάση στοιχεία που θα δοθούν ή θα αντληθούν από τις εταιρίες που προωθούν με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα τους και στο τέλος διασταύρωση με τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην εφορία την τελευταία 5ετία, για να υπάρχει και μέτρο σύγκρισης. Η εμπειρία από ανάλογες έρευνες σε ιστοσελίδες εκμίσθωσης πολυτελών κατοικιών, ενισχύει την αίσθηση ότι θα βγουν πολλά «λαβράκια».

Τα 15.000 ευρώ το μήνα των... mega followers

Η έρευνα της HypeAuditor έδειξε ότι ακόμα και οι… «νέοι» στην πιάτσα, με λίγες χιλιάδες followers μπορούν να βγάζουν γύρω στα 1.200 ευρώ το μήνα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Για τους… mega influencers τα ποσταρίσματα είναι σίγουρα πιο προσοδοφόρα, καθώς το μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η πιο κερδοφόρα κατηγορία δεν είναι τα καλλυντικά ή η μόδα, αλλά τα… ζώα, αφού τουλάχιστον στις ΗΠΑ αποδίδουν περίπου 4.500 ευρώ το μήνα.

Το πιθανότερο είναι ότι το ντου του ΣΔΟΕ στα social media θα έχει μάλλον διαφορετικό στατιστικό αποτύπωμα….

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Νήσος Χρυσή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των επισκεπτών

Ελπιδοφόρος - Μητσοτάκης: «Κλείδωσε» η συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Κομμωτήριο θα πληρώσει αποζημίωση 271.000 δολαρίων σε πελάτισσα επειδή... την κούρεψε λάθος

 

Οικονομία

Ρεύμα: Αυξημένη κατά 189% η τιμή του σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο

ρεύμα

Αυξημένη κατά 189% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αναμένεται να είναι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, για τον   Σεπτέμβριο που διαμορφώνεται στα 134,7 € / MWh από 46,6 € /  MWh. Παράλληλα αναμένεται νέα σύξηση για τον Οκτώβριο.

Μάλιστα οι σημερινές τιμές φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της σχετικής λίστας με την τιμή της MWh να ανεβαίνει στα 242 €/ MWh με το πρόβλημα να είναι ευρύ σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, ενώ στον Βορρά είναι κατά πολύ χαμηλότερες.

Αναφερόμαστε στον μήνα Σεπτέμβριο διότι αυτή η μέση τιμή θα αποτυπωθεί και στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Οι επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνονται και μέσω της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία αν γίνει η αναγωγή σε επιβάρυνση όσον αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής προκύπτει ότι «φουσκώνει» ο λογαριασμός περίπου κατά 11 με 12 λεπτά ανά kwh,
 Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανεβαίνουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό νότο
Ήδη η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει την επιδότηση την οποία οι καταναλωτές θα δούνε στον λογαριασμό τους με την ένδειξη «πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης». Είναι 6 λεπτά του ευρώ / kwh για όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, υπάρχει όμως το πλαφόν της επιδότησης στις 300 KWh που σημαίνει ότι η επιδότηση διαμορφώνεται στα 18 ευρώ τον μήνα.

Στους λογαριασμούς η κρατική επιδότηση αποτυπώνεται με την  ε την ένδειξη «πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης», αποτυπώνεται στους λογαριασμούς η κρατική επιδότηση.

Σημαντικές επιβαρύνσει θα προκύψουν κυρίως για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τη θέρμανση καθώς η κατανάλωση θα ανέβει  πάνω από το όριο των 300 KWh κι από την άλλη και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν λαμβάνουν αυτή την επιδότηση.

ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 46,6 € / MWh

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 134,7 € / MWh

ΜΕΤΑΒΟΛΗ +189%

ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ελλάδα 242,3 € / MWh

Ιταλία 233,3 € / MWh

Γαλλία 209,5 € / MWh

Ισπανία-Πορτογαλία 203,5 € / MWh

«ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ»

6 λεπτά του ευρώ / kwh

Πλαφόν επιδότησης οι 300 KWh

Μέγιστη επιδότηση: 18 € / μήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Δύο τροχαία με τραυματισμούς κινητοποίησαν το ΕΚΑΒ

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες εάν επιλέξει τον δρόμο της πρόκλησης

Στη Γαλλία ο Α/ΓΕΕΘΑ: Πτήση Φλώρου με μαχητικό Rafale (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER